İMAR PLANI ACELEYE GETİRİLMEMELİ

Erkan BAY/Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, 24 Ocak tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından hazırlanacak yeni imar planına ilişkin Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

İMAR PLANI ACELEYE GETİRİLMEMELİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, ilimizde kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gereken yapıların hiçbir şekilde bitişik nizam olarak inşa edilmesinin hem depremsellik açısından hem de şehircilik açısından en ciddi sorunları da beraberinde getireceğini ifade etti.

İMAR PLANININ YENİDEN KURGULANMASI GEREKİYOR

İlimizde yaşanan depremin ardından bugünlerde yapılma aşamasında olan yeni imar planın nasıl olması gerektiğini Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç ile konuştuk.

İmar planının  çok yönlü düşünülerek ve sonradan pişman olunmaması için acele edilmeden yapılması gerektiğini belirten Sanaç, şunları söyledi: “İmar planı konusunu çok aceleye getirerek da çok hızlı karar almamak lazım. Aceleye getirerek gelecekte tekrar bu kararları değiştirmek zorunda kalmayalım. Gündem de olan imar planı revizyonunun deprem sonrası gelişmeler ile beraber yeniden kurgulanması gerekmektedir.” diye ifade etti.

DOĞRU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KARARLAR ALINMALI

Kazım Sanaç, "Belediye'nin bu çalışmayı çok fazla aceleye getirmemesi gerekiyor. Biraz daha dikkatli incelenmesin taraftarıyım. Çünkü şehir planı çok önemli bir konu. Yapılan plandan çok planın kalıcılığı önemlidir. Doğru ve sürdürülebilir kararlar almak daha önemlidir.  Alınması gereken bu kararların gelecekte aynı sorunları önümüze çıkartmaması gerekir. 2 sene önce yapılmış planın bugün değiştirilmesinin nedeni planın, arz talep dengesine uygun olmaması, bir tarafı yükseltirken diğer tarafı yok etmesi gibi plandaki sosyal dengenin sağlanamamış olmasıdır.” diye ifade etti.

BELEDİYEMİZ, ŞEHİR PLANININ ANAYASASINI BELİRLEYECEKTİR

Yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü ifade eden Başkan Sanaç,“  İşin detayları, planlama tekniği, çizim veya uygulama tekniği teknik insanlar tarafından zaten inceleniyordur ama belediyemize düşen görev şehir planının anayasasını belirlemesidir. Anayasadan kastımız, kentin mevcut bütününü ve gelecekteki halini de ışık tutacağı öngörülen ana ilkelerin belirlenip, bu ilkeler doğrultusunda detaylandırılması şarttır. Bu ana ilkelerde tamamen yerel yönetim yani ilgili belediye yetkili kılınmalı ve gelecekte bu ana ilkelerin korunması esas alınmalıdır.” dedi.

GAYRİMENKUL CİDDİ BİR YATIRIMDIR

Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, şöyle konuştu:  " Ana mantıklardan bir tanesi, ticaret ve konutun bir arada olmamasıdır. Yapı sektörünün depremsellik, estetik, mimari ve ekonomik yönü var. Bir de arsa değeri ve emlak yönü bulunuyor.  Gayrimenkul ciddi bir yatırımdır.

Deprem olmuş bir kenttin en önemli ilk çıkışı ekonomi olduğu için ekonomiyi de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu nedenle emlak değerlerini de planlamak gerekiyor. Çünkü şehirlerin planları ekonomiye ve ticarete bağlıdır.” diye ifade etti.

TİCARET VE KONUTUN AYRILMASINDAN YANAYIZ

Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Sanaç,“Ekonomi ve ticaretle ilgili alınan kararlar şehri yönlendirir. Bina yaparken uygulayacağınız kurallarda doğal olarak lokal yönlendirmeler olur. Ama bütünsel anlamda kenti yönlendirecek ya da istediğiniz yöne kanalize edilmenin yolu bu anayasal kararlardan geçer.

Bu bağlamda biz ticaret ve konutun ayrılmasından yanayız. Yani binaların altında işyeri olmasın. Bu bölgesel olarak, cadde ya da bulvar doğrultusu olarak önceden belirlenmiş olmalı. İkamet ya da ticaret yapılması düşünülen bir parselin kullanım şekli önceden kesinleşmiş olması gerekiyor.” diye konuştu.

MÜLKİYET HAKKI KORUNARAK PLAN YAPILMALI

Konut alanlarında daha az katlı yapıların teşekkül edeceği bir planın yapılması gerektiğini belirten Sanaç,“Ticarette çok katlı yapılaşmaya karşı olmamakla birlikte, konut alanlarında ise daha az katlı yapıların teşekkül edeceği bir planın yapılması gerekiyor.

Bu ayrım hem daha önceki planın lokal uygulamalarının mülkiyet hakkı açısından bir adaletsizliğe yol açmayacak bir planın yapılabilmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda son zamanlarda gündemde olan az katlı konut alanlarının olduğu bir planın yapılmasını da mümkün kılabilecektir.

Bu konuya bir örnek vermek gerekirse; Nailbey Mahallesi’nin çevresindeki ticari cadde ve bulvarlar, 10 ve üzeri kat ile kentsel dönüşümün hızlanması sağlanırken, mahallenin orta bölgesi az katlı konutlar ile daha yaşanabilir bir kent parçası haline dönüştürülebilir.”dedi.

BİTİŞİK NİZAM ÇOK MAHSURLU

Başkan Sanaç,“Genel olarak mümkün oldukça yenilenmesi gereken yapılar, hiçbir şekilde bitişik nizamda olmaması, hem depremsellik açısından hem de şehircilik açısından en önemli durumlardan biridir. Depremsellik açısından bitişik yapılar farklı sebeplerden birbirine zarar verdiği, en azından orta hasara sebep olduğu bu depremde de gözlemlenmiştir. Şehircilik açısından ise yapı bloklarının arasında kalmış atıl alanlara sebep olmaktan öteye gitmeyeceği bilinmektedir.” diye ifade etti.