Hemen Serum Ne Ya! 

 Az biraz kırgınlık, bitkinlik ve halsizlik hissettiğimizde hastaneye gidip serum takarak iyileşmeye çalışma gibi bir  gibi bir alışkanlığımız var.

Hemen Serum Ne Ya! 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kendi hayatımızdan hem de çevremizdekilerden benzer olayları çok dinlemişizdir. Hele bir de seruma ne olduğu meçhul “atom” karıştırılınca anında ayağa kalkıp koştukları rivayet edilir.

Bu konuya doktorların itirazı var. Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Kaan Poyraz, viral enfeksiyonlarda antibiyotiğin işe yaramayacağını, hastanelere gidenlerin direkt serum takılmasını talep etmelerinin bir işe yaramadığı gibi serum takılması talebinin zaman zaman hekim ve hasta arasında tartışmalara neden olduğunu söylüyor.

Viral enfeksiyonların geçirilmesini hızlandıran en önemli etken evde dinlenmek olduğunu dile getiren Dr. Poyraz, hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem (4-5 gün) dinlenerek geçirilirse daha hızlı bir iyileşme sağlanabilir. Bakterilere yönelik olan antibiyotikler viral enfeksiyonları gidermek için kullanılmaz ve hiçbir etkisi de yok. Acil servislerimize başvuran hastalarımızın çoğunda da antibiyotik yazılması beklentisi ve isteği var. Şunu söylemek istiyorum;“ Hekiminiz muayene neticesinde gerekli görürse antibiyotik tedavisi yapacaktır. Ancak viral bir durum varsa antibiyotik yazılmaz ve gerekli de değildir. Unutulmamalıdır ki gereksiz yere antibiyotik kullanmak antibiyotik direnci gelişmesine neden olmaktadır.” diyerek kendisini hasta edenlere serum ve antibiyotiğin gereksiz olduğunu dinlenmenin en iyi şifa olduğunu söylemiş.

Hastanelerin acillerine hücum etmeye ya da 700-800 TL verip özel kliniklerde serum taktırmaya gerek yok. İki gün istirahat et şifa bul diyor uzmanlar. 

Tüm hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.