Emekliler Öfkeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 artış yapılacağını ifade etmesi ve en düşük emekli aylığının 10 bin olacağını açıklaması, Elazığ'da emekli dernek ve sendikalar ile siyasi parti il başkanlarının tepkisine sebep oldu.

Emekliler Öfkeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor" dedi.

Emekliler Öfkeli

EMEKLİ MAAŞI ALT SINIRI 10 BİN LİRA OLDU 

"Nispeten daha düşük artış alan SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin ocak 2024'ten itibaren altı aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor. Önümüzdeki temmuz ayındaki artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklardır. Yani memur, SSK ve Bağkur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecektir. Burayı özellikle altını çizerek ifade etmiş olduk. Çünkü yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyonun tamamını alacakları için maaş artış oranlarındaki dengesizlik giderilecektir. Ayrıca sosyal devlet ilkemiz gereği uygulamaya aldığımız emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz.”dedi.

Emekliler Öfkeli

BU ZAM KOMİK BİR RAKAM 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ İl Başkanı İhsan Küçük ve siyasi parti il başkanları Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu. 

Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ İl Başkanı İhsan Küçük yaptığı açıklamada,“ Biz emeklilere yapılan bu zam komik bir rakamdır, tabiri caizse bizlere inek muamelesi yapılmakta. 400 kilogramlık bir süt ineği 360 kilo fabrika yemi ile doyuyor, 30 kilodan 360 kilo yem yemekte ve elektrik, bakım gibi ücretleri dahil edilmemiştir. Kısaca bir ineğin aylık gideri 12 bin 900 lira yapmakta, ama biz emeklilere 10 bin lira maaş veriliyor. Bu zamla birlikte hükümet bizi öyle bir konuma koydular ki savunacak hiçbir şeyleri kalmadı. Bizler 31 Mart Yerel Seçimleri bekleyeceğiz, artık iktidara oy yok” dedi. 

“CUMHURBAŞKANI YÜZDE 10 ÜZERİNDEN BEKLENEN EK ZAMMI YÜZDE 5 OLARAK AÇIKLAYINCA BİZİ GÜLDÜRDÜ”

Başkan İhsan Küçük, “Benim gibi düşünen yüzlerce vatandaşın olduğunu da biliyor ve buna eminim, sonuna kadar yapılan yanlışlıkları da haykıracağız. Yüzde 5’lik yapılan zam komik ve kabul edilecek bir rakam değildir. Çocuk kandırır gibi davrandılar, bayramda harçlık bile değil. Eğer biz emekliysek, biz yıllarımızı vermişsek bir karşılığı olmalı. Bizden her ay maaşımızın dörtte biri kesilip bir kenara koyuluyordu ve bu zaman içerisinde bizim bu paramız eriyip bitti. 2001 yılında emeklinin aldığı maaş 150 lirayken asgari ücret 105 liraydı ama 2024 yılında asgari ücretli 17 Bin lira olurken emekliye ise 10 Bin TL maaş veriliyor. Biz asgari ücretliden yüzde 170 fazla alırken bugün asgari ücretli vatandaşlar emeklilerden yüzde 100 fazla alıyor. Bu bizim için büyük bir kayıptır, seçimlerde görüşeceğiz, onlarda bizi görecekler. Biz emekliler nasıl ki geçmiş yıllarda barajlara takıldı takılacak denilen MHP’yi savunarak barajı yükselttiysek tekrar yapılması gerekeni yapmasını biliriz. Emekliler hükümete sırtını çevirdi, bizim için böyle bir hükümet yok. Kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı yüzde 10 üzerinden beklenen ek zammı yüzde 5 olarak açıklayınca bizi güldürdü. Bir de çıkıp gururla müjde diyerek duyuruyorlar.” dedi.  

“BİZİM DE ONLARA MÜJDEMİZ OLACAK”

Emekliler olarak zor şartlar da hayat mücadelesi verdiklerini ifade eden Başkan Küçük,“Bizlerin daha önce de belirtiğim gibi yüksek meblağlarda gözümüz yoktu, emekliler olarak 14-15 bin civarında zam yapılırsa altıncı ayda da yüzde 24-25’lik bir zam yaparsa maaşımız 17- 18 bin liraya ulaşır ve bizler asgari ücretliyi yakalamış oluruz diye tahmin ettik. Ama bizler bakıyoruz ki bizimle adeta dalga geçiyorlar adeta çocuk muamelesi görüyoruz. 2002 yılından 2014 yılına kadar ki maaşlarda biz emekliler asgari ücretlinin bir hayli üstündeydik. Sonrasında sürekli aşağı doğru düşüşler oldu, bizleri her zamanki gibi harcadılar. Biz emeklilere diyorlar ki bizleri biraz idare edin, bugün rakamlara baktığımız zaman en düşük memur emeklisi bugün 32 Bin lira alıyor.  41 Bin lira ile 71 Bin lira arasında çalışan memur maaşlarını alan kişiyle biz emekliler aynı ekmeği, aynı suyu, kasaptan aynı eti almıyor muyuz? Ben bir emekli olarak bana “arkadaş sen emeklisin, sana ekmeği 4 liradan sayıyorum, sen emeklisin otobüse bindiğin zaman yüzde 50 daha düşük ücret öde” diyorlar mı? Demiyorlar, bende üniversite öğrencisi okutuyorum benim 4 nüfuslu bir ailem var eğer bu açlık sınırı bugün 14 Bin 780 liraysa ve yoksulluk sınırı da 47 bin liraysa ben nasıl geçim sağlamayı düşüneceğim. Bizi getirip açlık sınırının da altındaki bir rakamla 10 Bin liraya zamlı maaş vereceksiniz, çocuk mu kandırıyorsunuz? Son olarak çare ne biliyor musunuz? Çare bizde. 31 Mart seçimleri en büyüğünü biz emekliler olarak yapacağız onlara, bizim de onlara müjdemiz olacak ve 1 Nisan şakası yapacağız.”dedi. 

Emekliler Öfkeli

BAŞKAN ÖZKAN: “EMEKLİLER GEÇİNME DERDİNE DÜŞMÜŞLERDİR” 

CHP İl Başkanı Onur Özkan ise yaptığı değerlendirmede,“ Sadece Elazığ’da değil Tüm Türkiye’de emekliler 14 Mayıs genel seçimlerinden bu yana kendilerine yapılacak zammı beklemektedirler.  Emekliler yapılan zamla birlikte her şeyi bir tarafa bırakıp geçinme derdine değil geçinememe derdine düşmüş durumdalar. Aldıkları maaşla birlikte ya ev kirasını ödemeye çalışacaklar ya da yaşamaya çalışacaklar.  Yapılan az zam oranıyla kendi hayatlarını idame ettirebilmenin derdine düşmüşlerdir. Elazığ özelinde emeklilerin % 90’ı kendilerine gelecek olan parayla bir şekilde kışı geçirebileceklerini düşünürken artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarıyla beraber ancak faturalarını ödeyebilir hale geldiler. Emekliler çalışmadan yaşayamayacak duruma gelmişlerdir. Yapılan zam emekliye sadece ve sadece sus payıdır. Bu hareketin devamı ya da düzeltilmemesi emeklileri ölüme mahkûm edecektir. Bu şekilde davranan devlet,  emeklilerin kendilerine yük olduğunu bir kere daha belli etmiş, emeklilerin yıllarca maaşından kesilerek ya da Bağ-Kur’a yatırdıkları primlerin karşılığında sadece geçim sıkıntısıyla yaşamaya zorlamışlardır.”dedi.

Emekliler Öfkeli

BAŞKAN YAŞAR:“ EMEKLİLERİMİZ EVİNE, MAHALLESİNE HAPSEDİLMİŞ”

İyi Parti İl Başkanı Habip Yaşar ise ekonomik şartların ne kadar zorlaştığını günlük hayatta yaşayanlar olarak bildiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Enflasyonun sadece % 65 olarak geçiştirildiğini ve bu rakamlara hiçbir vatandaşımızın inandığını sanmıyorum.  Yüksek derecede enflasyon var. Hayat pahalılığı can alıcı derecede milleti kasıp kavuruyor.  Açlık sınırının 14 bin, yoksulluk sınırının 45 bin olduğu bir ülkede 10 bin lira hatta 17 bin lira ile geçinmenin mümkün olmadığını herkes biliyor.  Emeklilerimiz evine, mahallesine hapsedilmiş. Düğün, taziye gibi sosyal faaliyetlere katılım gittikçe düşmüş. Sosyal doku bozulmuş. İnsanların bir araya gelip eş dost ziyareti yapmaları kaybolmuş. Tatil gibi faaliyetlerin artık bu ülkede söz konusu olmadığını herkes biliyor. Bir ülkede yoksulluk ahlaksızlığı, ahlaksızlık ise her türlü yanlışı beraberinde getirir. Adaletsizliği de beraber getirir. Biz bunların tamamından mustarip ve tedirginiz. Ülkenin birlik ve beraberliğinin sağlanması ülkenin refah ve mutluluğu ile olur. İnsanlar mutlu değilse hukuka, adalete güvenleri sarsılmışsa yoksulluk ve yolsuzluk bir memlekette kol geziyorsa adalet aramanın kendisini güvende hissetmenin imkanı olmadığını herkes çok iyi biliyor. Emeklilerimiz sadece meydanlarda boş buldukları banklarda zaman geçiriyor. Çocuklarına bir hediye alabilecek durumları asla söz konusu değil. Giyim kuşamlarından hayat standartlarının ne kadar düştüğü kendini belli ediyor. Emeklilerimiz bunun çok iyi farkındalar ama ne yazık ki kendilerini ifade etmeyi bir tepki ortaya koymayı da beceremiyoruz. Bir alışmışlık bir teslimiyetçilik ve kader anlayışı içinde açıkçası insanlar zaman geçiriyor.”dedi.

Emekliler Öfkeli

BAŞKAN ATEŞ: “BEKLENTİLER BOŞA ÇIKTI”

Emeklilerin hükümetten beklentilerinin boşa çıktığını ifade eden Yeniden Refah Partisi Başkanı Ömer Ateş, Ak Parti’nin birçok alanda halkımıza yaşattığı travmanın son örneğinin emeklileri açlığa mahkûm eden zam açıklaması olduğunu dile getirdi.

“ERBAKAN HOCAMIZ EMEKLİYE YÜZDE 300 ZAM VERMİŞTİ”

SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 oranında ek zam yapılmasının 15 bin TL seviyesini aşan açlık sınırının da çok altında maaşlarla yaşamaya çalışan milyonlarca emeklimizi büyük hayal kırıklığına uğrattığına dikkat çeken Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Ateş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Bu enflasyon, bu hayat pahalılığı ve bu rakamlarla geçinebilmek asla mümkün değildir. Ak Parti, uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalarla insanlarımızı çaresizliğe ve tükenmişliğe itmektedir. Ekonomik şartlardan kaynaklı birçok toplumsal problemle yaşayan halkımızın artık dayanacak gücü ve takati kalmamıştır.  Kamu kaynaklarını vatandaş yerine holdinglere aktaran ve büyük şirketlerin vergi borcunu silen hükümet, sıra çalışan ve emekliklere gelince açlık sınırının da altında bir maaşı reva görmektedir.  Halkımız artık bu adaletsizlik ve haksızlıktan bıkmış usanmıştır. Halkımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın 54. Hükümet döneminde emeklimize verdiği yüzde 300’lere varan maaş zamlarını hatırlayarak Milli Görüşün temsilcisi Yeniden Refah Partisi’ne yönelmektedir.”dedi.

VATANDAŞ DERTLİ

Emekliye yapılan zamlarla ilgili görüşlerini aldığımız Demokrasi Meydanı'ndanki emekli vatandaşlar ise zammın yeterli olmadığını şu cümlelerle anlattı:

 “Devletin verdiği zam normal şu an. Memurlara ve diğer kişilere verilen zam yüzde 49,25. Emeklilere de yaklaşık o civarda zam yapıldı. İşçiyle memur arasındaki fiyat farkını kapatmak istiyorlar. Yüzde beş zam verildi ama toplam yüzde 42,6 oranında zam aldık. 10-11 bin lira normal, yeterli ve düşük değil.”

Emekliler Öfkeli

YETERLİ DEĞİL

“Pahalılık yüzünden hiç yeterli değil. Yüzde 42,6 zam asla yeterli değil. Kanunen yapılmaması lazım ama yapıyorlar. Bakalım ne olacak.” 

"2 KİŞİ ZOR GEÇİNİYORUZ"

 “Zamlar bize kafi gelmedi. Geçinemiyoruz. 15 binden aşağı olmaması gerekiyordu. Zaten 7 buçuk alıyorduk, 10 küsur oldu. Ama yeterli değil bunun ev kirası var piyasanın yüksek oluşu var. Piyasa yüksek olmasa yeter bana. Biz iki kişiyiz zor geçiniyoruz.”

Emekliler Öfkeli

"EN AZ 20 BİN OLMALI"

“Emekli maaşı yeterli değil. Günümüz şartlarına göre piyasa meydanda sonuçta. TÜİK bugün isterse yüzde 5 desin. Meydan buradadır. TÜİK’e mi inanacağız yoksa çarşı meydanına mı inanacağız? Emekli maaşı en az 20 bin lira olmalı.”

"ÇOK KÖTÜ"

“Hiç beğenmedim. Asgari ücret 17 bin lira olmuşken emekli maaşının böyle olması çok kötü. Onu da vermeseler bari. Resmen milletin aklıyla dalga geçti. Millet, milletse bu seçimde güzel bir cevap verir.”

Emekliler Öfkeli

"BUNDAN SONRA OY YOK"

"Ben sürekli Ak Parti’ye oy verdim ancak bundan sonra onlara oy moy yok. Yapabileceğimiz bir şey de yok sadece oyla tehdit edebiliriz.”