Elazığlılar Dikkat! O Büyük Sorunu Çözecek Yeni Yönetmelik Geliyor!

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, orta hasarlı binalarla ilgili yönetmelik çıkacağını, bundan dolayı birçok orta hasarlı binanın durumuyla ilgili beklemede olunduğunu söyledi. Söz konusu yönetmeliğin çıkması durumunda Elazığ'da hasarlı bina sahipleri rahatlayacak.

Elazığlılar Dikkat! O Büyük Sorunu Çözecek Yeni Yönetmelik Geliyor!

Malatya’da orta hasarlı binaların bazılarında Deprem Performans Analizinin yapıldığını ifade eden Özgür, 15 Temmuz’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir yönetmelik çıkacağını, birçok orta hasarlı binanın bundan dolayı beklediğini söyledi.

15 Temmuz'da çıkması beklenen yönetmelik ve detayları yakın tarihte kamuoyuna duyurulacaktır.

“ORTA HASARLI BİNALARIN YÜZDE 95’İ DURUYOR”

Özgür, ota hasarlı binaların şu ana kadar yüzde 5-6’sının güçlendirme performanslarının yapıldığına dikkat çekerek, “Bu binaların yüzde 95’i hala duruyor. 15 Temmuz’da çıkacak olan yönetmeliğe göre hareket edileceğini umuyoruz” dedi.

“BİNALARIN YÜZDE 50’Sİ ORTA HASARLI”

Malatya Bostanbaşı’nda binaların yüzde 70’inin, Fahri Kayahan’da yüzde 50’ye yakınının orta hasarlı olduğu bilgisini veren Özgür, şunları söyledi:

“Malatya’da binaların yaklaşık yüzde 50’si orta hasarlı olarak görülüyor. Ağır hasarlı bina sayısı az ama bilgi kirliliği çok oldu. İl dışından ekipler geldi, zabıta bile gelip burada binaları kontrol etti. Konuyu çok iyi bilmeyen mühendislerde vardı. 2020 depreminde de bunu yaşadık. Dışarıdan bakıp ‘ağır hasar’ deyip geçiyorlardı. İtirazlar sonrası ağırdan ortaya, ortadan ağıra dönen binalar oldu. Dolayısıyla millet muallakta kaldığı için kapısını, penceresini söktü. Kapısını, penceresini ucuza satan vatandaş daha yüksek miktara bunları geri taktıramaz.”

Özgür, ağır hasar verilen birçok binanın orta hasara döndüğünü kaydederek, “Şimdi bunların akıbetinin ne olacağı belli değil. Baştan beri bir bilgi kirliliği var. Biraz sabretmek gerekiyordu ama insanlar sabredemedi. Dolayısıyla da bir mağduriyet yaşandı” dedi.