Elazığ, Yıkım İçin Yasal Süreci Bekliyor

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ciddi bir hasarın oluştuğu şehirlerden biri de Elazığ oldu. Şehir genelinde risk oluşturan hasarlı binaların hasar tespit sürecinin tamamlanmasının ardından hız kazanması bekleniyor.

Elazığ, Yıkım İçin Yasal Süreci Bekliyor

Elazığ genelinde Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 7 bini aşkın bina ağır hasarlı olarak tespit edildi. Bu binaların bir kısmının yıkımı yapılırken kalan kısmının yıkımı için hasar tespit süreçlerinin tamamlanması bekleniyor.

BİNALAR NEDEN YIKILAMIYOR?

Şehir genelinde özellikle Pazar yerlerinin kurulduğu alanda bulunan ağır hasarlı binalar kamuoyunun birçok defa gündemine gelmişti. 

Hakimiyet Gazetesi de konuya dikkat çekmiş ve Hakimiyet’e Göre köşesinde şu satırlarla gündeme taşımıştı:
“Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 2 aydan fazla zaman geçti. 11 ili vuran depremlerin ardından 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti.
İlimizde etkisi görülen depremlerden sonra binlerce bina ağır hasarlı olması dolayısıyla boşaltılmış ancak yıkılmamıştı. Bu binalardan biri de pazartesi pazarının bulunduğu bölgedeydi ve her hafta yüzlerce kişinin alış veriş yaptığı pazarın yanı başında tehlikeli bir şekilde duruyordu.

Bu tehlikeyi onlarca kez televizyon ekranlarından dile getiren Kanal Fırat’ın başarılı haber programcısı Furkan Dilaver, bu çağrılarına yanıt alamamaktan şikâyet ediyor ve sürekli bu ilgisizlikten sitem ediyordu. Elazığlı yetkililer bu konuda yasal formaliteler diyerek uyuyadursun,  İstanbul’da Güngören Sanayi Mahallesi Malazgirt Caddesi üzerinde kentsel dönüşümde olan bir bina 5 aracın üzerine devrildi.

Araçta mahsur kalanların olduğu belirtildi. Olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, araç içinde sıkışan bir kişiyi kurtardı.
İstanbul’da yaşanan  bu olay belki ucuz atlatıldı ama pazartesi pazarının kurulduğu caddede  bulunan ve ağır hasarlı olduğu için boşaltılan binanın çökmesi halinde nasıl bir facia olur tahmin etmek zor değil.
Furkan Dilaver’in çağrılarına duyarsız kalan yetkililer, olası bir olumsuzlukta kendilerini nasıl savunacaklar ve yine olası can kayıplarının hesabını nasıl verecekler merak ediyoruz.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN GAZETEMİZE AÇIKLAMA

Binaların yıkım süreci ile alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, Elazığ’da hasar tespit sürecinin henüz daha devam ettiğini, bu kapsamda itiraz süreçlerinin devam etmesi nedeniyle bu süreç bitmeden yıkım yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığı söyledi. Yetkililer, vatandaşların da kendi yıkımlarını yaptırırken bu durumu göz önünde bulundurmalarını aksi halde hak mağduriyeti yaşayabileceklerini vurguladılar. 

Öte yandan bayram sonrası süreçte itiraz sürecinin de tamamlanmasıyla Elazığ’da yıkım sürecinin hızlanacağı ve söz konusu binanın da yıkımının gerçekleştirileceği bilgisine ulaşıldı.