Elektrik'te Fiyat Değişir mi?

Ülkemizde ve şehrimizde elektrik ve doğalgaz faturaları son günlerde kamuoyunun ana gündemini oluşturdu.

Elektrik'te Fiyat Değişir mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla elektrik  fiyatlarının düşürülmesi için çalışma yapan Enerji ve Tabii Bakanı Fatih Dönmez, son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Dönmez, konuyla ilgili elektrikte kademeli tarifede 210 kilovatsaat sınırının 1 Şubat itibarıyla uygulanmaya başlandığını söyledi.

Çeşitli sosyal kesimlerden indirimli elektrik tarifesinden yararlanmaya dönük taleplerin olduğunu ifade eden Dönmez, "Hem Bakanlığımız hem de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu talepleri değerlendiriyor. Henüz net bir şey ortaya çıkmadı, çıkınca kamuoyuyla paylaşacağız. Esnaflarımız, küçük işletmeler ve birtakım STK'lardan gelen talepler var. Hepsini değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Bakan’ın bu açıklamasından hiçbir sonuç çıkmaz. Zira asıl sorun,  elektriği devletin dağıtım şirketlerine ucuz olarak vermesine rağmen dağıtım şirketlerinin bunu çok pahalıya vatandaşa satmasından kaynaklanıyor.

Hükümetin dağıtım şirketlerine yönelik yaptığı ihaleler, o kadar acemice ve firmaları gözeten bir mantıkla hazırlanmış ki bu konuda adım bile atamıyor devlet. Bunu yapamayınca dönüyorlar yüzlerini EPDK’ya. İhale şartları ortadayken oradan ne çıkabilir ki?

Dün de yazdık bu köşeden, Elektrik Dağıtım şirketlerinin 2020 yılı karı 135 milyar lira. Çünkü devletten ucuza alıp pahalı satıyorlar. 

 Başta ilimize enerji ve doğalgaz sağlayan AKSA olmak üzere birçok şirketin ihaleden kaynaklı süreleri dolmak üzere. 

Yeni ihalelere çıkılırken bugünkü tecrübelerden ve halkı değil şirketi koruyan maddelerden sakınmak ve bunların hazırlanmasında bakanlık bürokratlarının çalakalem hazırladığı ihale sözleşmesini kamunun farklı kurumlarında görev yapan uzmanların da onayı alındıktan sonra ihaleye çıkarılması gerekiyor.

Bu yapılmazsa şirketler karlarına tatlı karlar eklemeye devam ederken vatandaşın öfkesi sandığa yansır.  Sonrası da malum…