Elazığlı Usta'nın Ustası Nevzat Bey

Üniversite mezunu olmasına rağmen Elazığ kültürünü yaşatmak için mesleği bırakmayan Fethi Yentür'ün ustası, amcası Nevzat Yentür…

Elazığlı Usta'nın Ustası Nevzat Bey

Nevzat Bey 78 yaşında olmasına rağmen işinin başında, sekiz köşe ve beş köşe şapka yapmaya, Elazığ geleneklerini sürdürmeye devam ediyor.

“ELAZIĞ’A MAHSUS SEKİZ KÖŞE ŞAPKA VE BEŞ KÖŞE ŞAPKANIN YAPIMINI HERKESTEN İYİ ÖĞRENMİŞTİK”

Elazığ’da doğduğunu, büyüdüğünü, Elazığ’a ve kültürüne hayran olduğunu dile getiren Usta, “1955 civarında meslek öğrenmek için bir şapka ustasının yanına girdim çırak olarak çalışmaya başladım. Gazi Caddesi’nde Zülküf Atalay diye bir ustam vardı Allah Rahmet eylesin. Ağabeyimle birlikte onun yanında çalıştık. Askere gidene kadar orada kaldık, sanatı da bu sürede bayağı iyi öğrendik. İkimiz de usta olduk. Elazığ’a mahsus sekiz köşe şapka ve beş köşe şapkanın yapımını herkesten iyi öğrenmiştik. Elazığ’ın yerlileri bu iki şapkayı giyerdi. “ diyerek sekiz köşe şapka işine nasıl başladığını anlattı.

Elazığlı Usta'nın Ustası Nevzat Bey

“YAKLAŞIK 52 SENEDİR BU SOKAKTAYIM”

“KİMSE MESLEK EDİNEYİM, ÖĞRENEYİM, ELAZIĞ’IN KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKAYIM DEMİYOR”

İş yeri açma sürecinden ve Elazığ’da sanatına sahip çıkabilecek kimsenin olmayışından yakınan Yentür, “Ben askerden geldikten sonra kendime dükkan açmaya karar verdim. Günde 6-7 tane şapka dikiyordum. 1970 yılına kadar sağda solda çalıştım. Velhasıl, dükkanı açtık. O dönemlerde buralar cıvıl cıvıldı. Şimdiki gibi değildi, güvenilirdi. Bir süre sonra kardeşimi de ikna ettim ortak olduk. Birlikte çalışmaya başladık. Yaklaşık 52 senedir bu sokaktayım. Kardeşim 1999 yılında vefat etti. Ben devam ediyorum. Bu dükkandan emekli oldum. 78 yaşındayım, işi bırakmadım. Hâlâ çalışıyorum. Bırakmak istemiyorum çünkü sanatımız ölüyor. Yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Kimse meslek edineyim, öğreneyim, Elazığ’ın kültürüne sahip çıkayım demiyor.

Elazığ içinde, şehir dışında hatta Türkiye’nin her tarafına şapka gönderiyorum. Buraya sürekli gelip çekim yapıyorlar. Çekim için kanallardan gelen gençler her defasında “ustacığım bir çırak yetiştir, Elazığ’ın kültürü ölmesin, bu bizim için çok önemli” diyor ancak dediğim gibi kimse öğrenmek istemiyor. “ diyerek sitemde bulundu.

Elazığlı Usta'nın Ustası Nevzat Bey

“ELAZIĞ’IN DEĞERLERİNE EN AZ BENİM KADAR KIYMET VERİYOR”

Nevzat Yentür, son olarak yeğeni, Fethi Yentür’ün Elazığ için yaptığı fedakarlıklardan bahsetti:

“78 yaşındayım, her imkanım var. İstersem dükkanı açmam ama şapka dışında ne yapılır bilmiyorum. Burada zamanımı geçiriyorum, müşterilerim de şapkalarımdan çok memnun.

Yeğenim Fethi Yentür’ü yetiştirdim. Usta oldu, Elazığ’ın değerlerine en az benim kadar kıymet veriyor. Üniversite okumak istedi, okudu da. Ama Elazığ’a daha doğru bir şekilde hizmet etmesi gerektiğini düşündüğü için mesleği, sanatımızı bırakmadı. Bölgede sekiz köşe şapka dikiminde usta öğretici unvanı olan bir tek o var. Umarım vatana millete ve Elazığ’a hayırlı işler yapmaya devam eder.”