Elazığlılar Dikkat! Evinize Girerse 300 Gün Yaşıyor!

Türkiye'de havalar soğuyor ancak Elazığ dahil birçok ilde tahtakurusu tehlikesi devam ediyor. Fark etmeden tüm vatandaşlarımızın konu hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Tahtakuruları evleri içeriden yiyip bitiriyor. Oda sıcaklığında 300 gün yaşayabiliyorlar.

Elazığlılar Dikkat! Evinize Girerse 300 Gün Yaşıyor!

Türkiye'de havaların soğumasıyla birlikte evlerimizde görülen bazı tür böcekler de evleri terk etmeye başladı. Ancak "soğukta yaşamaz" diye bildiğimiz bazı böcekler, soğuk da olsa evde varlığını sürdürüyor. O böcekler arasında tahta kuruları da var.

Elazığ dahil birçok ilde evleri yiyor. Oda sıcaklığında 300 gün yaşıyor. Evleri içeriden yiyor.

Tahta kuruları hakkındaki en ilginç bilgi ise oda sıcaklığında 300 gün yaşamaya devam etmeleri. İşte tahtakuruları bu süreç içerisinde 300 gün boyunca evi yiyip bitiriyor.

YAZ AYLARINDA DAHA ÇOK ORTAYA ÇIKMAKTADIR

Genellikle nemli ve sıcak havaları sevdiği bilinen tahta kuruları, yaz aylarında daha çok ortaya çıkmaktadır. Normal oda sıcaklığında 300 günden fazla süreyle yaşayabilmektedirler. Ancak, tahta kurularının çok soğuk havalarda bile rahatlıkla yaşayabildikleri bilinmektedir.

İNSAN KANIYLA BESLENMESİ İLE ÜNLÜDÜR

Ülkemizde görülen tahta kuruları insan kanıyla beslenmesi ile ünlüdür. Biz insanlar, onları barındırıyor, yavrularını besliyor ve onlara canlı yumurtalar üretmeleri için sahip olmaları gereken besin öğelerini sağlıyoruz. İnsan kanıyla beslenmeyen diğer birçok türü ise kuş ve yarasaları tercih etmektedir.

HAVA AYDINLANDIĞINDA ORTALIKTAN KAYBOLURLAR

Tahta kuruları gececi haşarelerdir. Geceleri insanların uyuduğu saatlerde aktiftirler ve besin kaynaklarını da bu saatlerde kolayca temin edebilirler. Hava aydınlandığında ortalıktan kaybolurlar.

TAHTA KURUSUNUN ÖMRÜ 6 İLA 12 AYDIR

İdeal koşullar sağlandığında, bir laboratuvar ortamında tipik bir tahta kurusunun ömrü 6 ila 12 aydır. Ancak gerçek hayat laboratuvarlardan çok daha farklıdır ve bu süre daha da kısadır. Normal şartlarda ortalama 8 hafta kadar yaşarlar. Nem ve sıcaklığa bağlı olarak yaşam döngülerinde değişiklikler olabilir.