Elimiz Sola Oy Vermeye Alıştı mı?

5 Kasım 2023 tarihindeki 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nın ikinci tur oylamasında genel başkan seçilen Özgür Özel, katıldığı bir televizyon programında iddialı sözler sarf etti.

Elimiz Sola Oy Vermeye Alıştı mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programında konuşan Özel, "Bu hedefi gerçekleştirmezsem seçim gecesi burada canlı yayında, ben CHP'yi iktidar yapamazsam o gece buraya çıkacağım ve istifa edeceğim." dedi.

İddialı bir söz söylemiş Özel. Aynı sözü Kılıçaroğlu’da 2010 yılında söylemiş ancak 12 seçim kaybetmesine rağmen koltuğu bırakmamıştı.Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki Özgür Özel farklı bir siyasetçi. Özgüveni olduğu kadar, kendisiyle hesaplaşıp kendi kendine hesap sormak gibi erdemli bir yönü de var.

Özgür Özel, 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı başarılarına, Ak Parti’nin yıpranmışlığını da ekleyip dört yıl sonra yapılacak genel seçimde iktidara yürüyüş kararlılığını ortaya koymak ve teşkilatları ile parti tabanını motive etmek için bu cümleyi kurmuş gibi algılanabilir.

Ancak bizim gözlemimiz şu ki Özgür Özel kendisi olmasa bile CHP’li bir ismi muhtemelen de İmamoğlu’nu Cumhurbaşkanı seçtirerek bu hedefine ulaşmaya çalışacak.

Yapılan anketler ve MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver’in  Ak Partililere hitaben söylediği “sizin  yüzünüzden millet sola oy vermeye elini alıştırdı” tespitinden hareketle Özel’in bu hedefine ulaşma ihtimali çok da  uzak  değil.

31 Mart yerel seçim sonuçları da gösteriyor ki sola oy vermekle artık dinden çıkılmıyor, bayrak inmiyor, ezan da susmuyor.  Ama buradaki asıl sorgulanması ve sosyolojik araştırma yapılması icap eden mesele, sağ seçmenin neden artık rahatlıkla sola oy veriyor konumuna gelmesi.

 Bu tablo, solun bir umut olmasından mı yoksa sağ ve muhafazakâr partilerin başta dini ve ahlaki değerleri alabildiğince aşındırması ve bu değerlerle siyaset yapanlardan nefret eder hale gelmesi mi? Sizce hangisi?