İkisi de Değil…

Geçtiğimiz gün Elazığ Şeker Fabrikası Müdürünün görevden alınacağını ve bazı çevrelerin bunun gerekçesi olarak da Pancar alım sezonu açılış törenine Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un davet edilmesi olduğunu dile getirmişlerdi. Bizler bunun mümkün olma ihtimalinin bulunmadığını zira milletvekillerinin Elazığ Valiliği protokol listesinde Validen sonra ikinci sırada olduklarını  ve törenlere davet edilmesinde herhangi bir mahsur olmadığı gibi davet edilmemesi etik ve şık olmaz diye de ihtiyati şerhimizi düşmüştük.

İkisi de Değil…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konu ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Gürsel Erol da bir açıklama yaptı ve  Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik’in görevden alınmasının kendisinin pancar alım kampanyasının başlaması nedeniyle düzenlenen törene çağrılması ile ilgili olabileceğini söyledi ancak daha önemli bir gerekçe ortaya koydu.

Erol, “Fabrika müdürünün görevden alınmasının asıl gerekçesi; 20 yıldır özelleştirme kapsamında olan Elazığ Şeker Fabrikası’nın 2021 yılında üretim kapasitesini artırarak başarılı işler yapması nedeniyle özelleştirme kapsamından çıkarılmış olmasıdır. Fabrika, 2021 itibariyle 206 bin ton pancar işlemiş ve 106 gün boyunca alım kampanyası yapmıştır. Bu süre içerisinde 27 bin 890 ton kristal şeker üretimi yapılmış 8 bin 430 ton melas 58 bin 150 ton ise yaş pancar posası elde edilmiştir. Bunun karşılığında üreticilerimize ürün bedeli olarak 95 milyon lira ödeme yapılmıştır.  Böylesine başarılı bir yönetim gösteren insanları görevden aldırmak ancak “özelleştirme” adı altında 70 milyar dolar gibi ülke tarihinin en büyük yağmasına sebep olmuş zihniyetin yapacağı iştir. Vurgun yapamadıkları için yeni bir senaryo ile müdürü görevden aldırıp fabrikayı peşkeş çekmek mi istiyorlar?” diyerek olayı farklı bir yere taşıdı.

Erol’un, Şeker Fabrikası Müdürünün görevden alınması ile ilgili biri zayıf, biri biraz daha dikkate değer tevatürlerinin ikisinin de payı vardır. Ancak bunların ikisi de gerçek sebep değil. Belki bunlar, süreci hızlandıran tali sebeplerdir. Asıl sebep, hatırlı sayılan birilerinin uygunsuz talepleri karşılanmamıştır, ilgi, alaka ve temenna bekleyen birilerine, bürokratlarda hiç de şık durmayan bu hafifliği göstermemiştir.

Şeker Fabrikası Müdürüne fabrika çalışanlarından, çiftçilerden, bazı siyasi parti il başkanlarından destek gelse de artık tanrılar kurban istemişse bundan dönüş çok mümkün değil. Bari çalışkan müdürü daha iyi bir fabrikada değerlendirsinler, buraya da temenna bekleyenlerin arzu ve taleplerini emir telakki eden bir emir eri atasınlar. Biz de kahvemiz içip izleyelim olan bitenleri ve bunun sandığa yansımalarını.