İyi Parti Neden Kaybetti?

14 Mayıs seçimlerine, masayı devirmesi ve 24 saat sonra yeniden masaya dönmenin gölgesinde giren İyi Parti ciddi bir kayıp yaşadı. Anketlerde yüzde 17'lere kadar tırmanan İyi Parti, seçimlerden 9.8 oy oranıyla çıktı. İyi Parti Elazığ'da ise 2018 seçimlerinde 27 bin olan oyunu 8 bine düşürerek tam anlamıyla hezimet yaşadı. Bu sonuç İyi Parti'de 23 Haziran'da kurultay yapılmasını gerekli kıldı.

İyi Parti Neden Kaybetti?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2023 seçimleri birçok sürpriz de beraberinde getirdi. Daha çok oy alması beklenen siyasi partiler beklenenin altın bir oy oranına ulaşırken, seçimlerden yenilgi ile çıkacağı öngörülen partiler ise başarı elde ettiler.

2023 seçimlerinin en büyük sürprizini İyi Parti yaşadı. Seçimlerden bir yıl öncesinde anketlerin favori partisi olarak öne çıkan  İyi Parti, yüzde 17’lere kadar yükselmişti.

AKŞENER: “ANA MUHALEFET PARTİSİ OLUYORUZ”

Anketlerde yüzde 20’lere yakın bir rakamı gören İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hızını alamayarak millet ittifakında ortak olduğu CHP’nin konumuna göz koyarak “Yakında ana muhalefet partisi İyi Parti olacak” açıklamasında bulunmuştu.

İYİ PARTİ NEDEN DÜŞTÜ?

Bir yıl öncesinde siyasetin parlayan yıldızı  iken 2023 seçimlerinde adeta silinen ve ciddi bir yara alan İyi Parti’nin kaybetmesinin en önemli sebebi olarak Meral Akşener’in masadan kalkması ve kısa süre sonra yeniden masaya dönmesi olarak görülüyor.

Akşener’in kumar ve kirli masa olarak nitelendirdiği masaya yeniden dönmesi, partinin bazı mahfillerin dayatmasına boyun eğmesi olarak yorumlandı ve tabanın kafa karışıklığına sebep oldu. 

YAVUZ AĞIRALİOĞLU’NUN İSTİFASI

İyi Parti’de tabanın ortak sesi ve vicdanı olan Yavuz Ağıralioğlu’nun açıklamaları da partide rahatsızlık uyandırdı.

Milliyetçi ve ülkesinin geleceğini önceleyen açıklamalarıyla öne çıkan Ağıralioğlu’nun açıklamalarının Parti genel merkezinde uyandırdığı rahatsızlık istifa getirdi ve Yavuz Ağıralioğlu yayınladığı ve partinin genel politikalarına sert eleştirilerin olduğu bir açıklama ile partiden istifa etti.

Yavuz Ağıralioğlu’nun partiden istifasıyla birlikte ciddi anlamda bir kitle başta MHP olmak üzere  Ak Parti, YRP ve Zafer Partisi’ne yöneldi.

ŞEHİT YAKININA KÜFÜR 

İyi Parti’nin oy kaybına sebep olan olaylardan  biri de Lütfü Türkkan’ın şehit yakınına küfretmesi olmuştu. Bunun bir hata olduğunu ifade eden  İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Lütfü Bey bir hata yaptı. Karşısındaki genel başkanına ağza alınmayacak küfürleri etmiş ahlaksız bir adam da olsa sinirlerine hakim olması gerekirdi. Siyasi deneyimi ve konumu bunu gerektirirdi. Sinirlerine yenik düştü" diyerek yanlış bulduğunu söylemekle birlikte “ahlaksız bir adam da olsa” cümleleriyle tepki çekmişti. 

İYİ PARTİ ELAZIĞ’DA SÖNDÜ

İyi Parti’nin ülke genelinde yaşadığı oy kaybı, Elazığ’a hezimet olarak yansıdı. İyi Parti, 2018 yılında Elazığ’da Yavuz Temizer ile girdiği seçimlerde 27 bin oy alırken ,İrfan Sönmez ile girdiği 2023 seçimlerinde 8 bin oy aldı ve adeta söndü.

Elazığ’da yaşamadığı ve çevresi olmamasına rağmen Yavuz Temizer’in 27 bin oy almasına karşılık, ilimizde yaşayan ve milliyetçi çevrede oldukça tanınan, bilinen ve geçmişten bugüne camiada saygınlığı olan İrfan Sönmez’in 8 bin oy alması şaşkınlıkla karşılandı.

EKİP VE TAKIM RUHU HİÇ OLMADI

İyi Parti,  ilimizde kurulduğundan beri dikiş tutmayan bir parti olarak öne çıktı. İl Başkanları ile  kademe başkanları hiçbir zaman uyumlu bir çalışma yapma ahengini yakalayamadı. Bu da parti içi huzursuzlara sebep oldu. 

ŞAİBELİ KONGRE VE DELEGE SEÇİMLERİ

İyi Parti’yi kendi tabanından koparan sebeplerden biri de şaibeli olarak yapıldığı iddia edilen ve birçok istifayı da beraberinden getiren kongre ve delege seçimleri oldu. Belirli bir kişinin dizayn ettiği iddia edilen  listeler ile  girilen seçimler, tabanı kuşatmadığı ve belirli bir amaca hizmet ettiği anlaşıldığı için şaibeli bulundu. Bu tablo karşısında birçok yönetim kurulu üyesi, yapılan yanlışları dile getirerek görevlerinden istifa ettiler.

TEK ADAYLI SEÇİM ÇALIŞMASI 

İyi Parti Elazığ’da tek isim üzerinden seçimlere gitti. Milletvekili adaylarıyla yapılan ortak etkinlik ve programlara ve basına  servis edilen resimlerde olmalarına rağmen, haber metinlerinde ısrar ve inatla sadece birinci sıra adayının ismi zikredildi. Hakimiyet olarak bu konuda yaptığımız uyarılar dikkate alınmayarak bu yanlışlıkta ve diğer milletvekili adaylarının yok sayılmasına devam edildi. 

ESKİ DOSTLARIN DESTEĞİ KARŞILIKSIZ ÇIKTI

İyi Parti milletvekili adayı Av. İrfan Sönmez, eskiden beri davada birlikte hareket ettikleri gazeteci, yazar ve fikir insanlarının desteğini almaya  çalıştı. Bazıları bizzat Elazığ’a gelerek desteğini verdi, bazıları da köşe yazılarından Sönmez’i destekleyen yazılar kaleme aldılar. Ancak bunların Elazığ’da hiç bir karşılığı olmadı ve İyi Parti beklemediği bir oyla hayal kırıklığı yaşadı.

YENİDEN REFAH’IN GERİSİNDE KALDI

İyi Parti, Elazığ’da aldığı 8 bin oyla 14 bin oy alan Yeniden Refah’ın çok gerisinde kaldı. Millet İttifakının ikinci büyük partisi İyi Parti’nin ilimizde aldığı bu sonuçla birlikte erimeye devam edeceğini dile getiren siyasi gözlemciler, parti tabanının MHP ya da başka partilere yöneleceklerini ifade ediyorlar.

AKŞENER, KURULTAYA GİDİYOR

14 Mayıs seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte ağır yenilgi alan ve partisinin oylarını da kaybeden Meral Akşener'in ikinci turdan sonra nasıl bir tavır alacağı merak ediliyordu. İkinci tur seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir kez daha kaybetmesi durumunda, Akşener'in masadan kalkacağı konuşuluyor.

BİR AY SONRA KURULTAY

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından teşkilatlara gönderilen yazıda, 24-25 Haziran tarihlerinde kurultaya gidilmesi için hazırlıkların yapılması talimatını verdi.

Bu ani kararla birlikte Akşener’in millet ittifakından çıkma gibi bir gündemle kurultay yapacağı, muhaliflerin sesini dinleyeceği dile getiriliyor. Akşener’in genel başkanlığı bırakması düşünülmüyor.