Her Atık Çöp Değildir

Başak MERAL GÜNDÜZ/20 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği geri dönüşüm sektöründe, alanında uzman ve tecrübeli ekip arkadaşlarıyla her geçen gün başarıyla büyümeye ve gelişmeye devam eden Elkay Geri Dönüşüm ve Atık Toplama Tesisi yetkilisi Serkan Yurdakulu ziyaret ettik.

Her Atık Çöp Değildir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yurdakul,“Amacımız müşteri memnuniyetini arttırmak ve tercih edilen bir firma olmak için kalite standartlarına bağlı kalarak, ürün ve hizmet kalitemizi sürekli geliştirmek oldu.Geri dönüşümün ne olduğunu önce terim olarak ele almaya çalışalım. Bildiğiniz gibi içinde yaşadığımız dünyayı bir üretim çılgınlığıdır almış gidiyor. Her yer tıkış tıkış dolu olmasına karşın, fabrikalar harıl harıl üretmeye devam ediyor.  Haliyle de kullanım dışı kalan bir sürü şey birikiyor. İşte bu kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması işlemine, biz geri dönüşüm diyoruz”dedi.

ATIK MALZEMELERİN HAM MADDE OLARAK KULLANILMASI ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ENGELLENMESİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ 
Yurdakul,“Atık malzemelerin ham madde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da oldukça önemli. Kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabiliyor. Bakın, rakamlarla konuşuyoruz, çünkü bu oldukça ciddi bir mesele. Yine oldukça somut bir örnek daha verelim; bir ton atık kâğıdın, kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilir.

Şu parklarda, yerde yığın halinde gördüğümüzde sinir olduğumuz çekirdek kabuklarının bir çok kimyasal gübrenin yerine kullanılabiliyor olması, denizleri dolduran ve deniz canlılarının yaşamlarını tehlikeye atan plastik atıkların aslında uygun bir biçimde toplanıp geri dönüştürüldüklerinde hem çevre hem de ekonomi için çok daha faydalı olması haliyle bizlerde de biraz sorumluluk duygusu uyandırıyor.

Plastik,poşet,pet,metal  atıklar toplanıyor ayrılıyor ve fabrikalara tekrar geri gönderiliyor.İşe yaramayan hiçbir malzeme yok.Plastik plastik atık olarak geri dönüyor,pet şişe  elyaf kumaş olarak geri dönüyor. Atıkların çoğu çöpe gidiyor.Atık kutularına atalım.Unutmayalım ki, yeniden kazandırılabilen ürünlerin geri dönüşümüne ağırlık vermek hem ekonomik açıdan hem de çevresel açıdan ülkelerin dünyaya katacakları büyük bir gelişim sağlıyor”dedi.

ELKAY GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Serkan Yurdakul,Şirketimizin yönetim kurulu başkanı dayım Mehmet Yurdakulun.Geri dönüşüm sektöründe Elazığda marka haline geldik.Tüm işlerimizde müşteri odaklı düşünüyoruz.Müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi en önemli önceliklerimiz arasındadır.Hizmetimizin aksamaması için yeterli finansman devamlı bulunduruyoruz.

Satışını yaptığımız tüm hurda ürünleri ile ilgili doğabilecek tüm problemlerle ilgili sorumluluğun farkındayız.Bizi öncelikli kılan farkımız kaliteli hizmet sistemimizdir.

Ambalaj atığı toplama ayırma yapabilmek için Bakanlığın o bölgede yetki verdiği kuruluş oluyoruz.Herşey kayıt altında.Bu firma ne yapıyor?Çalıştırdığı işçinin sigortası yatıyormu?İşçiler altı ayda bir sağlık kontrolünden geçmek zorunda.Alınan her şey yine kayıtlı olacak .Ne kadar mal alınmış?Ne kadar satılmış?Nerelere gönderilmiş kayıtlı olmak zorunda.

Şu anda kağıt,plastik,ambalaj atığı,metal hurda demirle birlikte alım yapıyoruz.Alınanlar ayrı ayrı sınıflandırılıyor ve bizzat yeni mamül olmak üzere çalışan firmalara gönderiliyor.

Toplama-ayırma tesisleri başlangıç olarak geri dönüşüm sektörünün ilk aşaması.Malzemeler sınıflara göre ayrılıyor.Hacim küçültme olayından sonrada geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz.Bazı illerde de bu şekilde toplama-ayırmaya yönelik çalışmalar yapılırsa ileriki zamanlarda ülkenin geleceği ve kullanılabilecek hammadde konusunda birtakım tasarruflar edinilmiş olacağını söyledi.

PLASTİK ŞİŞELERİN DOĞADA YOK OLMASI YAKLAŞIK 1000 YIL SÜRÜYOR

Serkan Yurdakul,Plastik şişelerin doğada yok olması yaklaşık 1000 yıl sürüyor.Plastiklerin kaynağı ; ham petrol, gaz ve kömürdür. Plastiğin genelde ana kaynağı petrol rafinerisinden arta kalan bakiye maddelerdir. Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %4' ü plastik üretimi için kullanılmaktadır.

Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur. Hedefimiz ülkemizde çevremizin korunması ve doğal dengenin bozulmasını engellemek amacıyla hurdaların geri dönüşüm sistemi ile ekonomiye yeniden kazandırmak olduğunu ifade etti.

Her Atık Çöp Değildir
Her Atık Çöp Değildir
Her Atık Çöp Değildir
Her Atık Çöp Değildir