İNSAF ET İSRAF ETME

Başak MERAL GÜNDÜZ – Elazığ Belediyesi tarafından başlatılan Bayat Ekmek Toplama Projesi her geçen gün önem kazanıyor.

İNSAF ET İSRAF ETME
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediyesi tarafından ‘İnsaf Et, İsraf Etme’ projesi kapsamında ekmek israfını önleme konusunda farkındalık oluşturulmasını planlayan, halkın bilinçlendirilmesi ve toplanan ekmeklerin hayvan hastanesine gönderilmesi amaçlayan proje kapsamında Elazığ genelinde çöpe atılan ekmek miktarının en aza indirilmesi hedefleniyor.

Projenin bir diğer önemli hedefi ise yenmeyen bayat ekmeklerin toplanarak hayvan hastanesinde kalan köpek ve kedilere ulaştırılmasıdır. Bu amaçla belirlenen noktalara bayat ekmek kutuları yerleştiriliyor ve toplanan ekmekler araçlarla hayvan hastanesine götürülüyor.

Bayat ekmeklerin çöpe gitmesini engellemek için araçla mahalleleri gezip bayat ekmekleri toplayan Elazığ Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler bir ayda topladıkları 2 ton bayat ekmekle hem israfı önlüyor hem de hayvan hastanesinde dağıtılan ekmekler sokak hayvanlarına yem oluyor.

Proje dâhilinde ilk etapta 100 adet Ekmek Toplama Kutusu hazırlandı ve şehrin muhtelif yerlerine bırakıldı. Daha sonra bu rakam 400 adete çıkarıldı. Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri tarafından şehrin muhtelif yerlerine konulmak üzere 100 adet bayat ekmek kutusu daha alınarak bu rakam 500 adete çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde monte edilmesi planlanan bayat ekmek kutularının sayısı talepler doğrultusunda artırılması hedeflenmektedir.

Elazığ’a sunduğu hizmetlerle birçok yeniliğe imza atan Elazığ Belediyesi, bayat ekmeklerin çöpe gitmesini engellemek için araçla mahalleleri gezip topladıkları ekmekleri, sokak hayvanlarına yem olarak dağıtıyor. Apartman önlerine monte edilen bayat ekmek kutuları sayesinde ekmeklerin çöpe gitmesini engelleyen Elazığ Belediyesi aynı zamanda da yaz ve kış aylarında olumsuz hava koşullarında yiyecek bulamayan hayvanlara besin sağlıyor. Proje başlangıcında ayda 1 ile 3 ton arasında değişen bayat ekmek toplanırken bu rakam vatandaşların duyarlılığı ile ayda 5 tona ulaştı. Elazığ Belediyesine bağlı ekiplerin yanı sıra hayvan besleyen bazı vatandaşlar bayat ekmek kutularında bulunan bayat ekmekleri toplayarak hayvanlarına yem olarak da kullanmaktadır. Ayrıca şu an Elazığ il genelinde 40 farklı mahallede 400 adet ekmek toplama kutusu bulunmaktadır.