İTİRAZ SÜRESİ DOLDU

2006 YILINDA YAPILAN ANCAK 24 OCAK DEPREMİNİN ARDINDAN YENİDEN GÜNCELLE'NEN YENİ İMAR REVİZE PLANININ ASKIYA ÇIKARTILMASININ ARDINDAN BAŞLAYAN YASAL İTİRAZ SÜRESİ DÜN DOLDU. YAPILAN 5 BİN MÜRACAAT YETKİLİ KURULLARCA İNCELENİP KARARA  BAĞLANACAK

İTİRAZ SÜRESİ DOLDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2006 yılında yapılarak yürürlüğe giren ancak ada bazlı ruhu taşıması sebebiyle kat maliklerinin anlaşmasında sıkıntı yaşanması ve 24 Ocak depreminin ardından yeniden revize edilen ve geçtiğimiz ay mecliste onaylanarak askıya çıkartılan yeni imar planı için itiraz süresi dün itibarıyla sona erdi.

5 BİN MÜRACAAT

Bir ay önce askıya çıkartılan ve Elazığ Belediyesi’nin Web sitesinden de  yayınlanan yeni imar planına bugüne kadar yaklaşık 5 bin müracaat yapıldı. Müracaatların büyük bölümünün plan gereği çekme mesafesi dolayısıyla inşaat alanının azalması ile kat yüksekliklerinin mevcut plandan daha aşağıya çekilmesi olarak yoğunlaştığı görünüyor.

ÇEKME MESAFELERİNE İTİRAZ

Planın ruhu; şehrin tüm cadde ve sokaklarının genişletilerek rahat bir trafik akışı sağlanması ve gün ışığından daha çok faydalanarak şehrin nefes almasını sağlamak olduğu için hemen hemen tüm mahallelerde ve özellikle kat sayıları 10 ve 12’ye yükseltilen Nailbey ve Kültür, İzzetpaşa, Rızaiye ve İcadiye Mahallelerinden yoğun itiraz dilekçesi geldi.

KAT SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİ

Belediye Meclisinde geçtiğimiz ay kabul edilen ve itiraz süresi dün dolan yeni imar planına en yoğun yapılan itiraz konularından biri de kat sayılarının bir önceki plana göre düşürülmüş olması.

Özellikle Cumhuriyet Mahallesi ile Abdullahpaşa Mahallelerinde daha önce 8 kat imarlı olan ve yıllar önce bu kat sayısına göre inşa edilip ikamet edilen binaların 5 kata indirilmesi de en çok itiraza sebep konular arasında yerini aldı.

Geçtiğimiz yıllarda 8 kat inşa edilen ve 10 yıldan beri ikamet edilen Haksen Toki konutlarının 8 kattan 5 kata indirilmesi kat sahipleri tarafından da şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Her platformda seslerini duyurmaya çalışan 300’e yakın kat sahibi vatandaşlar bu taleplerini medya aracılığıyla da gündeme getirdiler.

Aynı durumun şehrimiz konutları çevresinde yaşandığını belirten vatandaşlar, bunun düzeltileceğine inanıyor.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI GARANTİ VERDİ

Katıldığı bir televizyon programında imar planında yanlışlıklar ve gözden kaçmış konular olabileceğini belirten Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, imar planında mağdur olduğunu ifade eden hemşerilerimizin de  umudu oldu.

Planda hak mahrumiyeti ve mağduriyeti konusunda hassas olduklarını, itiraz sürecinin de bu tür aksaklıkları gidermek için bir fırsat ve imkân olduğunu belirten Başkan Şerifoğulları, itirazların hassasiyetle ele alınıp değerlendirileceğini de aynı televizyon programında ifade etmişti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Dün sona eren itiraz süresi ile yaklaşık 5 bin dilekçe önce ilgili birimlerce tasnif edilecek ve benzer ve aynı bölge için yapılacak müracaatlar teke indirilecek.

Daha sonra bu itirazlar, yapılacak ilk oturumda belediye Meclisi gündemine gelecek. Belediye meclisi de tasnif edilen ve belirli bir sistematiğe oturtulan itirazlar, teknik anlamda ve imarın genel bütünlüğü ve ruhuna göre görüşülmek ve kendi görüşlerini bir raporla bildirmek üzere imar komisyonuna havale edecek.

İmar komisyonu da kendilerine gönderilen müracaatları inceleyip uygun görüş ya da farklı görüş ve önerilerin yazılı olduğu raporlarını gerekçeleriyle birlikte meclise sunacak.

Meclise gelen dosyalar da kabul ya da reddedilerek yeni imar planı yürürlüğe girmiş olacak.

BÜYÜK DEĞİŞİM BEKLENMİYOR

İtiraz süresi içerisinde özellikle çekme mesafelerinden kaynaklı müracaatlara “imar planının bütünlüğünü bozma” gerekçesi ile ret cevabı verilmesi bekleniyor.

Dar olan ve büyük bir sıkıntı oluşturan cadde ve sokakların genişletilmesi amacıyla her bir parselden belirli oranda bir kesilme yapılmışsa da aynı parsellere önemli oranda kat artışı verildiği için bu konuda önemli bir hak kaybı yaşanmamış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, imar planının en önemli kazanımının da bu uygulama olduğunu ifade ediyorlar.

Kat azaltılması  mevcut planında ve mahallinde 8 kat olmasına rağmen 5 kata düşülen alanlarda ise olumlu bir gelişme beklediklerini belirten uzmanlar, söz konusu alanlarsa blok nizam yapılaşma olduğu için kat azaltılmasının mantığının doğru olmadığını ifade ediyorlar.