İlgisizlik Kurbanı Olduk

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası muhtarlar olarak bakanların katıldığı genel toplantılara davet edildiklerini ancak yapılacak konutlar konusunda kendi görüşlerinin alınmadığı gibi bilgi de verilmediğini ifade eden Abdullahpaşa Mahalle Muhtarı Yavuz Köse, sürecin doğru yönetilmediğini dile getirdi.

İlgisizlik Kurbanı Olduk
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremden en çok etkilenen  ve çok sayıda binanın yıkılarak kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen ve birçoğunun kurası çekilerek hak sahiplerine teslim edilen Abdullahpaşa mahallesinin sorunları ve halkın talepleri ile ilgili mahalle Muhtarı Yavuz Köse ile görüşen Hakimiyet Gazetesi, mahalleye ayna tuttu.

1800 EVLER’DEN ABDULLAHPAŞA’YA

Abdullahpaşa mahallesinin  1973 tarihinde kurulduğunu ifade eden mahalle muhtarı Yavuz Köse, “Mahallemiz tabi o sıra Keban Barajı kurulduğundan dolayı çevresindeki köylerden mahallemize baraj evleri dediğimiz evler yapılmıştır ve 1800 evler adını almıştır. Burası normalde tabi tapu işlerinde Sürsürü Hampınarı bölgesi olarak geçmektedir. Burada 1800 şeklinde müstakil baraj evlerimiz yapılmıştır ve 1800 evler şeklinde devam etmiştir. İleriki zamanlarda Abdullahpaşa ismini  almıştır. Daha sonra tabi sağa solu imara açılarak apartman şeklinde evlerin yapımı başlamıştır. Şuan Elazığ’ın en büyük mahallelerinden bir tanesidir” dedi. 

TOKİ, 2500 EV İNŞA ETTİ

Evlerin 30-35 yıllık olmasından dolayı mahallelerinin üçte birlik bir kısmında TOKİ eliyle kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden muhtar Yavuz Köse şunları söyledi:“Deprem sonrası mahallemizde 2500’e yakın ev inşa edildi. Bunlar dört etaptan oluşmakta ve bu etapların üç etabının kuraları çekilerek vatandaşlara anahtarları teslim edilip vatandaşların evlere yerleştirilmesi sağlandı. Son bir etabımız kaldı orada da yaklaşık olarak beş yüze yakın vatandaşımız var. Onların da yılsonuna kadar kura çekimleri ve anahtar teslimleri gerçekleştirilecek. Bir de Batı Sitesi diye bilinen bölgemiz var. Bu alanda ise Elazığ Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmaları var.  Şuan vatandaşlarımızın bir kısmı,  evlerin yapılması amacıyla belediyemiz ile anlaşmaya vardı. Bir kısım hemşerilerimiz de belediyemizle görüşmeleri devam ediyor.”dedi.

KAMU KURUMLARI VE OKULLARI ÇOK OLAN MAHALLE

Mahalle sınırları içerisinde çok sayıda kamu kurumu ve okul bulunduğunu belirten Muhtar Yavuz Köse, “Kamu kurumu olarak Tabu Müdürlüğü, Türk Telekom il müdürlüğü mahallemizin sınırları içerisinde. Belediyemizin itfaiye grup amirliği, Temizlik Müdürlüğü hareket amirliği ve aile hekimliklerimiz var. Tabi şuan depremden dolayı Nurullah Caminin orada bir aile hekimliğimiz vardı yıkıldı, şuan eski sağlık ocağı dediğimiz binayı kullanıyoruz. Tabi yeni aile hekimliklerimiz de var onlarında bu ay içerisinde açılışı gerçekleşecek. Okul olarak da, 5 tane ilkokulumuz var mahallemizde, 2 ortaokulu var biri Şehit Cuma’da biri de Cumhuriyet Ortaokulu bizim mahallemiz sınırları içerisinde. 4 tane de lise mahallemizde var Fatih Lisesi, Yahya Kemal Beyatlı Lisesi, Murat Meslek Lisesi ve Zafer Kılıç İmam Hatip Lisesi.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ VE MEMUR YOĞUNLUKLU

Mahalle sakinlerinin birçok meslekten olması yanında emekli ve memurun ağırlık teşkil ettiğini ifade eden Muhtar Köse, demografik yapı olarak da hemen her ilçe ve komşu şehirlerden insanların mahallelerinde ikamet ettiğini dile getirdi.

TOKİ KONUTLARI GÖRSEL OLARAK GÜZEL GÖRÜNÜYOR

TOKİ binalarının dışarıdan bakıldığında görsel olarak güzel gördüğünü dile getiren mahalle muhtarı Yavuz Köse şunları söyledi:“Tabi gönül isterdi ki 74 hektarlık alanımız ile  baraj evleri dediğimiz müstakil evlerinizin olduğu alanların da kentsel dönüşüme gidilsindi.  Bizler bu talepte bulunduk ama devletimiz daha çok hasar gören kısımlarda kentsel dönüşüm çalışmaları yaptı. Tabi bu tarafta bulunan bölgelerimizdeki yerlerimizde yapıldığı zaman daha farklı bir görüntü olacak. Yeni yapılan TOKİ evlerimiz olduğu kısımların yolların geniş yeşilliğin daha çok olduğu alanlar görüyoruz. Orada da hakikatten mahalle içinde farklı bir ilçeye girmiş gibi bir his uyandırıyor.”

HERKES SEFERBER OLDU

Depremin yaşandığı andan itibaren muhtarlar olarak muhtarlığı  açmadan önce insanların yardımına koştuklarını ifade eden Muhtar Yavuz Köse şunları söyledi:“İlk yaptığımız iş evlerin durumlarına bakmak oldu. Yollar araçlardan kilitlendiği için yaya olarak koştuk çünkü inanılmaz bir trafik yoğunluğu vardı o zamanlar. Çünkü vatandaşlar kaçmaya çalışıyordu, o sıralarda insanlar korkudan panikten ne yaptığını bilemiyordu. Ben Abdullahpaşa mahallemizdeki tüm evlerimize özellikle eski yapı stokunun olduğu bölgelere yoğunluğu verdim çünkü yukarı tarafta hep yeni yapılan yerleşim alanları vardı. Orada fazla bir sıkıntımız zaten olmadı. Olmayacağını da biliyorduk yenilenen evler olmasından dolayı. O sırada vatandaşlarımız dışarıda, kış ayıydı ve havalar oldukça soğuk. Sosyal medya üzerinden vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştık. Ben özellikle mahallemizdeki kahve esnaflarıma teşekkür etmek istiyorum 10-15 gün 24 saat boyunca açık kaldılar. Vatandaşlar orada da kaldılar. Çünkü sıcak bir yer lazımdı. Ben direkt mahallemde bulunan taziye evimi de açtım zaten. Tabi biliyorsunuz süreç içerisinde okullar camiler bu alanlar açılarak vatandaşlara sunuldu. Bir hafta içerisinde bizim mahallemize devlet görevlilerinden başka kimse gelmedi. Bizde tabi devleti temsilen tüm yük  bizim üzerimize kaldı. Telefonlarımız o süreçte hiç susmadı, biri çadır istiyor, biri gıda istiyor bizde sabırla görevimizi yaptık.”

SORUNLAR HALEN  DEVAM EDİYOR

Bakanların Elazığ’a gelmesi ve mahalleleri gezmesiyle sıkıntıları  ve sorunları  kendilerine ilettiklerini ifade eden Muhtar Yavuz Köse, “Onlar da sağ olsunlar çözüm yolları arayarak bize her türlü desteği verdiler. Ama hala deprem süreci muhtarlarda devam ediyor. Evlerin yapıldıktan sonraki durumları, bazı itirazlar, diğer taraftaki kalan bölgeler hala daha biz muhtarların yoğunluğu devam ediyor.“

SAHİP ÇIKILSAYDI MAHALLEMİZİN KADERİ DEĞİŞİRDİ

Depremden önce   sosyal medyada ve kanallarda kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini  açıkça ifade ettiğini belirten Muhtar Köse, şunları söyledi:“Mahallemizde eski yapı stoklarını yenilenmesi özellikle müstakil evlerin yenilenmesini mahallemizde yaşayan çoğu aile emekli ve gariban kesim olduğunu evlerini zorluklarla aldığını biliyorum. Bu yüzden yapılmasını istediğim evler için de bu ailelerin cebinden para çıkmasın şeklinde taleplerim oldu. O zamanlar evlerle ilgilenen kimse yoktu.  İlgilenenler de farklı çıkar peşindeydiler.  O günlerde çıkarsız bir şekilde bir şeyler yapılmak istenseydi mahallemizin kaderi değişmişti. Yapılan toplantılara bakanlar geldiğinde biz genel sıkıntılarımızı dile getirdik, ama normal proje çalışmalarında mahalle muhtarlarını çağırmadılar bizi çağırıp bize yapılacak binaların şekilleri konumları hakkında soru sormadılar.”

VATANDAŞLARA CEVAP VEREMİYORUZ

Vatandaşların ulaşabilecekleri ilk resmi kurumların muhtarlıklar olduğunu dile getiren Köse, “Bize soru sormak için gelen vatandaşlara biz cevap veremiyoruz. Çünkü bizim de yapılan palanlar ve projeler hakkında bir bilgimiz yoktu. Biz yapılacak yeni evlerin projesi ve planı konusunda bilgilendirilmedik ve bunlardan haberimiz olmadı. Bizler, insani yardım olarak sadece vatandaşlara gıda, battaniye erzak yardımlarında bulunabildik. Elimizden sadece o kadarı geliyordu ve onu yaptık.”

ABDULLAHPAŞA’DA ÖRNEK BİR ŞEHİR KURULABİLİRDİ

Yapılan hizmetlerin önemli ve güzel olduğuna dikkat çeken Muhtar Köse, iyi bir planlama ve siyasilerin yetkilileri ikna etmesiyle çok daha modern ve emlak değeri yüksek binaların yapılacağını belirterek; “Benim elimde olsa şuan yapılan binaların yanında boş arsalar var,  ben o zamanlarda yetkililere de ifade ettim. Çok katlı binalar yapalım. Ama cumhurbaşkanımızın istediği yatay yapılar olduğu için bir şey yapamadık.” dedi.

YENİ İMAR ŞART

Abdullahpaşa’da şuan en büyük sorunlarının yıkılan yerlerde imar planının kısıtlı imkanları sebebiyle vatandaşların evlerini yapamaması olduğuna dikkat çeken Köse,  “Hem vatandaşa hem de kamuya daha az yük binmemesi ve kilitlenmiş durumdaki inşaatların yapılabilmesi için rantı yüksek bir imar değişikliği  talep ediyoruz. Zira bu konumda şuan için vatandaşlar evlerini yapamıyor, sıkıntımız şimdilik bu.”dedi. 

SOSYAL VE SPORTİF FAALİYETLER

Mahallenin gençlerine yönelik Abdullahpaşaspor kulübünün olduğunu ifade eden Mahalle Muhtarı Köse, “Depremden önce bay bayan spor kulübümüz vardı ama o deprem olduğunda yıkıldı. 2022 yılında Elazığ Belediyesi yeni bir spor yaşam merkezi yapacak ve yanında bir kütüphanesi olacak, gençlerimiz orada hem ders çalışıp kitap okuyacak hem de spor yapabilecekler. Depremden önce etkinliklerimiz vardı. Gencinden yaşlısına herkese hitap ediyordu ama depremden sonra etkinlik yapamadık.” dedi.

MAHALLEYE YOĞUN İLGİ VAR

Mahallelerinin sessiz sakin ve huzurlu olduğu için vatandaşlar tarafından yoğun ilgi olduğunu belirten,  Muhtar Köse, “Ev fiyatları biraz yüksek. Şuan yapılan TOKİ kiraları 1600-1700 arasında. Bu durum bizim de hoşumuza gitmiyor. Çünkü deprem olduğunda bu durumla karşılaşmıştık fahiş fiyatlardan dolayı insanlar mağdur olmuştu ama bu durum değişmedi yine aynı şekilde devam ediyor” dedi.