İSVEÇLİ MACERAPEREST CEVIN ELAZIĞ'DA

Dünya turu kapsamında bugüne kadar Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Fransa, İspanya ve İtalya'yı geçen ve yaklaşık 1

İSVEÇLİ MACERAPEREST CEVIN ELAZIĞ'DA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya turu kapsamında bugüne kadar Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Fransa, İspanya ve İtalya’yı geçen ve yaklaşık 1.5-2 ay önce Türkiye’ye gelen Cevin Nıls Jonsson’ın son durağı Elazığ oldu. FÜ Su Ürünleri Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Fatih Volkan Özel’in misafiri olan Jonsson, Elazığ’dan sonra Erzincan üzerinden Karadeniz’e gitmeyi, oradaki gezisini tamamlamasının ardından Gürcistan’a geçerek 1 yıl boyunca doğayla iç içe yaşamayı planlıyor.

Asıl mesleği çatı ustalığı olan Jonsson aynı zamanda İsrail askerlerinin kullandığı bir savunma sanatı olan Krav Maga eğitmeni. Seyahatini ‘Hayatı basit tutmayı amaçlayan bir yolculuk’ olarak tanımlayan Jonsson, “Hayatın çok fazla yozlaştığını ve doğanın katledildiğini düşünüyorum. Bu yolculuğu aslında uzun zamandır planlıyordum. Karar verince bisikletimi modifiye ettim ve yolculuğa hazır hale getirdim. Sonra kişisel eşyalarımı alarak yola çıktım” dedi.

 

TÜRKLER ÇOK YARDIMSEVER

 

Seyahati boyunca hiçbir şekilde para kullanmayan Jonsson bazen yemek ve su bulmakta zorlandığını, 2 gün boyunca aç kaldığı zamanların olduğunu söyledi. Türk insanının yardımseverliğinden övgüyle bahseden Jonsson, “Diğer ülkelerde çoğu zaman dışarıda, bankların üzerinde veya ağaç altlarında uyudum. Ama Türkiye’de insanlar neredeyse hiç dışarıda kalmadım. Burada insanlar bana evlerini açtı hatta kıyafet ve ayakkabı bile verdi. Türk insanı gerçekten çok yardımsever ve misafirperver” diye konuştu.

Türk yemeklerini, özellikle kahvaltı sofralarını çok beğendiğini ifade eden Jonsson, Elazığ’ı da doğup büyüdüğü İsveç’in Malmö şehrine benzettiğini, kendi memleketinin sadece 100 bin daha az nüfusa sahip olduğunu kaydetti. Jonsson, Harput’u, kaleyi, Eğri Minare’yi gezdiğini belirterek, “Elazığ güzel şehir. Özellikle Harput’ta bulunan Eğri Minare’nin İtalya’da bulunan Pisa Kulesi ile özdeşleşmesi çok güzel” dedi.

 

BİRÇOK HİKAYE BİRİKTİRİYORUM

 

Yaklaşık 2 hafta önce Erciyes Dağı’nın zirvesine çıktığını ve orada Türk Bayrağı’yla fotoğraf çektirdiğini anlatan Jonsson, şu ana kadar birçok insanla tanıştığını ve hikayeler biriktirdiğini söyledi. “Viking kanına sahip olduğum için soğuk havalardan etkilenmiyorum” diyen Jonsson, yolculuğu süresince başından geçen bazı ilginç olayları da paylaştı: “Genellikle kamyon ve tırlarla yolculuğumu sürdürüyorum. Bir keresinde araba değiştim ve dönüşte daha çok kısa bir süre önce içinde bulunduğum kamyonun şarampole yuvarlanarak kaza yaptığını gördüm. Bu olaydan çok etkilenmiştim. Bir de geçtiğimiz günlerde Adıyaman’da çok ilginç ve komik bir olay yaşadım. Nemrut Dağı’na çıkmak istiyordum. Bir vatandaştan yolu sordum. Yol tarifi istediğim kişi bana eşlik etmeye başladı ve ben beni Nemrut’a götürdüğünü düşündüm. Fakat bir süre sonra kendimi karakolda buldum. Bir anda 10-15 polis başıma üşüştü ve bana sorular sormaya başladı. Derdimi anlatamıyordum ve gerçekten çok zor dakikalar yaşadım. Sonradan öğrendim ki meğerse vatandaş benim kaybolduğumu sanıp karakola götürmüş.”

 

DEDESİNİN CENAZESİNE GİDEMEMİŞ

 

Jonsson, yolculuğa başladıktan 1 ay kadar sonra dedesinin vefat haberini aldığını ancak parası olmadığı ve o kadar yolu bisikletle dönemeyeceği için cenazeye gidemediğini kaydetti. Ailesinin kendisini www.worlddivision.wordpress.com adlı kişisel bloğundan takip ettiğini belirten Jonsson, “Annem görüşmelerimizde zaman zaman çok özlediğini söyleyerek geri dönmemi istiyordu. Ama artık onlarda alıştılar ve saygı duymaya başladılar” dedi.

Jonsson, seyahatini ne zaman sonlandıracağına henüz karar vermediğini sözlerine ekledi.