Hala mı Toplantı?

Maden'de bulunan işletme atıklarının yıllar boyunca bir alana biriktirilmesi sonucu bu yükün ilçe yerleşim merkezine yaptığı baskı sonucu doğal olmayan heyelan sebebiyle ilçe halkının tedirginliği devam ederken, geçtiğimiz günlerde de bu bölgede bulunan evlerin boşaltılarak yıkılması gündeme gelmişti.

Hala mı Toplantı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlçe halkının haklı tepki ve protestolarına sebep olan bu olayın ardından MHP Milletvekili Semih Işıkver, Maden’in sorunlarını ortak gayret ve girişimlerle çözülmesi adına ilimizin diğer milletvekillerine çağrıda bulunmuştu.

Bu çağrıya önce Ak Parti Milletvekili Ejder Açıkkapı’dan, ardından da ortak açıklama ile üç Ak Parti Milletvekilinden olumlu yanıt geldi.

Cumhur ittifakı milletvekillerinin Maden’in sorunlarını çözmek adına birlikte hareket etmelerini olumlu ve güzel bir gelişme olarak gören CHP Milletvekili Gürsel Erol ise bu girişimi takdir ettiğini dile getirmişti.

Tüm bunlar yaşanırken, bir milletvekilimiz, ilçedeki asıl sorunun ve çözümün ne olduğunu çok iyi bildikleri ve olayın artık toplantı yapma aşamasını çoktan geçtiğini bildiklerinden olacak ki gönülsüz gittikleri yüz ifadelerinden çok belli olan birkaç bürokratı da alarak hafta sonu Maden ilçesinde toplantı yaptı.

Sorunun kendisi de çözümü de belli olan, hatta MHP Milletvekili Işıkver’in inşaat mühendisi tecrübesiyle, ilçe yerleşim alanına baskı uygulayıp heyelana sebep olan atıkların kaç ekskavatör, kaç kamyonla, kaç günde taşınacağına dair verdiği  bilgiler ortada dururken, acıları tazeleme ve soruna yeniden tuz basma kabilinden toplantı yapılması, çözüm odaklı olmak yerine süreç ve siyasi amaçlı toplantı olarak yorumlandı.

Toplantı yapılan mekanın duvarlarındaki çatlaklar, tavandaki patlaklar durumu çok net ortaya koyarken, Amerika’yı yeniden keşfetmek misali sorunu yeniden dinleme ritüeli, ortak çözüm açıklamaları ve gayretlerini boşa çıkaran ve hatta sabote eden bir durum ortaya koydu.

Diğer milletvekilleri problemin çözümünü ilgili bakanlıklar ve kurumlarda arar ve konuyu üst mevkilere taşıyarak ilçeyi bu problemden arındırmanın gayretini ortaya koyarken bir vekilin, problemin kaynağı da çözümü de belli olan bir sorunu yerinde görme adı altında ilçeye yaptığı ziyaret, siyasi nitelik taşıyan bir ziyaret olabilir ancak çözüme yönelik bir adım değildir. Çünkü çözümün adresi Maden değil, Ankara’dır.

Maden halkı bu konuda Artık Ankara’dan ve ilgili bakanlıklardan bir ses ve çözüm bekliyor. Ve Maden halkı da biliyor ki söz konusu maden şirketinin çalışma izni iptal edilmediği ve çevreye verdiği zarardan dolayı da aynı şirketin yıllardan beri istif ettiği hafriyatı kaldırması için ceza ve yaptırım uygulanmadığı sürece sorun bitmez.