HÜKÜMET KONAĞI NE OLACAK?

Erkan BAY/2015 yılında temeli atılan Elazığ Yeni Hükümet Konağı'nın büyük bir bölümünün tamamlanmasının ardından mevcut olarak kullanılan Elazığ Valiliği Binasının ne olacağı merak konusu oldu.

HÜKÜMET KONAĞI NE OLACAK?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valiliği’nin Yeni Hükümet Konağı’na taşındıktan sonra geçici olarak hizmet verdiği yer olan Eski Hükümet Konağı’nın ne tür hizmetlerde kullanılacağı merak ediliyor.

VALİLİK ESKİ HÜKÜMET KONAĞINDA HİZMET VERİYOR

Bilindiği üzere Elazığ Valiliği, İzzetpaşa Cami karşısında bulunan eski hükümet konağında hizmet vermeye başlamıştı.

Eski hükümet konağı binasında Valilik makamı, vali yardımcıları, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Köyleri Hizmet Götürme Birliği birimleri bulunuyor.

 

ESKİ HÜKÜMET KONAĞI 3 KATLI

Eski Hükümet Konağı, zamanın Valisi Enis Paşa tarafından 1896 (H. 1312) yılında Hükümet Konağı olarak yaptırıldı.

Ulusal Mimarlık üslubunun Elazığ’daki ilk örneklerinden olan Eski Hükümet Konağı son Osmanlı Dönemi’ne güzel bir örnek teşkil eden ender mimari eserlerden biridir. Bodrum, zemin ve 1. kattan oluşan bina 3 katlıdır.

 

BELLİ BİR SÜRE SERGİ VE GALERİ SALONU OLARAK KULLANILDI

İnşa edildiği dönemden 1984 yılına kadar Elazığ Hükümet Konağı olarak kullanılan yapı, 2002 yılına kadar  Polis Karakolu, 2006 yılına kadar polis noktası, 2007- 2009 yılları arasında restore edildikten sonra  da bir müddet sergi ve galeri salonu olarak kullanıldı.

 

İKİNCİ DEFA TESCİL EDİLDİ

Eski Hükümet Konağı, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14.04.1973 tarih ve 7109 sayılı kararı ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendi.

28.03.1985 tarih ve 814 sayılı kararla ikinci kez tescil edilmiştir. Elazığ Eski Hükümet Konağı’na ait Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Çevre Düzenleme ve Uygulama Projeleri Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 12.04.2006 tarih ve 704 sayılı karar no’su ile onaylandı.

 

TARİHİ MİSYONU’NA UYGUN KULLANILACAK

Eski Hükümet Konağı tescillenip koruma altına alınmasından dolayı her hangi bir şekilde yıkılması yada dokusunun bozulmasına izin verilmiyor.

Bu nedenle 2007-2009 tarihleri arasında Elazığ’da düzenlenen sergi ve galeriler için hizmet vermiş ve önemli etkinliklere ev sahipliği yapmıştı.

 

KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK HİZMET VEREBİLİR

Bu nedenle Elazığ Valiliğinin, Yeni hizmet binasına taşınmasının ardından tekrar sergi ve galeri salonu olarak hizmet vermesi bekleniyor.

Önemli kültür etkinliklerine ev sahipliği yapması planlanan Eski Hükümet Konağı,Elazığ’ın Kültür etkinliklerine büyük bir katkı sağlayacak.

 

VİLAYET MÜZESİ

Eski Hükümet Konağı’nın tarihi Harput’un devamı olan Elazığ’da şehrin kültürel kimliğine uygun olarak içerisinde her türlü sosyal-kültürel faaliyetin gerçekleştirileceği ve oldukça yeterli sayıda olan odalarının: Vilayet Müzesi, Kürsü Başı, Okuma Odası, El Sanatlarının Sergileneceği Odalar, Geleneksel Elazığ Kültürünü Yansıtan Eserlerle Düzenlenmiş Mekanlar, Güzel Sanatlar Galerisi gibi konularda rahatlıkla hizmet edeceği düşüncesi ön plana çıkmıştı.

 

BİR KAÇ AY İÇİNDE NETLEŞECEK

Elazığ Valiliği’nin Yeni Hükümet Konağına taşınmasından sonra Eski Hükümet Konağı için çalışmalar başlayacak. Tescilli ve Koruma altında olmasından dolayı binanın  dokusuna uygun hizmet vermesi planlanıyor.