Herkes Yakınıyorsa, Yangın Vardır

Halen milletvekili olanların maaşlarının 56 bin TL'ye yükseltilmesinin ardından emekli milletvekillerinin uzun zamandır şikâyetçi oldukları maaşları ile ilgili kriz de önceki gece Meclis'te yapılan düzenleme ve tüm partilerin ittifakı ile çözülmüş oldu.

Herkes Yakınıyorsa, Yangın Vardır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Böylece eski TBMM Başkanı ve eski başbakanların maaşları 30 bin liraya, emekli milletvekillerinin maaşları ise 28 bin liraya yükseltildi. 

Bu aşamadan sonra eski milletvekilleri yeniden devreye girdi ve uygulamanın Temmuz ayında başlatılması için siyasi parti grup yönetimleri nezdinde kulis yaptı. Meclis Genel Kurulunda torba teklif görüşülürken, eski TBMM Başkanı ve eski başbakanlar ile eski milletvekillerinin maaşlarının memur maaş katsayısına bağlanarak, zam yapılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihinin değiştirilmesine ilişkin önerge verildi. Önergenin kabul edilmesiyle, maaş artışı uygulaması Temmuz ayına çekilmiş oldu.

Böylece 18 bin lira olan emekli milletvekili maaşı Temmuz itibarıyla 28 bin liraya yükseldi. 15 Temmuz’dan itibaren memura yapılması beklenen yüzde 40’lık artışla birlikte emekli milletvekillerinin maaşı 40 bin liraya yaklaşacak. Hem emekli maaşı alan hem de hâlen milletvekilliği yapanların temmuz zamlarından sonraki toplam aylıkları ise ek ödemelerle birlikte 100 bin lira civarında olacak. TBMM eski başkanları ve eski başbakanların aylıklarının ise Temmuz zamları ile 43 bin liraya yükselmesi bekleniyor.

Milletvekillerinin maaşları sık sık tartışma konusu olur bu ülkede. Kendilerine göre harcamaları oldukları, gelen talepleri karşılama adına, misafir ağırlama, ikram ve özel günlerdeki takı ve hediye gibi sorumlulukları milletvekillerinin harcamalarının farklı olduğu gerçeğini bizler de kabul ederiz. Ancak en düşük emekli maaşı ve asgari ücretin vatandaşa yetmediği  bir ortamda  milletvekili maaşından yakınılıyor olması ve maaş artışlarının meclisten ittifakla geçmesi toplumda bir tepki oluşturabiliyor.

Keşke daha güçlü bir ekonomik yapı  olsa ülkemiz de ve milletvekillerini yapacakları bazı yardım ve destekler için iş insanlarına mecbur  etmeyecek kadar yüksek maaşlar ödenebilse…

Aslında bu tartışmalarda gözden kaçan bir gerçek var ki o da milletvekilinin dahi geçinmekte zorlandığı hayat pahalılığıdır. Yapılacaksa bir mücadele ve hizmet, önce hayatı olağan haline döndürmek ve enflasyonu aşağıya çekmektir.