İlgisizlik mi Güvensizlik mi?

14 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri gerçekleştirilmiş olacak. Seçimlere doğru en çok merak edilen konulardan biri ise Elazığ'daki aday listeleri. Birçok parti aday adaylık başvuru sürecini başlatırken bu sayının en son yapılan 2018 seçimlerinin çok gerisinde kalması, siyasete ilginin yanında seçilememe konusunda yaşanan bir güvensizlik olarak yorumlanıyor.

İlgisizlik mi Güvensizlik mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla birlikte 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlerin de startı verilerek bu uzun seçimsizlik dönemi sonra ermiş oldu. Deprem ve sel felaketi gölgesinde gidilecek seçim için genel olarak “sessiz” bir seçim dönemi yaşanıyor.
Bununla birlikte aday adayları da başvurularına hız vermiş durumda. Geçmiş seçimlere oranla çok daha hızlı bir seçim süreci yaşanırken milletvekili olmak isteyenler başvurularını yapmaya başladı.

2018 SEÇİMLERİNDE HANGİ PARTİ'DEN KAÇ ADAY ADAYI VARDI? 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk seçimi 24 Haziran tarihinde gerçekleştirilmişti. Bu seçimler için en fazla aday adaylığı başvurusu ise Ak Parti'den yapılmıştı. Ak Parti'yi MHP ve İYİ Parti takip etmişti. İşte partilere göre 2018 seçimlerinde aday adaylığı başvuru sayıları:

AK PARTİ’DE 74 ADAY ADAYI

Elazığ’da en çok aday adayı müracaatı AK Parti’ye oldu. 74 kişi AK Parti’den Elazığ Milletvekili Aday Adaylığı başvurusunda bulundu. Daha önceki seçimlere baktığımızda AK Parti Elazığ’da kendi rekorunu kırdı ve en fazla aday adayına sahip olduğu dönem bu dönem oldu.

İlgisizlik mi Güvensizlik mi?

MHP’DE 20 ADAY ADAYI 

Elazığ’da AK Parti’yi MHP takip etti. MHP’de toplam 20 aday adayı müracaatta bulundu. Bir önceki seçimlere göre bu seçimlerde Elazığ’da MHP’de de aday adayı sayısı artmış oldu.

CHP’DE 4 

CHP Elazığ İl Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre CHP’den Elazığ Milletvekilliği adaylığı için 4 isim başvuru da bulundu. CHP Genel Merkezi tarafından Gürsel Erol’un Elazığ’dan kesin aday olduğu açıklanmıştı. 

İYİ PARTİ’DE 17 

İYİ Parti Elazığ Milletvekilliği aday adaylığını açıklayan kişi sayısı 17 olmuştu. Aralarında eski milletvekillerinin de olduğu 17 isim İYİ Parti’den Elazığ Milletvekilliği aday adaylık müracaatını yapmıştı. 

SAADET PARTİSİ’NDE 14 

Saadet Partisi’nden ise Elazığ Milletvekili Adayı olmak isteyen 14 kişi müracaatını yapmıştı.  14 isim dosyalarını teslim ederek sonuçları beklemeye başlamıştı. 

İlgisizlik mi Güvensizlik mi?

REKOR YİNE AK PARTİ’DE 

2018 seçimlerinde hemen her partiye yapılan yoğun müracaat sayılarına 2023 seçimlerinde ulaşılması beklenmiyor.

Seçime doğru Elazığ’da Ak Parti’de de büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Daha önceden aday adaylığını açıklayan isimlerin bir kısmı il binasına giderek resmi başvurularını da yapıyor ve aday adaylıklarını kamuoyuna duyuruyor.

 Bu kapsamda Ak Parti kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre Elazığ’da AK Parti Elazığ İl Başkanlığına bugüne kadar 26 başvuru yapılmış durumda. Genel merkeze yapılan başvurularla birlikte bu sayının 45’den fazla olacağı tahmin ediliyor.

İlgisizlik mi Güvensizlik mi?

SÜRE UZATILMIŞTI 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, yeni bir MYK kararıyla milletvekili aday müracaatlarının gelecek hafta çarşamba gününe kadar uzatıldığını açıkladı. Başvuru süresinin uzatılması ile birlikte Ak Parti’de aday adaylığı için yapılan başvurusu sayısında artış olacağı ama geçmiş seçimlerde ki müracaat sayısına ulaşılamayacağı ifade ediliyor. 

İlgisizlik mi Güvensizlik mi?

DİĞER PARTİLERDE HAREKETLİLİK BAŞLADI 

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimler öncesi Ak Parti’de yaşanan yoğunluk gözlerden kaçmazken diğer partiler de de aday adaylığı için hareketlilik başladı. Milletvekilliği aday adaylığı için il başkanlıklarına başvuru da bulunan kişilerin dışında partilerin genel merkezlerine de giderek başvuru yapan isimler dikkat çekiyor.

SAYININ DÜŞMESİ SİYASETE İLGİSİZLİK Mİ SEÇİLEMEME ENDİŞE VE GÜVENSİZLİĞİ Mİ?

2018 seçimlerine nazaran partilere yapılan aday adaylığı  müracaatlarında gözle görülür bir düşüş yaşanmasını siyasete ilgisizliğe bağlayan gözlemciler olduğu gibi seçim sonuçlarından emin olunmadığı için seçilememe  endişesinden kaynaklı güvensizlik olduğunu ifade eden siyasi gözlemciler de var.
Geçmiş dönemlerde Ak Parti’nin kesin zafer kazanacağı seçimlerde aday adayı olup seçilemediği takdirde terfi etmeyi düşünen bürokratların birçoğunun, seçimin sonucundan emin olamadıkları için kendilerini ve görevlerini riske etmeme adına adaylığı düşünmedikleri gözlemleniyor.

ZOR DÖNEMDE İSTİFA SAMİMİYETİ

2023 seçimlerinin  kazanılması konusundaki endişelere rağmen üst düzey görevlerinden ve memuriyetlerinden istifa eden bürokratların bu hamleleri ve cesaretlerinin samimiyetlerinin delili olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken siyasi gözlemciler, bu dönemde istifa eden isimlerin Ak Parti davasına yürekten inanan ve bedel ödemeyi göze alan cesaretli isimler olduğu fikrinde birleşiyorlar.