Göçerlerin Yayla Sorunu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda CHP'nin verdiği Beritan ve Şavak Aşiretlerinin mera sorunu önergesi hakkında hem muhalefet hem de iktidar partisi sözcüleri söz aldı.

Göçerlerin Yayla Sorunu

CHP Grubu adına söz alan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Beritan ve Şavak Aşiretleri’ne devletin gereken desteği vermesi gerektiğini, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan bu aşiretlerin yaylalarından bile para alındığını, para alındığı halde çoğu zaman bu aşiretlerin hayvanlarını götürecek yayla bile bulamadığını ifade etti.

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut ise Şavak ve Beritan aşiretlerinin her zaman yanlarında olduklarını ifade ederek; “Eğer bu aşiretlerimizin sorun sıkıntılarını konuşacaksak onlar geçmişte yaylalara dahi çıkamıyorlardı. Neredeyse yaylacılık bitme noktasına gelmişti. Terör ile ilgili yürüttüğümüz mücadele sonucunda yaylalar tekrar güvenli hale gelmiş ve gidilemeyen hiçbir yayla kalmamıştır. Kiralama talebi aslında göçerlerin kendi talebi ki o yaylanın kimin olduğu bilinebilmesi ve o yaylada kimin hayvanlarını otlatabileceğini bilmesi. Zaten alınan ot bedeli cüzi bir miktar olduğu için yine göçerlerimizin kendi talebiyle alınan bir karardır” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

CHP’nin tarım, hayvancılık ve üretimle ilgili problemleri meclis gündemine getirmesi önemli ve güzel bir çalışma. Geçtiğimiz günlerde de CHP Milletvekili Erol, Elazığlı çiftçilerimizin sorunlarını ve Uluova ile Kuzova sulama projelerinin neden hayata geçmediğine dair TBMM’de açıklamalarda bulunmuştu.

Hem Elazığlı çiftçilerimizin hem de Beritan ve Şavak aşiretlerinin sorunlarının gündeme gelmesine siyaset üstü yaklaşmak ve çözümler üretmek gerekir. 
Enflasyonla ve özellikle başta buğday olmak üzere gıda ürünlerine ulaşma riski bulunan Türkiye’nin, bu alanlardaki üretimin önündeki tüm engellerin aşılması noktasında muhalefetin  daha etkin ve aktif olması lazım.

Türkiye’nin önemli oranda tulum peyniri, tereyağı ve et ihtiyacını karşılayan göçerlerin sorunlarını çözmek konusunda bakanlıklardan önce il valilikleri ve jandarma birliklerinin seferber olması, yaylaların   şeffaf bir şekilde üreticilere cüzi bir bedelle kiralanması ve bununla ilgili resmi prosedürlerin azaltılması gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu krizi ancak üreterek aşabiliriz” söylemiyle örtüşen Beritan ve Şavak aşiretleri ile ülkedeki tüm çiftçilerin talepleri alınmalı ve hem genel hem de lokal çözümler üretilmeli. Bu konuda en önemli görev il valileri, il bürokratları ve güvenlik birimlerimize düşüyor.