Evliliğinizi Kurtaran Deprem Olmasın

Başak MERAL GÜNDÜZ/Kahramanmaraş depremleri bizlere tarifsiz acılar yaşattı. Depremin üzerinden bir ay geçti duygularımız karma karışık .Konuyla alakalı aile danışmanı Bigem Varol açıklamalarda  bulundu.

Evliliğinizi Kurtaran Deprem Olmasın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bigem Varol, ”Yaralar sarılmaya çalışılıyor. Ne var ki bu süreçte deprem sonrası normal hayatına döndüğü, temel ihtiyaçların sağlandığı bir noktadayız. Bu noktada normal yaşam rutinlerine devam etmek lüksmüş gibi hissettirip aynı zamanda suçluluk duygusu barındırıyor.

Bazı yarım kalmış hikayeye  şahit olduk Resimlere, davetiyelere, fotoğraflara ,notlara …

Evet bunları çok acı şekilde yaşadık ,bu yarım kalmışlıklar  var, ama şunu unutmamak lazım

Ölüm her an var…Ölüm her an vardı .Sadece depremden değil, yolda yürürken, bir tatilde yüzerken ,yediğimiz yemekte, içtiğimiz suda ve o çok tatlı uykumuzda ölebiliriz..

Ölüm gerçeği hep var ama ölüm var diye hiç bir şeyi sineye çekmek zorunda değilsiniz!

Çünkü her duygu yaşamayı gerektirir.Şuan belki de hayatımızda ilk defa bir ay  boyunca her gün-saat ölüm gerçeği ile ya burun buruna geliyoruz ya da gelenleri izliyoruz . Ve bu duygular bizi en iyi ,güvende hissettiğimiz alanlara itiyor.. Evimizde hissedeceğimiz, tanıdık, bildik hislere . Belki kırgın olduğumuz son ilişkimize ,belki boşanma aşamasında olduğumuz eşimize ..En kolay dönülebilir, en tanıdık ,en yorucu olmayan kişi, kişilere . Şunu unutmamak gerekiyor ki ; Karakterler ve kişilikler değişmez . Rahatsız olduğunuz, şuan ertelemeyi düşündüğünüz es’ geçtiğiniz ‘ölüm var’ unut dediğiniz düşünceler normal düzene döndüğünüz de sizi rahatsız etmeye devam edecek.Yeni ‘normal düzen’ tekrar yok sayılmış hissettiyseniz size bu duyguları hissettirecek, tekrar kırılganlıklarınız gün yüzüne çıkacak, değersiz hissettiğiniz anlar tekrar yaşanacak, ilişkinizde yalnız hissettiyseniz tekrar hissetmeye devam edeceksiniz. Her ilişkinin kendi içinde dinamikleri var bu dinamikler dışardan gelen etkilerle anlık-günlük değişebilir ama tamamen değişim bunlara bağlı olarak değişemez”dedi.

ÖFKENİZİ KAYGILARINIZI SAKLAMAYIN

Bigem Varol,”Deprem ve ölüm sebebiyle ;Bazı şeyleri affetmek zorunda değilsiniz. Susmak , es geçmek zorunda değilsiniz . Şu an ‘seviyorum’ demek istemiyorsanız demeyebilirsiniz. Bu ara denk geldiğim her şey " deprem için yazdım, deprem yüzünden yaptım, depremden sonra affettim " bunlar bize dayatılıyor şuan ama ölüm hep vardı . İnsanları sevin ve seçin..

Sevgi hissettirilmek ister, zaman ayırmak ister, ilgi ister .Sizce ölürken küs olmak zorda yaşarken ölü gibi hissiz kalıp insanın zihninin ve duyguların ölmesi mi kolay gerçekten.

Yaşıyorken sarılın. Asıl yaşıyorken hissettirin bazı şeyleri ve asıl şimdi hissettirin bütün duygularınızı. Öfkenizi ve sinirinizi kavgalarınızı saklamayın. Sadece sevginiz değil bütün duygularınız sizinle gömülecek o toprağa o yüzden her anı ve her duyguyu bilin ve hissedin. Bu konuda profesyonel destek almak isterseniz bir aile danışmanı ya da çift terapistinden destek alın “dedi.