İrem Derici Tartışması

Kamu Kurumları ve özel firmaların sponsorluğunda ve Lokantacılar Odasının organizesinde düzenlenecek olan 4. Salçalı Köfte Festivali öncesinde sanatçı krizi yaşandı.

İrem Derici Tartışması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Festival kapsamında İrem Derici’nin konser verecek olması, bazı STK ve siyasi partilerin tepkilerine sebep oldu. Sosyal medyada da yükselen itiraz seslerinin ardından, muhtemelen destek olan kamu kurumlarının yöneticileri ve sponsor kuruluşlarının da talepleriyle İrem Derici’nin konseri iptal edildi ve aynı gün ve saatte Rafet El Roman’ın konser vereceği duyuruldu.

İrem Derici, şarkıları sevilen ve geniş bir kesim tarafından dinlenilen bir sanatçı. En muhafazakâr radyolarda bile günde an az beş kez şarkıları çalınıyor ve yoğun da bir istek alıyor. İrem Derici’nin sesi ve şarkılarıyla bir sorunu yok toplumun. Ancak Derici, sahnede şarkı söylemekle yetinmiyor. Cinsiyet eşitliğini üst perdeden savunmakla kalmıyor sahnede LBGT bayrağı açarak ciddi bir propaganda yapıyor.

İrem Derici’nin etkinlikte konser vermesine itiraz eden Elazığ STK platformu ile Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi ve sosyal medyada buna tepki koyanların hareket noktası da Derici’nin LBGT konusundaki açıklamaları ve tavrı.

Konserin iptal edilmesi yönünde oluşan bir cenaha karşı, iptal edilmesine tepki de gecikmedi. Çok sayıda sosyal  medya kullanıcısı konserin iptal edilmesini eleştirdiği gibi buna sebep olanlar hakkında olumsuz beyanlarda da bulundular. Anlayacağınız bu konuda da şehir ikiye bölündü.  

Bu olaydan çıkartılacak sonuçlar şunlardır.

1.Değişik festival, şenlik, açılış ya da farklı etkinlikler için davet edilen sanatçıların salt sanatçı yönüne değil, söylem ve duruşlarına da dikkat edilmeli. Elbette sanatçıya şehir olarak yön verip rota çizmek çok mümkün değil. Her sanatçı, sanatını icra ederken de sahnedeki söylemlerinde de bağımsız ve özgürdür. Bunu kısıtlamak mümkün olmadığı gibi doğru da olmaz. Ancak sanatçının davet edildiği şehrin yapısı, toplumun etik değerleri, milli ve manevi hassasiyetleri ve kötü örnek oluşturması, normal olmayan ve toplumun  tepki gösterdiği konuları  sıradan hale getirilmesi gibi konuların da hesap edilmesi ve yönleri de dikkate alınarak sanatçıya karar verilmelidir.

2.Lokantacılar Odası yetkilileri, İrem Derici’nin şarkılarının özellikle gençler tarafından sevildiği ve ilgi görmesinden haraketle  böyle bir ismi düşündüler ama İrem Derici’nin söylemlerinin Elazığ’da oluşturacağı tepkiyi hesap edemediler. Tepki gelince de büyük bir olgunluk göstererek sanatçı değişikliğine giderek güzel bir adım attılar.

3.İrem Derici konserine tepki gösteren çevrelerin de haklılık yönleri çok. Ürün tanıtımı ve ticari bir etkinliğin olmasına bir itiraz gelmedi bu çevreden. İtiraz, inanç sitemimiz, Türk örf ve töresine aykırı tutum, davranış ve söylemleri aleni olarak dile getiren ve bunun bayraktarlığını yapan isimlerin, gençlere kötü örnek olmaması adına bir tepkiydi. Nesillerin yetişmesi için yoğun emek ortaya koyan ve çalışmalarını bu merkezde yoğunlaştıran Vakıf, dernek ve siyasi partilerin bu tür toplumsal amaçlarına zarar verecek bir etkinliğe tepki göstermesi, toplumsal bir duyarlılık ve refleksinden ibaretti.  Bu kesime göre, değerler açısından ortada bir yanlış vardı ve bu yanlış sözle ifade edilerek engellenmiş oldu. Yoksa bu STK ve partilerin, düzenlenecek faaliyetin kendisine  karşı bir eleştirisi olmadı. Olması da mümkün değil. 

4.Bu etkinliğin iptal edilmesi sonrası dile getirilen tepkiler, genelde şehrin tanıtımı ve marka değerler oluşturulmasına katkı sunacak sosyal bir etkinliğin iptaline olan bir refleksti. Rafet El Roman tercihinden sonra etkinlikten murat edilen maksat hâsıl olduğu için bu konu da tatlıya bağlanmış oldu.

Tüm bu tartışmaların ve toz dumanın ardından festival, coşku ve amacından bir şey kaybetmeden gerçekleştirilecek.  Bizler, toplumsal hassasiyetten kaynaklı tepkilerini dile getiren çevrelere de bu tepkileri dikkate alarak sanatçı konusunda anında adım atıp Rafet El Roman’da karar kılan Lokantacılar ve Tatlıcılar Oda yetkililerine teşekkür ediyoruz.

 Rafet El Roman, İrem Derici’den daha çok ilgi gören ve benimsenen bir sanatçı olduğu için gençlerimiz de bu değişiklikten oldukça mutlu oldular ve benimsediler.