İYİ'deki Düşüşün Sebebi Ne?

MetroPOLL Araştırma tarafından, Türkiye'nin Nabzı Eylül 2022 anketinin sonuçları yayınladı. Anket sonuçlarına HDP'deki yükseliş ve İYİ Parti'deki düşüş damga vurdu. HDP'nin oy oranı kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 13.9 olurken, İYİ Parti ise yüzde 12.2'de kaldı.

İYİ'deki Düşüşün Sebebi Ne?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

28 ilde yapılan ve kararsızlar dağıldıktan sonra ise ortaya çıkan tablo şu şekilde:

AK Parti: Yüzde 33.6
CHP: Yüzde 24.8
HDP: Yüzde 13.9
İYİ Parti : Yüzde 12.2
MHP: Yüzde 9.1
DEVA Parti: Yüzde 1.4

Bu sonuçlarda en çarpıcı oran iyi Parti’de göze çarpıyor. Bazı anketlerde yüzde 20 sınırına kadar dayandığı görülen İyi Parti’nin bu ankette yüzde 12’lere kadar düşmesinde en önemli rol, CHP’li bazı milletvekillerinin HDP yönündeki açıklamaları ile CHP’nin HDP’yi dışlayan bir tutum içerisinde olmaması.

İyi Parti lideri Akşener her ne kadar “HDP masada olursa biz kalkarız” dese de tıpkı belediye seçimlerinde olduğu gibi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de HDP oyunu almak niyetinde olan 6’lı masanın bu düşüncesi, özellikle İyi Parti tabanını rahatsız ediyor. 

İyi Parti tabanının milli hassasiyetlerin rencide edilmesi ve sırf seçimleri kazanmak ve Erdoğan’a kaybettirmek adına HDP’yi yedekleme adımlarını gören parti tabanı, buna tepki olarak partiden uzaklaşıyor. Bu durum da anketlere düşüş olarak yansıyor.