Harput'un Tarihi Bakkalı: Bayrak Gıda

Başak MERAL GÜNDÜZ/Adına türkülerin yazıldığı, bir zamanlar her mahalle köşelerinde yer alan, alışverişte nakit veya kredi kartı şartı koşmadan, müşterisine veresiye formülü sunan, gerektiğinde ise borç veren, mahallelinin kara gün dostu bakkallar, ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Harput'un Tarihi Bakkalı: Bayrak Gıda

20 yıldır Harputta bakkal dükkanı işleten Munzur Bayrak,milyarlarca lira sermayeli süpermarketlerle, mahalle bakkallarının rekabet etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Bakkalların artan hayat pahalılığı karşısında sattıkları malları yerine koyamadıklarını ifade eden Bayrak,"Türkiye'de bakkalların da içinde bulunduğu küçük esnaf, ağır vergiler altında eziliyor.Gelir gideri karşılayamıyor.Ahilik geleneğinin en etkili şekilde sürdürüldüğü mesleklerin başında gelen bakkallığın da teknolojiye yenik düştüğünü söyledi. Kredi kartı ve dijital alışverişlerin bakkallık mesleği ile birlikte bizi biz yapan bazı gelenek ve görenekleri de unutturduğunu belirten Bayrak,eskiden  insanlarımız iyi günde kötü günde alışverişini bakkalından yapardı. Zincir marketler yaygınlaşıp herkes kredi kartına sahip olunca pek çok kişi zor günlerde alışveriş yaptığı bakkalını unuttu. 

Türk kültüründe bakkallığın sadece ihtiyaç malzemesi satan bir esnaf olarak görülmemesi gerektiğini birçok bakkalın aynı zamanda Ahilik kültürünü devam ettirmeye çalışan bireyler odluğunu belirten Munzur Bayrak,”Bakkal sadece ihtiyaç malzemelerinin satıldığı bir yer değildir. Kültürümüzde bakkal aynı zamanda bir emanetçi, mahallenin bekçisi yeri geldiğinde kara gün dostudur. Parası ve kredi kartı olan herkes yıllardır alışveriş yaptığı bakkalını bırakıp marketlere gitti. Tamamen kapital anlayış üzerine kurulan zincir marketlerden veresiye bir ekmek bile alınamadığını artık herkes gördü”dedi.

Harput'un Tarihi Bakkalı: Bayrak Gıda

"GÜN, BAKKAL ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR"

Bakkal esnafı olarak her zaman halkın yanında olduklarını belirten Bayrak,“Biz her zaman olduğu gibi, dünde nasılsa bugünde halkımızın, vatandaşlarımızın, müşterilerimizin iyi gününde, kötü gününde, düğününde, bayramında, gün geldi, çocuğunun harçlığında, gün geldi emanetçi olarak yanında olduk. Bakkal esnafımız var gücüyle halkımıza hizmet etmektedir. Halkımızdan isteğimiz, küçük esnaf ve sanatkara, bakkalına, bakkal amcasına sahip çıkmalarıdır. Alışverişlerini ulusal market zincirlerinden değil, düğününde, derneğinde, ihtiyacı olduğunda ekonomik anlamda harçlık istediğinde, esnafından nasıl gelip istiyorsa, alışverişini esnaftan yapmasıdır.” diye konuştu.

"AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ"

20 yıldır bakkallık mesleği yaptığını belirten Munzur Bayrak,“Bakkalın geliri ile eskiden 2 aileye bakıyorduk Şimdi market zincirlerinin çoğalmasından dolayı, 1 evi zor geçindiriyorum” dedi. Mahalle kültürünü sürdürdüğünü anlatan Bayrak, sıkıntı çektiklerini, ayakta kalmaya çalıştıklarını dile getirerek, “Şu an sadece ekmek, sigara ve ufak tefek çikolata türü şeyler satabiliyoruz. Mahalle halkımızın bize sahip çıkmasını, büyük marketlerin yerine, bizden alışveriş yapmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızdan beklentimiz bu yöndedir.” şeklinde konuştu.