Emekli Maaşlarına 'Kök'ten Çözüm

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklisi maaşlarının, memur emeklilerine daha yakın bir seviyeye getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda kök aylıklara odaklanılarak, emekli aylıklarındaki iyileştirmeye öncelik veriliyor. Bu çerçevede, kök aylıklara yapılacak olan zammın yüzde 45-46 bandının üzerinde olması hedefleniyor.

Emekli Maaşlarına 'Kök'ten Çözüm
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklisi maaşlarının, memur emeklilerine daha yakın bir seviyeye getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda kök aylıklara odaklanılarak, emekli aylıklarındaki iyileştirmeye öncelik veriliyor. Bu çerçevede, kök aylıklara yapılacak olan zammın yüzde 45-46 bandının üzerinde olması hedefleniyor. Milyonlarca emeklinin merakla beklediği zammın, kök aylıklara odaklanarak, memur emeklileri ile işçi ve esnaf emeklileri arasındaki 11 puanlık farkın minimum seviyeye indirilmesi planlanıyor.

Ocak ayı enflasyon verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37,56, memur ve emeklilere ise yüzde 49,25 oranında zam yapılacak. Hükümet, aynı zamanda işçi ve esnaf emeklilerinin maaşlarında da makul bir artış sağlamak için çaba sarf ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmaya göre, emekli aylıklarında kamuoyunun beklentisi doğrultusunda 'makul' bir artışa gidilecek. Zam oranının yüzde 45-46 bandının altında kalmayacağı ve daha üst seviyelere çıkarılması için çaba harcanacağı belirtiliyor.

Ocak ayı enflasyonu verilerinin açıklanmasının ardından ortaya çıkan yaklaşık 12 puanlık farkın giderilmesi amacıyla bütçe imkanlarının zorlanacağı ifade ediliyor.

Emeklilerin kök aylıklarının iyileştirilmesine öncelik verilen çalışmada, en düşük seviyeden emekli aylığı alan 6 milyon kişinin kök aylıklarında artış sağlanacak. Seyyanen yapılan zamlarla en düşük emekli aylığı ile en düşük emekli kök aylığı arasındaki farkın giderilmesiyle, 6 milyon vatandaşın ilerleyen yıllarda mağduriyet yaşamasının önüne geçilecek.

Ayrıca, Temmuz 2023 zammının ardından ortaya çıkan dengesizlik de kök aylıklara yapılacak zamla düzeltilmiş olacak.

Kök Maaş Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Kök maaş, emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösterir. En düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen ek zammı içermeyen ve emekli maaşının ham halini gösteren kök maaş, e-devlet üzerinden 'Emekli Aylık Bilgisi' kısmında aylık tutar olarak görülebilmektedir. Örneğin, en düşük seviyeden emekli maaşı alan bir kişinin kök maaşı 4 bin 500 TL ise 7 bin 500 TL'ye kadar olan 3 bin TL'lik fark Hazine tarafından karşılanacaktır.