Elazığ medyası akademik bir çalışmaya konu oldu

Kamuoyunda 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' olarak bilinen yasa tasarısının TBMM'de görüşüldüğü bir zamanda, Elazığ'da yayın yapan  haber siteleri hakkında bilimsel bir çalışma yayımlandı.

Elazığ medyası akademik bir çalışmaya konu oldu

Tarih boyunca başarısını sürdüren Elazığ’da yerel basının dijitalleşme süreci, bu kez akademik bir çalışmaya konu oldu. Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Enes Yılar'ın, Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Pof. Dr. A. Fulya Şen'in danışmanlığında tamamladığı yüksek lisans tezinin bulgularına dayanan ve Asya Studies Dergisinde yayımlanan "Yerel Medyanın Dijitalleşmesi ve Değişen Gazetecilik Pratikleri: Elazığ Örneği" başlıklı makalede Elazığ yerel medyasının dijital gazetecilik pratikleri incelendi.

ELAZIĞ MEDYASI DİJİTAL ÇAĞDA DA ÖNEMLİ BİR YERDE
Türk basın tarihinde Elazığ basın-yayın kuruluşlarının önemli bir yeri olduğu biliniyor.  1930 yılında Cumhuriyet döneminin ilk gazetelerinden biri olan Turan Gazetesi ile başlayan ve günümüze kadar gelen süreçte kendisini sürekli yenileyen ve dinamikliğini tarihin hiçbir dönemde kaybetmeyen, teknoloji ve inovasyondan taviz vermeyerek bölgesinin lokomotifliğini yapan Elazığ yerel medyası, dijitalleşme sürecinde de başarısını sürdürüyor.

DİJİTALLEŞME SÜRECİNDE ELAZIĞ MEDYASI
İnternet teknolojilerinin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte medya sektörü de dijitalleşme sürecine giriş yaptı. Bu kapsamda Elazığ, 2000’li yılların başından günümüze kadar başarısını her zaman sürdürdü. Elazığ, hem yerel televizyonlar hem yerel gazeteler hem de dijital doğumlu birçok internet sitesiyle çağın gerekliliklerine ayak uydurmaya devam ediyor.

ÇALIŞMADA HANGİ KONULAR YER ALDI?

Çalışmada, yerel medyanın dijitalleşme süreci ve değişen gazetecilik pratikleri Elazığ örneği üzerinden incelendi ve yerel medyanın dijitalleşme sürecinin yarattığı sorunlar ve bu sorunlara ilişkin beklentiler yerel medya temsilcilerinin görüşleri çerçevesinde ortaya koyuldu. Araştırma kapsamında elde edilen verilerle Elazığ'daki yerel medyanın dijitalleşmeye büyük oranda uyum sağladığı, yeni medyanın teknolojik olanaklarından yararlanıldığı, ancak dijitalleşmenin getirdiği yoğun bir rekabet ortamının gelir elde etmede zorluklar yarattığı ve dijital gazetecilik becerilerinin önem kazandığı sonucuna ulaşıldı.
Çalışmada  örneklem olarak seçilen medya kuruluşlarının temsilcileri, yerel basının tarihsel gelişimi, gazetecilik pratiklerinde meydana gelen değişimler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm beklentilerine ilişkin birçok  konuda düşünce ve bilgilerini aktararak araştırmaya veri sağladı.

YILAR: “ELAZIĞ MEDYASI HER ZAMAN ÖNCÜ OLMUŞTUR”

Yapılan çalışmayla ilgili bilgiler veren Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Enes Yılar şunları söyledi: “Elazığ yerel medyası her zaman hem ülkenin hem de bölgesinin öncüsü olmuştur.  Yerel medyadaki dijital gazetecilik pratiklerini incelemek  amacıyla böyle bir çalışma yaptık. Fırat  Üniversitesinde iletişim bilimleri alanında tamamladığım yüksek lisans tezime dayanan bu makale, Asya Studies Dergisinde yayımlandı. Çalışma, Elazığ yerel medyasında büyük ilgi gördü. Hem Elazığ medyasında görev yapmak hem de dijital gazetecilik literatürüne katkı sağlamak gurur verici.”

“KAYNAKLAR SINIRLI”
Çalışmada yer alan sorun ve beklentilere de değinen Yılar, açıklamasında son olarak: “Araştırmada birçok bilgi yer alıyor ancak özellikle internet haberciliğinde yerel medyaya baktığımız zaman bir “ekonomi” üst başlığı görebiliyoruz. Yani gelir getirici kaynaklar oldukça sınırlı. Konuyla ilgili güncel bir gelişme yaşanıyor. Sosyal medya ve internet haberciliğini düzenleyen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’den geçmek üzere. Bu yasayla birlikte birçok konu düzenlenmiş olacak. Aynı zamanda, bazı yeni gelir kaynaklarının oluşması söz konusu. Ancak, burada da dikkat edilmesi gereken husus, internetin sağladığı özgürlük atmosferinin bozulmamasıdır. Son olarak, başta danışman hocam Prof. Dr. A. Fulya Şen ve gazetemizin imtiyaz sahibi Ahmet Toprak olmak üzere, çalışmaya katkı sağlayan tüm meslek büyüklerime ve meslektaşlarıma bu vesileyle teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi.