Elazığ, Yerinde Sayıyor

Elazığ, kamuoyunu ikiye bölen festivalleri yapmakta bile sorunlar yaşarken komşu illerin vizyon ve ufku aldı başını gidiyor.Dünya'nın en büyük organizasyonu olan EXPO 2028'e ev sahipliği yapacak Malatya'nın ardından bir diğer komşu ilimiz Diyarbakır'da atağa geçti. Festivaller ve 16 Kasım tarihinde Diyarbakır'da oynanması planlanan Türkiye-İskoçya milli maçının nedeniyle oteller şimdiden doldu,on binlerce turistin gelmesi bekleniyor.

Elazığ, Yerinde Sayıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyon olarak kabul edilen EXPO 2028'e Malatya ev sahipliği yapacağını açıklanmasının ardından bir diğer komşu ilimiz Diyarbakır’da turizm tanıtım atağına geçti. 
Tarihi, kültürel ve inanç turizmiyle ön plana çıkan Diyarbakır’da yakalanan huzurun ardından Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) turları hareketlendi. Otellerde doluluk oranının yüzde 99’u bulacağını söyleyen işletmeciler, festivaller ve 16 Kasım tarihinde Diyarbakır'da oynanması planlanan Türkiye-İskoçya milli maçının Diyarbakır’ı çok iyi tanıtacağını kaydetti.
BİNLERCE TURİST AKIN EDECEK 
Binlerce yıldır farklı medeniyetlere beşiklik eden, tarihi ve turistik mekanlarıyla ön plana çıkan Diyarbakır, yakalanan huzur ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor. GAP turlarının başlamasıyla birlikte kadim kente farklı ülkelerden ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden çok sayıda turistin akın etmesi bekleniyor.
"FESTİVALLER VE MİLİ MAÇ DİYARBAKIR TANITIMINDA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK"
Diyarbakır Plaza Hotel Ön Büro Müdürü Sabahat Sancaroğlu, festivaller ve önümüzdeki milli maçın Diyarbakır’ın tanıtımında iyi rol oynayacağını söyledi. 
Sancaroğlu, “Böyle etkinliklerin düzenlenmesiyle birlikte otellerin doluluk oranı da yükselecektir. İlkbahar ve sonbahar aylarında otelimizde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) turlarında yüzde 99 oranında doluluk söz konusu oluyor” dedi.
Kentte otellerde hummalı bir çalışma olduğunu belirten Sancaroğlu, “Oteller rezervasyonları doluluk oranlarına göre alıyorlar. Ziyarette bulunanlardan yerli turistler çoğunlukta. Yabancı turistlerimiz maalesef azınlıkta. Genelde GAP turlarında Diyarbakır ve çevresini gezen çok az sayıda yabancı turistimiz var. Nedeni de sürekli kıyı bölgelerine gitmeleridir. Bunun için bir çalışma yapılması gerek. Devlet büyüklerimizden Diyarbakır’ımızın reklamını yapmalarını bekliyoruz. Bunun için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile diğer STK’ların çalışmaları devam ediyor. Yapılan çalışmalar bölgedeki turizmi daha çok canlandıracağından otellerde de doluluk oranını arttıracaktır” diye konuştu.
ELAZIĞ YERİNDE SAYIYOR 
Komşu illerimizde yaşanan ve bölgemizi de ilgilendiren güzel gelişmeler yaşanırken,Elazığ’da ise turizm konusunda sessizlik yaşanıyor. Malatya ve Diyarbakır, tanıtım ve turizm konusunda basamak atlarken,ilimiz yerinde saymaya devam ediyor. 
TURİZM KONUSUNDA BAŞARISIZ
Harput, Palu, Sivrice, Keban ve kanyonlar gibi birçok değere sahip olan Elazığ’ın hala ziyaret edilen ve kültür turları haritasında bile çoğu zaman yer almıyor olması ise ilimizin ilgili kurumlarının turizm konusunda bakış açısını gözler önüne sergiliyor. Turizmde, yakın, orta ve uzun vadeli projelerimiz hala bilinmiyorsa, bu konuda çalışma dahi yapılma ihtiyacı görülmüyorsa, günübirlik destekler ve hibelerle sorun aşılmıyor. Hem verilen destekler yerini bulmaz hem de şehir bir 20 yıl daha yerinde sayar.


KANYONLARI BİLE YAPAMADIK 
İlk keşfi yapıldıktan sonra sadece Elazığ'da değil tüm ülkede büyük merak uyandıran kanyonlar, ilgisizliğin kurbanı olmaya devam ediyor. Kanyonlara yönelik ve turizme destek amaçlı bu yıl da herhangi bir adım atılmaması kamuoyunda bir yılı daha kaybettik yorumlarına sebep oluyor. 

KEŞFEDİLMESİ ŞEHRİ HEYECANLANDIRDI

Elazığ’da geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirlenen, ancak yeni keşif olarak yakın bir zaman önce ortaya çıkartılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için somut adım atılarak, iskeleler yapılmış ve büyük bir merak uyandırmıştı. 

İSKELELER YAPILDI 

Turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülen Saklıkapı ve Kara Leylek kanyonları için  ilk somut adım atılmıştı. Kentin turizmde parlayan yıldızı olması planlanan kanyonlar için valilik koordinesinde İl Özel İdaresi tarafından Baskil ilçesinin Höyük köyünde, diğeri de Saklıkapı kanyonunun girişinde olmak üzere 2 adet yüzer iskele yapılmıştı. Uzunluğu 36 metre olan her bir iskelenin kara bağlantısı makaralı çelik hatlarla yapıldığı, su seviyesinin düşmesi veya yükselmesi durumunda iskeleyi hareket ettirmek mümkün olacağı kaydedilmişti. 

YOLU YOK TEKNESİ VAR!

Dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar kapsamında Gezi Teknesi alınmıştı. İlk dönemler de tekne turu ile kanyonlar vatandaşlara hizmet etmeye başlamış ve pandemi nedeniyle turlar geçici olarak durdurulmuştu. Alınan gezi teknesi ise Keban ilçesi Ballıca mevkiinde demirlemiş durumda bekletiliyordu.Daha sonra ise tekne ilgisizlik yüzünde batmış ve kamuoyunun tepkisini çekmişti. 

MALATYA ÖRNEĞİ 
Elazığ’da turizm konusun da yaşanan sorunlar devam ederken komşu illerimiz tanıtım ve turizm konusunda atağa geçti ve sadece bölgemizde değil tüm ülke de örnek gösterildi. FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyon olarak kabul edilen EXPO 2028'e Malatya ev sahipliği yapacağını açıklanmasının ardından bir diğer komşu ilimiz Diyarbakır’da önemli çalışmalar yapılıyor. 
 MİLLİ MAÇ DİYARBAKIR’DA 
Diyarbakır’da yakalanan huzurun ardından Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) turları hareketlendi. Otellerde doluluk oranının yüzde 99’u bulacağını söyleyen işletmeciler, festivaller ve 16 Kasım tarihinde Diyarbakır'da oynanması planlanan Türkiye-İskoçya milli maçının Diyarbakır’ı çok iyi tanıtacağını ifade etti. 
ELAZIĞ’IN KOMŞU İLLER İLE YARIŞMASI ÇOK ZOR 
Komşu illerimizde böyle önemli organizasyonlar yapılırken, bir festival ile ilgili günlerce tartışma yaşayan ilimizin  vizyonsuzluk ve ufuksuzluğu daha net ortaya çıktı. İlimizin tanıtımı için yapılacak olan bir organizasyonda bile başarısız olan Elazığ’ın, komşu iller ile turizm ve tanıtım konusunda yarışması imkansız gibi görünüyor.