'HDP Kaybettirir' Tezi

Türkiye, Mayıs 2023 seçimlerine hızla yaklaşırken siyasette 'HDP' tartışması da sürüyor.

'HDP Kaybettirir' Tezi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6'lı masanın gizli ortağı olarak bilinen HDP ile ilgili ezber bozan önemli bir değerlendirmesi Sonar Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı yaptı.
Katıldığı bir TV programında sunucunun;   "HDP'nin bir adaya destek vermesi durumunda ne olur?" sorusuna Bayrakçı'dan önemli tespit geldi.
Hakan Bayrakçı, HDP'nin destek verdiği adayın kaybetme şansının yüksek olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:
"Benim bu konuyla ilgili çok ters gelen ama iddialı bir sözüm var. Bunu da bu sefer iddialı söylüyorum. İster birinci turda ister ikinci turda HDP'nin açıktan açığa biz şu partiye destek veriyoruz dediği adayın kaybetme şansı yüksek."
Bayrakçı’nın bu tezi ile aylardan beri kamuoyunda dillendirilen ve HDP’nin de bu kozu kullanıp anadilde eğitim ve özerklik kartlarını oynamaya başlamasına sebep olan “HDP kime destek verse o isim kazanır” tezi çelişiyor.
Bayrakçı da zaten ters bir görüş ortaya koyduğunu ifade ediyor.
Bayrakçı’nın bu yorumu yapması için herhangi bir saha çalışması yapmış mı bilmiyoruz ama kemik oyu yüzde 10’a ulaşan kitlenin desteklediği bir bloğa tepki olarak millet ittifakından desteğini çekenlerin oy oranı ne kadar olabilir ki?
İyi Parti bir miktar oy kaybeder belki ama kaybedilen oyun, gelecek oydan katbekat gerilerde olduğu da bir gerçek.
HDP’ye belirli kesimlerin tepkisi olduğu gerçeğine karşılık, bu partinin sonucu belirmede etkili olacak düzeyde bir oyu olduğu gerçeği de karşımızda duruyor.
Bayrakçı, bu ezber bozan açıklamasını saha araştırmasına dayandırmadığına göre belli ki kendi duygu ve hissiyatını ve biraz da temennisini söylüyor.
Bu süreçte HDP’nin rolünü kimse yok saymıyor. Yok sayılan hatta “taraf olduğu adayı kaybettirir” gibi bünyesinde tahrik bulunduran cümle ve yaklaşımlar, Erdoğan’ı seven ve destekleyen Kürt seçmeninde de olumsuz etki yaratır.
Anketçi, yazar ya da yorumcuların zaman zaman bir tarafı toprağa gömüp diğer tarafı mavi bulutlar üzerine çıkartan açıklamalarının hedef kitledeki yansımalarını da hesap etmelerinde fayda var. Tabi kendileri için ve yarınlarda mahcup olmamaları adına bu tavsiyelerde bulunmuyoruz sadece. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bazı gerçekleri görmede perdeleme ve gizleme gibi bir etki oluşturuyor bu beyanatlar ve açıklamalar.