İkinci 7 Haziran 1 Kasım Vakası mı?

ASAL Araştırma ve Danışmanlık, gerçekleştirdiği son seçim anketi sonuçlarını paylaştı. Türkiye genelinde 26 ilde 3-8 Temmuz günleri arasında 2 bin 425 kişi ile görüşülerek yapılan ankette vatandaşlara 'Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?' sorusu soruldu.

İkinci 7 Haziran 1 Kasım Vakası mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ASAL araştırma tarafından 3-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen seçim anketinin sonuçları yayınlandı. Ankette AK Parti yüzde  34, CHP yüzde 26, İYİ Parti yüzde 11.9, MHP ise yüzde 8.9 oy aldı. Bu sonuçlara göre; Cumhur İttifakı'nın oyu yüzde 42.9, Millet İttifakı'nın oyu ise yüzde 37.9 oldu. Her iki ittifak da yüzde 50'yi aşamadığı için seçimin kaderini yüzde 10.8 oy alan HDP belirleyeceği ifade ediliyor.

Bu tabloda görünen o ki seçimler ikinci tura kalacak. Sanki Ak Parti de ilk turda 7 Haziran’ı gösterip ikinci turda 1 Kasım sonuçları benzeri bir tablo istiyor. Ancak her iki durumda da HDP’ye giden muhafazakâr oyların belirleyiciliği önemli.

Bilindiği gibi HDP, 7 Haziran seçimlerinde  %13,12 oy alırken,  1 Kasım seçimlerinde   %10,76 oy almış ve yüzde 3’e yakın oy Ak Parti’ye gitmişti.

Ak Parti de 7 Haziran seçimlerinde  %40,87 alıp tek başına hükümet kuramayacak duruma düşerken 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49,50 oy alarak yeniden tek başına iktidar olacak bir oya ulaşmıştı.
Haziran 2023 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimlerinde de benzer sonuçlar çıkıp, hiçbir adayın tek başına yüzde 50+1 oyu alma ihtimali çok görülmüyor. İkinci tura kalacak seçimlerde Erdoğan’ın yeniden kazanma  ihtimali oldukça yüksek. 

İkinci turda, ilk turda sandığa gitmeyen ve kararsız kalan seçmenlerin, ülkenin kaosa gitmemesi adına sandığa giderek Erdoğan lehine oy kullanması gibi bir refleks göstereceğini dile getiren siyasi gözlemciler, Erdoğan’ın göstereceği  bu başarıya rağmen Ak Parti’nin milletvekili sayısında ciddi bir düşüş olabileceğini dile getiriyorlar.

Milletvekili sayısının korunması için de Genel Merkezin mevcut listelerde ciddi bir revizyon ve değişime gidip yeni yüzlerle seçime girmesi gerekiyor.  Toplumun ve kendi tabanının bu beklentilerine karşılık vermeyen bir Ak Parti için sonuç çok da iç açıcı olmayabilir.