İlk Metaverse Kent, Harput

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla açık hava müzesi konumunda olan ve 2018 yılında 'Unesco Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Harput, dünyanın ilk Metaverse kenti ilan edildi. Bu iki önemli gelişme yanında Elazığ Belediyesi'nin gerçekleştirdiği başta cam seyir terası, restorasyon çalışmaları, müzeler ve çevre düzenlemelerine dikkat çeken kültür ve turizm çevreleri, 2022 yılının 'Harput Yılı' olacağını dile getiriyorlar.

İlk Metaverse Kent, Harput
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan Bay/İlimiz tarihi, turizmi ve kültürü açısından büyük bir önem taşıyan ve dünyada marka değerimiz olan Harput için bir önemli adım daha atıldı.

2018 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan Harput, TRT’de yayınlanan Pelin Çift ile “Gündem Ötesi”  programında dünyanın ilk “Metaverse Kenti” olduğu ilan edildi. 

Haber

DÜNYA’DA İLK KEZ HARPUT’TA HAYATA GEÇTİ
Dünyada metaverse teknolojisi ile ilgili yeni buluş ve yenilikler tartışmalar henüz başlamamışken bundan 4 yıl önce Metaverse projesini geliştirmeye başlayan ve bu konuda çalışmalar yapan Roof Stacks şirketinin kurucusu ve CEO’su hemşerimiz Burak Soylu, geçtiğimiz yıl Harput’ta “arttırılmış gerçeklik” tabanlı metaverse uygulamasını hayata geçirmişti.

 Roof Stacks şirketinin Kurucusu ve CEO’su Burak Soylu TRT 1 ekranlarında yayınlanan Gündem Ötesi programının konuğu oldu. Burak Soylu programda Dünyada AR tabanlı çalışan ilk Metaverse olma özelliği taşıyan “GoArt Metaverse’’yi tanıtarak Metaverse dünyası hakkında merak edilenleri cevaplandırdı. 

Haber

DÜNYANIN İLK METAVERSE KENTİ UNVANI
Roof Stacks CEO’su Burak Soylu, şirket olarak bugüne kadar yaptıkları arge çalışmaları sonucunda Harput’ta arttırılmış gerçeklik tabanlı metaverse uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu çalışmaların dünyada ilk kez Harput’ta gerçekleştirildiği için Harput’un Dünyanın ilk Metaverse Kenti olduğunu da ilan etti. 

Harput’un aldığı bu unvan ile Türkiye’nin metaverse alanında globalde öncü bir rol oynaması bekleniyor. 

SOYLU: “SEKTÖRDE OYUN KURUCU OLMAK İSTİYORUZ”
Türkiye’nin teknoloji alanında artık yeni bir ulusal kimliğe sahip olduğunu belirten Soylu, “Evrensel olmadan milli fayda sağlayamayız. Türkiye, yakın gelecekte dünyanın en büyük 10 teknoloji şirketinden birini çıkarabilecek güçte bir ülke. Biz de bu hedef için çalışıyoruz ve oyun kurucu olmak istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

Haber

SOYLU: “YAPAN, DÜŞÜNENDEN ÜSTÜNDÜR” 
GoArt’ın bu anlamda önemli bir milli kazanım olduğunu söyleyen metaverse girişimcisi Soylu, ‘’İcra eden düşünenden üstündür, yakın gelecekte G7 ülkeleri yerine meta evrende M7 ülkelerini konuşacağız ve inanıyorum ki Türkiye o aktörlerden biri olacak’’ dedi. 

SOYLU: “TÜRKİYE OLARAK, İCAT ÇIKARIP İHRAÇ ETMELİYİZ”
Üniversite öğrencilerinin sorularını da cevaplayan genç girişimci hemşerimiz Burak Soylu, geleceğin mesleklerinin neler olacağı hakkında bilgiler verdi. Dijital dünyada içerik üretmenin önemine değinen Soylu, “İcat çıkarma sözünün aksine icat çıkarmalı ve bunu dünyaya ihraç etmeliyiz, bunu yapacak insan kaynakları gücümüz var” şeklinde konuştu.”

Haber

ETSO BAŞKANI ARSLAN: “HARPUT, BİR KEZ DAHA ADINI TARİHE YAZMIŞTIR”
Metaverse girişimcisi Burak Soylu’nun yazılım teknolojileri şirketi RoofStacks tarafından geliştirilen metaverse uygulaması GoArt’da, dijital evrende tasarlanan Harput, böylelikle teknoloji ve metaverse alanlarında da ismini dünyaya duyurmasını değerlendiren Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, “Bu uygulamanın Harput ile tescillenmesi gurur kaynağımız oldu” ifadelerini kullandı.

 Metaverse’ün henüz sektörde konuşulmadığı bir dönemde, bu teknolojiye yatırım yapmış ve 2017 yılında GoArt markasının temellerini atmış olan ETSO üyesi Burak Soylu’nun  Türkiye’nin bu sektörde öncü ülkelerden birisi olmasını sağladığını ifade eden ETSO Başkanı Arslan; “TRT1 Pelin Çift’le Gündem Ötesi programına konuk olan Sayın Soylu, 4 yıllık AR-GE birikimine sahip bir teknoloji ürünü olan GoArt’da, Elazığ’ın en önemli tarihi ve kültürel mirası olarak kabul edilen Harput’un, AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisiyle gerçek halinden üç boyutlu olarak tasarlandığını ve kentin dijital bir ikizinin yaratıldığını belirtmiştir. Uygulamanın testini Sayın Soylu’nun talebi ile ilk kez Harput’ta uygulamaktan da büyük bir keyif aldığımı ve son derece başarılı bulduğumu ifade etmek isterim” dedi. 

ARSLAN: “TÜRKİYE’YE ÖNEMLİ BİR AVANTAJ SAĞLAMIŞTIR”
Yeni nesil bir ticaret alanı olan NFT pazarının şu anki küresel ticari hacmi göz önüne alındığında GoArt uygulamasının ekonomik alanda da önemli bir ulusal misyonu olacağını ifade eden ETSO Başkanı Asilhan Arslan, “Harput’a ilk metaverse kent ünvanını getiren GoArt, çağlar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Harput ‘un mimarisini, kültürünü gelecek nesillere aktarmak için bir köprü görevi görecektir. Yeni bir dijital çağ başlatacak olan ve büyük çapta bir ekonomiyi de beraberinde getiren metaverse alanındaki öncü bu projenin, Elazığ Harput’ta doğmuş olması ise hem bölge ve ülke ekonomisi hem de Türkiye’nin küresel teknoloji pazarındaki konumu için oldukça önemlidir. Coğrafi sınırları kaldıran ve dünya ekonomisinin lokomotifi sayılan teknoloji sektöründe yerli sermaye ile geliştirilmiş GoArt metaverse platformunu kuran Burak Soylu bu yatırımıyla, Türkiye’ye uluslararası kulvarda önemli bir avantaj sağlamıştır. Harput ise dünyanın ilk metaverse kenti olmasıyla birlikte adını bir kez daha tarih sahnesine yazdırmıştır. 4000 yıllık fiziksel tarihinin yanında dijital evrende de var olarak hem ölümsüz bir tarihi mirasa dönüşmüş hem de yeni dijital çağın evrensel simgelerinden biri olmuştur” dedi.

Haber

DEMİRDAĞ: “HARPUT’TAN BAŞLAMASI ÖNEMLİ”
İlimizde daha önce Goart, artırılmış  gerçeklik ile ilgili  Fırat Kalkınma Ajansı ve  Özel İdaresinin destekleri ile Elazığ Valiliğinin  öncülüğünde bu tür çalışma yapıldığını ifade eden Elazığ Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Demirdağ, “ Bu çalışmalar ile Harput bölgesinde ki bir çok noktanın yani 30’un üzerinde noktanın farklı dönemlerdeki tarihi geçmişine dönüş yani geçmişteki yaşam tarzını görmeye yönelik artırılmış gerçeklik yöntemi ile insanları sanal ortamda o döneme ve o dönemin mimari ve sosyal yaşamına götürmek mümkün” dedi.

DEMİRDAĞ: “TURİZME CİDDİ KATKISI OLACAK”
Bu çalışma ile Harput’un tüm yönleri ile hem Urartu döneminin hem Selçuklu döneminin hem de Osmanlı döneminin anlatıldığını ifade eden İl Kültür ve Turzim Müdürü Demirdağ, “Metaverse, sanal bir dünya kuruyor herkese. Aslında bu sanal dünyanın önce Harput’tan başlaması bizim için çok önemli. İnsanlar merak edecekler, bu yüzden turizme çok ciddi katkıları olacak. Pandemi koşulları nedeniyle insanlarımız  bu projeyi çok keşif edememişti. Bundan sonraki süreçte Harput’un gelişimi için çok önemli bir rehber olacaktır.”dedi.

SOLMAZ: “İLİMİZ İÇİN MUTLULUK VE GURUR KAYNAĞI OLDU” 
GoArt Metaverse uygulamasında dijital platformda tasarımı yapılan Harput’un dünyanın ilk metaverse kenti olmasının Elazığ adına mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu ifade eden Enternasyonal Turizm ve Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Murat Solmaz ise şunları söyledi: “Türkiye’nin her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da ciddi bir ivme kazandığının göstergelerinden birine vesile olan kıymetli iş adamı Burak Soylu'yu ve ekibini kutluyor, başarılarının devamı diliyorum.” dedi.

Haber

MUHTAR DEMİRPOLAT: “HARPUT, HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRECEK”
 Harput’un 4 bin yıllık bir geçmişe sahip, tarihi, mimarisi, musikisi, sanat ve kültürü ile ülkemizin en önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Harput Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolat, “Son yıllarda başta Elazığ Belediyemiz olmak üzere Harput’ta güzel çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri de Metaverse teknolojisi ile Harput’un tarihinin buluşturulduğu çalışma oldu.  Bu çalışma ile birlikte Harputumuz da geçmiş dönemlerde yaşanan ortamlar ve yaşam tarzını insanlarımız görecek. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin çok fazla ilgi göstereceğine inanıyorum. Turizmde gelinen nokta tarihe yolculuk ve geçmişte insanların yaşam şekilleri oldu. Bu tür güzel çalışmalar ile Harputumuz hak ettiği değeri görecektir. Başta hemşerimiz genç girişimci Burak Soylu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.