Elazığ Valiliği'nden Gürsel Erol'un Uyarısına Yanıt

Elazığ Valiliği, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un uyarı diyerek duyurduğu 'Habersiz Seçmen Kaydı' konusuyla ilgili açıklamada bulundu.

Elazığ Valiliği'nden Gürsel Erol'un Uyarısına Yanıt

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, kendisine ulaşan şikayetler üzerine hane sahibinden habersiz yabancı uyruklu seçmen kaydı konusunu gündeme taşıdı. 
Erol'un bu uyarısının ardından Elazığ Valiliğinden açıklama geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bazı haber siteleri ve sosyal medyada, "konut sahibinden habersiz Suriye uyruklu seçmen kaydının görüldüğü" yönünde gerçeklikle alakası olmayan iddiaların dolaşıma sokulduğu görülmüştür.

Anayasaya göre, seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir. Yani Türk vatandaşı olmayanların oy kullanma hakkının bulunmadığı açık olduğundan, yabancı kişilerin seçmen kütüklerine seçmen olarak yazılması mümkün değildir.

Ülkemizde yasal statüde bulunan yabancıları tüm adres tescil işlemleri Nüfus Müdürlükleri ve İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Türk vatandaşları e-Devlet üzerinden adres bildirimi yapabiliyorken, yabancılar adres bildirimlerini sadece doğrudan başvuru ile yapabilmekte ve boş adresler de dahil olmak üzere tüm bildirimlerinde fatura ve tapu gibi adrese tanımlı bir belge ibraz etmek zorundadır. Bildirim yapılan adresin dolu olması halinde o adreste oturan kişinin ıslak imzalı muvafakati ile işlem yapılmaktadır.

Yasal kalış hakkı bulunan yabancıların adres beyanlarının tamamında yerinde tahkikatlar titizlikle yürütülmektedir. Bunun yanı sıra vatandaşlar, oturduğu adreste kayıtlı bulunan kişileri e- Devlet üzerinden öğrenebilmektedir. Açıklık ve şeffaflık ilkesi çerçevesinde hizmete sunulan uygulama üzerinden vatandaşlar, "Aynı hanede ikamet eden kişi belgesi sorgulaması" yapabilmektedir.

Bu çerçevede gerek tahkikat ve taramaya gerekse şikâyete bağlı olarak gerçeğe aykırı adres beyanında bulunulduğunun tespit edilmesi halinde gerekli idari ve adli işlemler yapılmaktadır.

Seçimlere giden süreçte yabancılar üzerinden yapılan bu ve benzeri açıklamalar tamamen algı oluşturmaya yönelik olup; hele ki bir milletvekilinin hemşehrilerimizi tahrike yönelik bu tip mesnetsiz ve dayanaktan yoksun söylemlere yönelmesi, devlet ve millet anlayışı ile bağdaşmamaktadır."