Erol, İsrail Ordusundaki Türkleri Sordu

İlimizle ilgili sorunları her platformda dile getiren CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bu kez İsrail Ordusundaki Türkleri Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a sordu.

Erol, İsrail Ordusundaki Türkleri Sordu

Milletvekili Gürsel Erol’un sunduğu sorular şöyle:

1. Türkiye'de İsrail asıllı çifte vatandaş olup Türk Vatandaşı kimliğini taşıyan gerçek kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerden kaçı askerliğini İsrail'de yapmıştır?

 2. Çatışmaların başladığı ve seferberlik ilanından bu yana ülkemizden İsrail’e giden kaç vatandaşımız bulunmaktadır, gidenler arasında çifte vatandaş olanların sayısı nedir?

 3. Çifte vatandaşlık kapsamında İsrail ordusunda gönüllü olarak aktif görev yapan vatandaşımızın bulunup bulunmadığına dair bakanlığınızın diğer bakanlıklarla birlikte ortak yürüttüğü bir çalışması var mıdır? Var ise bu kişilerin sayısı kaçtır?

4. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 29. maddesinin C bendi gereğince, İsrail ordusunda aktif görev yapan bu kişiler Türk vatandaşlığından çıkartılacak mıdır?

5. İsrail ordusunun yaptığı katliamlara gerek finansal olarak gerekse de sözlü olarak desteğini açıklayan gerçek kişi veya tüzel kişilerin tespit edilmesi için bakanlığınızın diğer bakanlıklarla ve emniyet birimleriyle birlikte ortak yürüttüğü bir çalışması var mıdır? Bahse konu bu suçları işlediği tespit edilen kişilere hukuki bir yaptırım uygulanacak mıdır?

6. İsrail'in Gazze'ye uyguladığı soykırıma dönüşen saldırıların başlangıç tarihi olan 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Türkiye Cumhuriyeti olarak İsrail aleyhine uluslararası yaptırım ve yargılama yollarına somut olarak herhangi bir başvuruda bulunulmuş mudur?”

Sorular böyle. CHP Milletvekili Erol, Gazze’de yaşanan drama Türkiye’den değişik çevrelerden verilen maddi ve manevi desteği takdir etmekle ve katliamları kınamakla birlikle İsrail saflarında Filistinlilere karşı savaşan Türklerin sayısını sormuş.

İşin doğrusu bu konu bizlerin bugüne kadar aklına daha gelmemişti. Ve böyle bir vakanın olabileceğinden dahi haberdar değildik. Erol, bu konuda demek bazı bilgilere ulaşmış ki bunun  teyidini bizzat ilgili bakanlıktan yaptırmak istiyor.

Bu bilgi ne işimize yarar demeyin. Bizler yana yakıla Filistin’e destek olmaya çalışırken İsrail tarafındaki Türkleri de bilelim ki dost kim düşman kim tanıyalım.