İYİ, İzmir Adayını Belirledi

CHP ile İYİ Parti arasında gerilim tırmanırken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den gündemi değiştirecek açıklamalar geldi.

İYİ, İzmir Adayını Belirledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yerel seçimlerde her şehirde kendi adaylarıyla yarışacaklarını söyleyen Akşener, İzmir adayının  İzmir Milletvekili Ümit Özlale olduğunu da açıkladı.

Akşener’in bu kararının Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığının kendi partisine verilmesi yönündeki olası taleplerinde ellerini güçlendirecek bir koz olarak kullandığı görüşlerine karşın, partisini kendi ilkeleri ile ayakta tutmaya yönelik bilinçli bir siyasi hamle olduğu dile getirenler de var.

Şurası bir gerçek ve Akşener’in sıklıkla itiraf ettikleriyle de sabittir ki, Millet İttifak İyi Partiye çok şey kaybettirdi.  Seçimler öncesinde bir ara oyları anketlerde yüzde 20’leri gören İYİ Parti, CHP  ve özellikle HDP ile gizli ittifak ettiği algısı  sonucu oylarını yüzde 9’lara kadar düşürdü ve  seçimlerin CHP’den sonra en büyük hezimet yaşayan partisi oldu.

İYİ Parti bu tecrübeden de  hareketle gerekirse yerel seçimlerde yüzde 12 oy alma pahasına kendi adayları ile seçimlere katılacak ve iki ayağı üzerinde durmanın ve tabanının desteğini yeniden kazanmanın formüllerini arayacak.

Bunun yolu da CHP ile ittifaktan değil, merkez sağda milliyetçi bir zemin üzerine oturmuş bir parti olarak seçmenin karşısına çıkmaktan geçiyor.

Akşener’in akıllı danışmanları da bunu gördü ve bir seçimi pas geçme pahasına ilkeler üzerinden siyaset yapmakta karar kıldı.

Siyasetin uzun soluklu bir maraton olduğunu iyi bilen Akşener’in bu duruşu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin İyi Parti’ye verilmesiyle bozulur mu bilinmez ama bazen muhalefette kalmak iktidarda olmaktan daha avantajlı olabilir.