HAYATIN YÜKÜNÜ TAŞIYAN MİNİK OMUZLAR!

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/ Her gün kurulan semt pazarında yük taşıyan çok sayıda çocuk bir yandan aile bütçesine katkı sağlayıp okul harçlığını elde ederken, diğer yandan da okuldaki derslerinden geri kalmamak için mücadele veriyor.

HAYATIN YÜKÜNÜ TAŞIYAN MİNİK OMUZLAR!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaşları 10 ila 17 arasında değişen çocuklar, akranları sokaklarda oyun oynarken, onlar okul dışında kalan vakitlerinde semt pazarların da hamallık yaparak günlük 20 lira kazanmak için el arabasıyla yük taşıyor.

Çocuklardan bir kısmı kazandığı parayı ailesine verirken, bir kısmı da okul harçlığı ve okul masrafı için harcadığını belirtiyor.

Okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklar harçlıklarını çıkarmak için çeşitli işler yapıyor. El arabalarıyla nakliyecilik yapmak için müşteri arayan çocuklar, okul ihtiyaçlarını, buradan kazandıkları paralarla karşılıyorlar.

Kışın okula giden çocuklar, yazın da çeşitli işler yaparak okul ihtiyaçlarını karşılıyorlar. 30 derece sıcağın altında müşterisinin erzakını el arabalarıyla istediği yere kadar taşıyan çocuklar, taşıdığı yük karşılında en fazla 2 lira kazanıyor.

Yapılan araştırmalar ülkemizde 2 milyonunun üzerinde çocuk çocukluklarını yaşayacakları yerde işçi olarak çalışıyor.

Ve o araştırmalara göre çalışan çocukların %80 nine yakın kısmı kayıt dışı olarak alın teri döküyor.

O çocuklardan birileri var ki pazarlarda taşımacılık yapan küçük omuzlu ağır yüklü çocuklar.