Fotoğrafçılıkta Yarım Asır 'Foto Nur'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Elazığ'da fotoğrafçılık dalında ilklerden olan Foto Nur, yıllardır hizmet vermeye devam ediyor. Yıllar öncesinde fotoğrafçılığın ilk adımlarının atıldığı zamanlardan bugüne kadar devam eden mesleğinde başarıdan başarıya koşuyor.Babasının mesleğini severek yapan kızı Pınar Bayrak aynı yolda emin adımlarla ilerliyor. Profesyonel olarak 10 yıldır baba mesleğini devam ettiren Pınar Bayrak ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Fotoğrafçılıkta Yarım Asır  'Foto Nur'

BABAMI ÖRNEK ALARAK ONUN YOLUNDAN GİTMEYE KARAR VERDİM

Pınar Bayrak, ”Babam Nurettin Bayrak bu mesleğe yıllarını verdi ve halen devam etmekte kısaca mesleğine aşık bir insan. Ben de babamı örnek alarak onun yolundan gitmeye karar verdim. Düğün fotoğrafları uzmanlaştığım, her gün bir şeyler katarak ilerlediğim alan. Ama bunun dışında; Nişan, söz, parti, doğum, bebek, aile çekimleri de var. Anlayacağınız tüm özel günlerin fotoğraflar çekimlerini gerçekleştiriyorum. Fotoğraf sanatıyla iç içe olmak ya da fotoğraf camiasında var olmak, benim kişisel gelişimime, yaşam kalitemin artmasına, hayatımın anlam kazanmasına büyük bir katkı sağladı. Hayata daha anlamlı tutunabilmek için fotoğrafla uğraşmak, fotoğrafçılar ve fotoğrafla bir arada bulunmak bana her zaman güç vermiştir. Fotoğraf benim yaşamımda oldukça büyük bir yer tutmaktadır. Fotoğraf çekmek değil sadece, çekilen fotoğrafların editlenmesi, kolajlanması, albüm tasarımı, slayt gösterisi derken kendimi ofisten çıkamaz buluyorum. Ama bu durumdan hiç şikayetçi değilim”dedi.

SİZE GÖRE ÖZETLE FOTOĞRAF NEDİR?
Pınar BAYRAK, ”Bana göre fotoğraf, anı sonsuzlaştırmak/ölümsüzleştirmektir. İyi ya da güzellik göreceli bir şeydir. Nasıl her insanın elinin lezzeti ayrı ise, bizim meslekte de herkesin göz lezzeti ayrı diye düşünüyorum. Bir fotoğraf net ve ışığı güzel ise o fotoğraf benim için “iyi” dir. Sonrası biraz sanata giriyor. İnsanların en özel anlarına fotoğraflarımla eşlik ediyorum bu da benim mutluluk sebebim diyebilirim. İnsanların mutluluğu ile mutlu olan, beslenen birisiyim. Onlarla heyecanlanıp, onlarla gülüp, onlarla duygulanıyorum. Her çekimden kendime bir paye alıyorum. Ufkumu açıyorum. Yeni insanlar tanıyıp, hayatıma sürekli yenilikler katıyorum ”dedi.

FOTOĞRAFÇILIĞIN HİÇBİR ZAMAN POPÜLERLİĞİNİ KAYBETMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Pınar BAYRAK, ”İnsanlar fotoğraf çekerken ve çekilirken mutlular. Ve anlarını paylaşmaktan zevk alıyorlar. Instagramın hayatımıza girmesiyle fotoğrafçılık daha geniş bir kesime hitap etmeye başladı. Akıllı telefonlar aracılığıyla insanlar fotoğraf çekmenin eğlenceli ve zevkli olduğunu keşfetti. Baktılar fotoğraf çekmek onları mutlu ediyor işi daha öteye taşıdılar. Böylelikle fotoğrafçılığı hobi veya meslek edinen insan sayısında artış başladı. Ve fotoğrafçılığın hiçbir zaman da popülerliğini kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Hatta diğer sanat dallarını gölgede bırakacağı yıllar da yakın gibi geliyor. Çünkü ifade araçları dijitale doğru evrimleşiyor. Çektiğimiz görüntüleri sosyal medya hesaplarımızdan anında yüzlerce kişiyle paylaşabiliyoruz. İyi bir fotoğrafçı olmanın birinci şartı kültürlenmiş, donanımlı bir birey olmaktan geçiyor. Çağının ve geçmişinin sosyolojik, fizyolojik, estetik ve kültürel şartları hakkında bilgi sahibi olmakla yetinmeyip öznel değerlendirmesini yapabiliyor olması gerekiyor. Vizyon sahibi olmak, dünyayı yakından takip etmek ve disiplinlerarasılık da iyi fotoğrafçı olma da önemli bir kriter. Diğer önemli kriter ise, çalışkan, sabırlı ve tutkulu olmak. Tembel, üşengeç ve sabırsız insandan asla iyi bir fotoğrafçı olmaz. Gerisi teknik meseleler zaten. Ekipman bilgisi ve makine kullanımı da tamamen teknik konulardır ”dedi.


 

Fotoğrafçılıkta Yarım Asır  'Foto Nur'
Fotoğrafçılıkta Yarım Asır  'Foto Nur'