İŞTE MİLLİ ŞUUR

CHP eski Genel Başkanı ve CHP Milletvekili Deniz Baykal, hükümetin Libya ile yaptığı anlaşmanın çok doğru ve akıllı bir adım olarak değerlendirdi ve bu gayretlerinden dolayı hükümete ve emeği geçenlere teşekkür etti.

İŞTE MİLLİ ŞUUR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BATININ PLANLARI ALT-ÜST OLDU

Doğu Akdeniz'de elini güçlendirmek isteyen Türkiye’nin Libya ile vardığı mutabakat ile bölgedeki yapılan planları alt üst ettiğini ifade eden Baykal, Türkiye ile Libya arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve ülkeye asker gönderilmesi konusunda muhalefetin gayri millî bir tutum içinde olduğunu ifade etti.

ABD AMBARGOSUNA RAĞMEN BİZE YARDIM EDEN TEK ÜLKE LİBYA OLDU

Türkiye'nin 1974 yılında CHP-MSP koalisyon hükümeti döneminde Kıbrıs Barış Harekâtı’nı düzenlemesi nedeniyle Amerika ve NATO tarafından uygulanan ambargoyu delerek Türkiye'ye yardım eden tek ülke Libya oldu diyen ve o dönem Maliye Bakanı olarak görev yapan Deniz Baykal, Libya'ya gidişini ve Kaddafi ile yaptığı görüşmeyi anlattı.

ERBAKAN İSTEDİ ECEVİT TALİMAT VERDİ

Dönemin Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ın önerisi ile Başbakan Bülent Ecevit'ten aldığı talimat sonrasında Libya'ya gittiğini belirten Deniz Baykal, Libya'ya gittiğinde neler yaşadığını şu ifadelerle anlattı:

"Ecevit bana, 'Libya'nın 1 Eylül'de devrim günü var, oraya Türkiye'yi temsilen sen git ihtiyaçlarımızı anlat' dedi. Baytok, çok iyi hazırlamış ülkenin ihtiyaçları olan listeyi. Ben Maliye Bakanıydım. Bir heyet halinde 1 Eylül 1974 yılında Libya'ya gittik.

KADDAFİ: “BİZE BİLGİ VERİN”

Bir türlü yapamadığımız o görüşmeyi çarşamba günü yaptıklarını belirten Baykal;  Kaddafi o gün, "Ben askerlerimi, kurmay kadromu toplayacağım bu organizasyon hakkında onlara bilgi verirseniz çok iyi olur' dediğini anlattı.

Bu davranışından büyük bir onur ve memnuniyet duyduğunu ifade eden Baykal, “Kaddafi,   kurmaylarını protokol çadırında topladı, arkada bir Kıbrıs haritası biz Kaddafi'nin yanına geçtik insanlar bizi izliyor. Çıktı bir konuşma yaptı bizi, Türkiye'yi Kıbrıs Barış Harekâtını metheden cümleler kurdu” dedi.

KADDAFİ ALKIŞLADI

Kaddafi’nin kurmaylarına hitaben; 'Şimdi Türk Maliye Bakanı size bilgi verecek' diyerek sözü kendisine verdiğini ifade eden Baykal şunları söyledi: “Ben de masanın başına geçip uluslararası hukuki ve askeri haklarımızı anlattım. Çıkarma nasıl yapıldı, havadan indirme nasıl yapıldı, paraşütlerle, lojistik destek nasıl sağlandı hepsini anlattım.

Ben bunları anlatırken Kaddafi uzun boyu ve geniş vücuduyla iki elini havaya kaldırdı ve kritik yerlerde başladı alkışlamaya, onlar da alkışlamaya başladı. Sonra güzel sözlerle bizim sunuşumuzu sonlandırdı. 'Neye ihtiyacınız varsa buyurun gelin alın' dedi.

SINIRSIZ DESTEK VERDİ, PARA İSTEMEDİ

Askeri uçaklar değil sadece Türk Hava Yolları'nın uçakları bile kalkamıyor, vida yok, lastik dahi yok. Kaddafi sınırsız destek verdi. 'Para önemli değil' dedi Kaddafi.

KADDAFİ MÜTHİŞ BİR YİĞİTLİK YAPTI

Ancak Taner Baytok'un ısrarıyla, Başbakan Ecevit ikna edildi para kuruşuna kadar ödendi. Paranın ötesinde Amerika'nın ambargo koyduğu bir ülkeye Libya ambargoyu deldi. Kaddafi müthiş bir yiğitlik yaptı.

LİBYA ÖNEMLİ ÜLKE

Buna tanık olmuş biri olarak yıllar sonra NATO'nun Libya'ya operasyon yapmasını ve Türkiye'nin oradaki konumunu izlerken müthiş üzüntü duyduğunu ifade eden Baykal; “NATO yukarıdan Libya'yı bombalarken Kaddafi onun bunun ayakları altında kalmış görüntülerini izlerken içim nasıl acıdı anlatamam size. İnşallah Libya halkı hak ettiği onurlu yaşamı, özgürlüğü yaşar. Libya çok önemli bir ülke, Afrika'nın giriş kapısı.” İfadelerini kullandı.

LİBYA İLE YAPILAN ANLAŞMAYA TAM DESTEK

Libya'yla yapılan askeri anlaşmamız çok önemli, emeği geçen herkesi kutluyorum. BM'nin, Libya'daki desteklediğimiz hükümeti meşru görmesi çok önemli."

CHP ŞOKTA

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Libya konusundaki açıklamaları başta Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm CHP’lilerde şok etkisi yarattı. Hükümetin rutin hizmetleri yanında milli çıkarlarımızı gözeten önemli konularda bile destek vermeme gibi klasik bir CHP anlayışında boğulan partinin aklıselim çevrelerinden Libya konusunda gelen desteğin, önümüzdeki günlerde milli ve stratejik bir proje olması sebebiyle kanalistanbul konusunda da gelmesi bekleniyor.