Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

24 Ocak 2020 depremi sonrası Elazığ'da 25 bin konutun yapılarak hak sahiplerine teslim ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında 7 bin 402 konut daha yaparak teslim edeceklerini, hiçbir insanı çaresiz ve sahipsiz bırakmadıklarını, devletimizin yaraların sarılması noktasında büyüklüğünün ve vatandaşın emrinde olduğunun şahidinin bizzat Elazığ olduğunu ifade etti.

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgede yaptığı ziyaretlere Elazığ ile devam etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile birlikte depremden etkilenen illerden olan Elazığ’da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan binalarda depremzedelere seslenen Erdoğan, “Artık ortasına yaklaştığımız pek çok müjdeyi içinde barındıran kadir gecesi ve bayram heyecanını şimdiden yaşamaya başladığımız Ramazanı şerifinizi tebrik ediyorum. 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz 50 bin üzerindeki vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum" diye konuştu.

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

“AFETE AÇIK BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”

Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin potansiyel afet bölgesinde olduğunu belirterek, buna göre hazırlıkların yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Erdoğan, "Türkiye maalesef potansiyel olarak deprem, sel,kuraklık ile pek çok afete açık bir coğrafyaya sahiptir. Coğrafyamızı değiştiremeyeceğimize göre kendimizi buna göre değiştirmemiz gerekiyor. TOKİ vasıtasıyla 1,2 milyon kentsel dönüşüm projeleriyle 3,3 milyon insanı güvenli evlere taşıdık. Şehirlerimizi felaketlere karşı dirençli hale getirdik. Deprem, sel felaketleri, yangınlar sınırlı bir bölgede gerçekleştiği için yaralar hızlı sarıldı, ancak 6 Şubat'ta 500 kilometre çapı 14 milyon insanı etkileyen bir afetti. Afetler bizim hazırlıklarımızı bitirmemizi beklemiyor. Öyleyle bir yandan bu felaketin yıkımını ve öbür yandan da önümüzdeki felaketlere hazırlanmaktır. Cumhur İttifakı buna hazırdır" şeklinde konuştu.

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

"ELAZIĞ'DA BİN 164 KONUTUN ANAHTARINI  HAK SAHİPLERİNE TAKDİM EDİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: "İnşaatı tamamlanan bin 164 konutun anahtarını hak sahiplerine bugün takdim ediyoruz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Son depremlerin ardından inşa edeceğimiz 650 bin konutun 7 bin 402’sını Elazığ’da yapıyoruz. 505 konutun temelini atıyoruz. Bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evini hak sahibine teslim ederek deprem bölgesindeki şehirlerimizi ayağa kaldırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

“GAKKOŞLAR, SÖZ VERİP YAPANLARLA BERABER”

Elazığlıların Ak Parti’ye desteklerini devam ettireceklerine inandığını ifade eden Erdoğan;  “Gakkoşlar, sizin gözlerinize bakıyorum. Sizler şimdiden 14 Mayıs’ı okuyorsunuz. Bakın ne yazmışlar, 'Toplanıp dağılanlarla değil, söz verip yapanlarla beraberiz'  Deprem konutlarıyla yeni mahalleler yeni ilçeler gibi tasarlıyoruz. Şehirlerimizin kadim yerleşim yerlerini de kültürüne göre ihya ediyoruz.” dedi. 

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

“HER ŞEYE KARŞI ÇIKAN BİR KESİM VAR”

Bugüne kadar deprem ve diğer projelerle birlikte 29 bin 418 konut yaptıklarını ifade eden Erdoğan,“Bay bay Kemal senin ömründe kaç konut var, büyükşehir ve belediyelerin kaç konut yaptı. Sadece laf ürettiler. Biz yaptık. Bu ülkede her şeye karşı çıkan bir kesim var bunlar CHP’dir. Yaptığımız bütün projelerimize karşı çıktılar. Ama biz bunları dinlemeden hizmetlere ara vermeden tamamladık. Yaptığımız bütün projelerin önünü kesmeye çalıştılar şimdi de Kanal İstanbul’un önünü kesmeye çalışıyorlar. Bay bay Kemal kesemeyeceksiniz. TOGG otomobilini, deprem bölgesindeki hastaneleri yok saymaya çalışanları milletime havale ediyorum. Bizim birkaç ayda hastane yapacağımızı akılları almıyor. Onlar içi boş hangarların reklamını yaparken biz binlerce yataklı hastaneleri ayağa kaldırdık. 319 bin konut ile bütün hastaneleri bir yıl içinde faaliyete geçirmek için millete sözümüz var.”dedi.

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

TERÖR VE ÇIKAR ÖRGÜTLERİ AK PARTİ’YE SALDIRIYOR” 

Terör örgütlerinin eteğine yapışacak kadar gözlerini hırs büyümüş olanlara rağmen bunları başardıklarını ifade eden Erdoğan,“ Bay bay Kemal'e Kandil'den selam geliyor, beraber yürüyeceğiz diyorlar, yürüyün bakalım nereye kadar yürüyeceksiniz. Türkiye’de terör ve çıkar örgütlerinin en çok saldırdığı parti AK Parti. Bu saldırıların çoğu da 7’li masanın sırtını dayadığı terör örgütleri tarafından yapılıyor. Bunların hepsini biliyoruz. Bunların hesaplarını soracağız. Bizim LGBT ile işimiz yok, bunlar LGBT ile dans etsinler. Bizim ülkemiz için yapacak çok projemiz, verecek çok uğraşımız, yapacak çok işimiz var."

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

TÜRKİYE YÜZYILINDA KARARLIYIZ

"Deprem binalarımızı yıkabilir ama inancımızı azmimizi umudumuzu elimizden alamaz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye yüzyılı inşaatı kararlılığımızdan bizi geri çeviremez. Ülkemizin güvenliği huzuru olduğu müddetçe deprem yaraları sarılır. Yeter ki Türkiye omurgası sağlam istikameti düzgün olsun. Zor şartlar altında verdiğimiz mücadeleyle 20 yılda asırlık kalkınmışlık elde ettik. Bu depremin yaralarını biz saracağız. Siyasi sosyal ekonomik her anlamda adımları biz atacağız. 85 milyonla birlikte hayal ettiğimiz her şeyi daha önce yaptık, yine biz yapacağız. Sizlerden ricam sandığa giderken cumhurbaşkanlığı adaylarından hangisini kendinize ve aileniz ile çocuklarınıza, ülkenin geleceğini kime teslim edecekseniz ona oy verin."

DEPREMZEDELERLE İFTAR BULUŞMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ afet konutları temel atma ve sosyal konutlar anahtar teslim töreninin ardından depremzedelerle birlikte iftar yaptı. 

İftar sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem deprem konutlarının binlercesini teslim ettiklerini hem de Ramazan sevincini afetzede kardeşleriyle yaşadıklarını kaydetti.

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

“HALKIMIZ, YARDIMLAŞMANIN KİTABINI YENİDEN YAZIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin dört bir yanında milletimizin iftar sofralarını komşularından ve yakınlarından başlayarak fakir fukaraya açtığını görüyoruz. Özellikle asrın felaketiyle mücadele ettiğimiz bu zor günlerde insanımız yardımlaşmanın kitabını adeta yeniden yazıyor. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler, Elazığ'ın da arasında bulunduğu 11 ilimizde yıkıma ve can kaybına yol açtı. Sizlerin şahsında Elazığlı vatandaşlarımızın hepsine geçmiş olsun diliyorum. Depremde hayatını kaybeden 50 bini aşkın vatandaşımızın her birine Allah'tan rahmet diliyorum. Hem yaşadığımız felaketin büyüklüğünü hem de yitip giden canlarımızın yüreğimize düşürdüğü ateşi tarif etmekte kelimeler yetersiz kalıyor. Ne yaparsak yapalım gidenleri geri getiremeyeceğimizin farkındayız. Ama aynı şekilde can kayıpları dışında diğer kayıplarımızın telafi etmenin mümkün olduğunu da çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

25 BİN KONUTU YAPTIK 7 BİN 452 KONUTU DA YAPACAĞIZ

Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi iktidarları döneminde her türlü kaybı telafi edebilecek güce ulaştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Devletimizin yaraların sarılması noktasında büyüklüğünün vatandaşın emrinde olduğunun şahidi bizzat Elazığ'dır. 2020 senesinde Elazığ'da yaşanan depremden sonra hiçbir insanımızı çaresiz ve sahipsiz bırakmadık. Gece gündüz çalışarak, evleri yıkılan kardeşlerimizi evlerine kavuşturduk. Deprem sonrasında söz verdiğimiz 25 bin konutu tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettik. Şimdi de aynısını Kahramanmaraş depremleri akabinde 11 vilayetimizin hepsi için yapıyoruz. Enkaz kaldırma süratle neticelendirirken, eş zamanlı olarak deprem konutlarımızın inşasına geçiyoruz. Şimdiye kadar bölge  genelinde 67 bin üzerinde konutun inşa sürecini başlattık. Bu sayı sürekli artıyor. Hedefimiz 319 bini ilk 1 yıl içerisinde olmak üzere toplam 650 bin konutu yaparak deprem mağdurlarına teslim etmektir. Elazığ'da da 7 bin 452 afet konutu inşa edeceğiz. Bugün 505’i şehrimizde olmak üzere toplam 31 bin 663 konutumuzun temellerini attık. Her ne kadar birileri bizi daha fazla cesaretlendirmek yerine saçma sapan yalanlarla önümüzü kesmeye çalışsa da, biz ahdimize bağlıyız. Biz meydanlarda ve kürsülerde verdiği sözü göreve gelince unutanlardan değiliz. Biz sandık ufukta görülünce vaat bohçasını açan seçim geçtikten sonra da vaatlerinin üzerine yatanlardan da değiliz. Biz sözüne sadık, vaatlerinin sonuna kadar arkasında duran bir Cumhur İttifakıyız.''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanan bin 164 sosyal konutun anahtar teslimi ile 505 yeni afet konutunun temel atma töreninin ardından depremzede vatandaşlarla yaptığı iftarın ardından ilimizden ayrıldı.

Erdoğan: 'Elazığ  Şahittir'

PROGRAMDAN NOTLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremde zarar gören 11 ile geçmiş olsun  ziyaretleri kapsamında katıldığı  TOKİ temel atma ve iftar programına ilgi yoğundu. Alanda Ak Partililer kadar MHP’liler, BBP’liler ve her ne kadar Fatih Erbakan programa iştirak etmese de YRP’liler de vardı.

Program, alınan karar gereği müziksiz ve slogansız yapıldı.  Şehrin tüm mahallelerinden programa iştirak vardı. Temel atma töreni için seçilen Abdullahpaşa TOKİ konutları isabetli ve doğru bir seçimdi. Alan hem geniş hem de derli topluydu.  Bundan da önemlisi programa gelen ve konutları ilk kez gören Elazığlılar, hayranlıklarını gizleyemediler ve konutlarla birlikle çevre düzenlemesi ile mimariye tam not verdiler. 

Tüm bu güzelliklere rağmen program saatindeki aksamalar  birçok Elazığlının iftara yetişememesine, o saatlerde toplu ulaşım araçları da çalışmadığı için sorun yaşamasına sebep  oldu. 16.30 olarak ilan edilen program aksayınca alandakilerin bir kısmı ayrıldı. Program, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17.45’te alana gelmesiyle başladı. Bakan Kurum, BBP Genel Başkanı Destici, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Erdoğan’ın halka hitabı 18.10’da başladı. 

İftar saati yaklaştığı için çok sayıda Elazığlı mahallelerine ulaşmak için alanı terk etmek zorunda kaldı. Buna rağmen iftara gecikmeyi göze alan daha büyük bir kalabalık Erdoğan’ı sonuna kadar dinledi.

İFTAR PROGRAMI DÜZENSİZLİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremzedelerle yapacağı iftar programında da aksaklıklar yaşandı. Programa kimlerin katılacağına dair depremzede listeleri üzerinde özenli bir çalışma yapılmadığı, şehir merkezinde ve kamu kurum misafirhanelerinde kalan depremzedelerle ilgili bir çalışma yapıldığı ancak kiraladıkları evlerde ya da misafir olarak il ve ilçe merkezleri ile köylerde ikamet eden depremzedelerle ilgili bir çalışma yapılmadığı görüldü. 
İlçelerde ikamet eden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iftar programına gelenlerin ise içeri alınmadığı iddia edildi  ve salon önemli oranda boş kaldı. 

BAHÇELİ TEŞKİLATLA BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte ilimize gelen MHP lideri Bahçeli, hem teşkilatı hem de aday adaylarıyla görüştü.

 İftar saatine yakın bir zaman diliminde yapılmasına rağmen programa Elazığlıların ilgisi yoğun, Erdoğan’a sevgisi üst düzeydeydi.  Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği programa orta yaştan da katılım üst seviyedeydi. Kadınların bayraklarını alarak alanda yerlerini alması Erdoğan’a desteğin üst seviyede olduğunu gösteriyordu.