İhmal mi etkin mücadele mi?

Kamuoyunun Elazığ Valiliği'nin bir hafta önce yaptığı Karakoçan, Kovancılar ve Palu ilçelerinde 'O' tipi şap hastalığı tespit edildiği duyurusundan sonra haberdar olduğu Şap hastalığı nedeniyle yüzlerce hayvan telef olurken önlem alınmada geç mi kalındı sorusunu akıllara getirdi. Uzmanlar, bu hastalıkla mücadelede geç kalındığı yönünde görüş bildirirken sektör temsilcileri ise hastalıkla ilgili olarak devletin etkin bir mücadele yürüttüğünü ifade ettiler.

İhmal mi etkin mücadele mi?

Şap hastalığı nedeniyle yüzlerce hayvan telef olurken ‘önlem alınmada geç mi kalındı?’ sorusu gündeme geldi. Ocak ayı sonlarına doğru hayvan ölümlerinin başladığı ilimizde yüzlerce kuzu, oğlak, telef olurken hastalığın yayılmasının bir türlü önlenememesi ihmal zinciri olup olmadığı merak konusu oldu. 

VALİLİK KARANTİNA KARARI ALDI

Elazığ Valiliği, Karakoçan, Kovancılar ve Palu ilçelerinde ‘O’ tipi şap hastalığı tespit edildiğini ve hastalığın görüldüğü bölgelerde karantina uygulamasının devam ettiğini duyurdu. 

İhmal mi etkin mücadele mi?

Açıklamada, “İlimiz Karakoçan, Kovancılar ve Palu ilçelerinde 'O' tipi şap hastalığı tespit edilmiştir. Hastalığın görüldüğü bölgelerde 10 kilometre yarıçapında karantina uygulaması devam etmektedir. Şap hastalığı, hayvanların doğum dönemine denk geldiğinden bazı işletmelerde yavru ölümleri yaşanmıştır. Hastalığın tespit edildiği ilk andan itibaren, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü Müdürlüğü ve Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarıyla birlikte gerekli inceleme ve eğitim çalışmaları başlatılmıştır. İl ve ilçe müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimler tarafından aşılama ve bilgilendirme faaliyetleri aralıksız sürdürülmektedir. Üreticilerimizin, şüpheli bir vaka ile karşılaşmaları durumunda en kısa sürede il veya ilçe tarım müdürlüklerine bilgi vermeleri büyük önem taşımaktadır. Şap hastalığı nedeniyle hayvansal ürünlerin tüketiminde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır" denildi.

İhmal mi etkin mücadele mi?

DEMİRBAĞ: “MÜCADELEDE GEÇ KALINDI”

Valilik tarafından yapılan açıklamada şap hastalığı ile ilgili gerekli çalışmalar yapıldığı ifade edilirken, Kovancılar’da veteriner hekim olarak görev yapan Fatih Demirbağ, karantina sürecinin geç başlatıldığını ve virüsün görüldüğü yerlerin yakın bölgelerinin bile hala karantinaya alınmadığını iddia etti. 

DEMİRBAĞ: “ŞAP HASTALIĞI YURT DIŞI KAYNAKLI”

Demirbağ, gazetemize yaptığı özel açıklamada “Serotip olan bu virüs özelikle genç hayvanlarda kriz şeklinde ani ölümlere yol açan bir hastalıktır.  Genç hayvanlarda bağışıklık sistemi tam gelişmediğinden aşılama yapılmasına rağmen ciddi sürü ölümleri gerçekleşmektedir. Görünürde önlem karantina ve aşılama ile yapılabilmektedir. Maalesef karantinanın gecikmesi önlemlerin zamanında yapılmaması durumu daha vahim bir hale sokmaktadır. Şap görülen yerlerin yakınında bile şuan karantina koyulmamıştır. Şap hastalığının Suriye Halep bölgesinden geldiği tespit edilmiştir. Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da ciddi genç hayvan ölümlerine sebep olmaktadır. Tek çare karantinanın genişletilmesi ve aşılama çalışmalarının hızlandırılmasıdır. Size röportaj verdiğim esnada bir işletmede 20 kuzunun telef olduğu gelen videoda görülüyor. Hayvanları telef olan üreticilerimiz ciddi anlamda zora girmiştir. Devletimizin, Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın ciddi bir şekilde konuya el atması lazım. Şu ana kadar yardım yapılacağına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır” dedi.

İhmal mi etkin mücadele mi?

ELAZIĞ’IN DURUMU DİĞER İLLERE GÖRE ÇOK İYİ

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek ise Elazığ’ın durumunun diğer illere göre çok iyi olduğunu ifade ederek, “Şap hastalığı ilk önce Güney Marmara ve Ege Bölgesi’nde görüldü. Yaklaşık bir ay öncede Erzurum, Şanlıurfa ve Tunceli’de görüldü. Tarım Bakanlığı yetkilileri gerekli önlemleri aldı. Şuan sadece Kovancılar ve Karakoçan’da karantina var. O da belirli yerlerde var. Elazığ merkezde şap kontrol altındadır. 15 gün içerisinde karantinanın kalkmasını bekliyoruz. Elazığ’ın durumu diğer illere göre çok iyidir. İhmal söz konusu değil. Ne yapsanız hastalık bulaşır. Hastalıktan kuzu ve oğlaklar etkilendi. Şuana kadar bize bildirilen bir buzağı ölümü yok” dedi. 

İLK GÜNDEN GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

Devletin burada bir ihmalinin söz konusu olmadığını ifade eden Elazığ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer ise,“ Devlet ilk günden gerekeni yaptı. Ankara’dan heyet geldi. Gerekli kontroller yapıldı. Orada yanlış olan bir şey var. Dışarıdan gelen besi hayvanlarını iç içe koydular. Biz hep söylüyoruz damızlık hayvanların içinde besi hayvanı olmaz. Suriye’den, diğer illerden getirdikleri besi hayvanlarını bir araya koyulunca şap oradan geldi. Devletin burada bir ihmali söz konusu değil. Vakayı duyar duymaz birlik olarak veterinerlerimizi gönderdik. İlk teşhisi biz koyduk. Şap Enstitüsü’nden gelen heyet sonrası görülen bölgeler karantinaya alındı.” dedi.

İhmal mi etkin mücadele mi?

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı genellikle çift tırnaklı hayvanları etkileyen viral bir enfeksiyondur. Özellikle sığır, koyun, keçi ve yaban domuzu gibi hayvanlarda görülür. Hastalık son derece bulaşıcı olup, hayvanlar arasında hızla yayılır. Şap hastalığı, hayvanların ağız bölgelerinde ve tırnaklarında yaraların oluşmasına neden olur.

İNSANLARA BULAŞIR MI?

Şap hastalığı, nadiren de olsa insanları etkileyebilir. İnsanlarda görülen vakalar genellikle enfekte hayvanlarla doğrudan temas sonucu meydana gelir. Bu temas, enfekte hayvanların sütü, eti ya da onlarla fiziksel temas yoluyla gerçekleşebilir.

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ

•Ağızda yaralar
•Tırnaklarda lezyonlar
•Yüksek ateş
•Yutma güçlüğü

BULAŞMA YOLLARI

Şap hastalığı hayvanlar arasında hızla yayılan son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Hayvanlar arasında virus genellikle enfekte hayvanların salya, dışkı ve idrar gibi vücut sıvılarıyla yahut aerosoller yoluyla yayılır.

ŞAP HASTALIĞI TEDAVİSİ

Şap hastalığının yayılmaması için teşhis edildiği anda karantina uygulanmalı ve enfekte hayvanlar izole edilmelidir. Tedavi genellikle destekleyici tedavi ile sınırlıdır. Yara ve lezyonlar için antiseptik tedaviler uygulanabilir.