Fabrika Verimli Çalışıyor mu?

Geçtiğimiz Gün Elazığ Müzesinin neden uzun süreden beri kapalı olduğunu Kültür Ve Turizm Bakanına soran CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ şeker fabrikasının bu yıl ne kadar üretim yapıp bunun satışından ne kadar gelir elde ettiğini tarım ve orman bakanına sordu.

Fabrika Verimli Çalışıyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığlıların kamu kurumlarından kaynaklı mağduriyetler ile şehrin her alandaki sorunlarını sıklıkla TBMM’de ve açıklamalarında dile getiren CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin cevaplandırması amacıyla Elazığ Şeker Fabrikasının 2020-2021 yılı üretimini ve elde edilen geliri sordu.

Fabrika Verimli Çalışıyor mu?

Türk Şeker Sanayisi tarafından Elazığ’da açılan 14’üncü şeker fabrikasının bu sene ne kadar şeker ürettiği ve üretilen şekerlerin ne kadar bedelle satıldığının açıklanması için Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un sorusu şöyle:

 “Türk Şeker Sanayinin 14’üncü fabrikası olan aynı zamanda Doğu illerinde açılan 4 şeker fabrikasından birisi olan Elazığ Şeker Fabrikasının 1981 yılında en yüksek üretimi alarak 751 ton şeker elde edildi. O dönemden sonra fabrikada üretilen şeker  giderek azaldı. “2021-2022 üretim döneminde kaç ton pancar işlendiğini ve işlenen pancardan kaç ton şeker üretildiğini ve üretilen şekerin ne kadar bedelle kurum ve şirketlere satıldı?” 

Fabrika Verimli Çalışıyor mu?

SORULACAK BAŞKA SORULAR DA VAR
İlimiz CHP Milletvekili Gürsel Erol’un Elazığ Şeker Fabrikasının 2021-2022 sezonunda ne kadar üretim yapıp ne kadar gelir elde ettiğine yönelik sorusuna ilaveten Hakimiyet Gazetesi olarak yaptığımız araştırma sonucu, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’ye sorulacak birçok sorunun olduğu ortaya çıktı. 

Fabrika Verimli Çalışıyor mu?

İŞTE O SORULAR:
1-Fabrikada üretilen şekerin ne kadarı iç piyasa ne kadarı dış piyasaya satılmıştır?

2- İlimiz sanayici ve üreticilerinin taleplerine rağmen ürünün büyük oranda Suriye’ye gönderildiği doğru mudur?

3-Hammaddesi şeker olan sanayi tesislerinin, fabrika yönetimi tarafından talep edilen  “kapasite raporu”na rağmen neden üretim için gerekli olan şeker sanayicilerden esirgenmiştir.
4-Fabrikanın depolarında yeteri derecede şeker stoku varken, özellikle üreticilere ürün satılmamasının sebebi nedir?

5-Siyasilerin aracılığıyla bazı şahıslara daha çok şeker satışı yapıldığı doğru mudur?

6-Şeker almak üzere bankaya para yatırıp fabrikaya giden insanları, fabrika içinde depo da dahil 7-8 yere gönderip işlemlerin yarım günü alması karşısında nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?

7-Ülkemizde yaşanan şeker sıkıntısına rağmen şeker pancarı ekiminde “kota” uygulamasının kaldırılması düşünülüyor mu?

8-Mazot, gübre ve sulama giderlerinin yüksek olmasına karşılık, şeker pancarı üreticisine destek priminde bir artış planlıyor musunuz?