Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Osmaniye ve Kilis'in Dikkatine! Afet Yasası Değişti!

6 Şubat depremlerinden etkilenen Elazığ dahil 11 ilde bütün dengeleri değiştirecek düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre yerinde dönüşüm projesinin tüm detayları değişti.

Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Osmaniye ve Kilis'in Dikkatine! Afet Yasası Değişti!

15 Temmuz 2023 tarihli 32249 saylı Resmi Gazete’de 3. Maddede yayımlanan geçici maddeye göre, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde, evleri, dükkanları, ahırları yıkılan, ağır hasar alan afetzedelere yerinde dönüşüm için 500 bin lirası hibe olmak üzere hibe ve kredi desteği verilecek.

ELAZIĞLILAR DİKKAT!

HATTA ŞÖYLE DİYELİM: GÖZÜN AYDIN ELAZIĞ (!)

Geçtiğimiz aylarda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin “deprem bölgesindeki dönüşümü hızlandırmak adına yeni bir çalışma hazırlığındayız” şeklindeki açıklamasının ardından gündeme gelen “yerinde dönüşüm” projesi için gerekli yasal düzenlemeler 15 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki bu düzenleme neleri içeriyor, Elazığ’da bu düzenlemeye ilişkin tepkiler ne durumda? İşte tüm ayrıntılarıyla yerinde dönüşüm….

ÖNEMLİ BİR DÜZENLEME

Konuyla ilgili bir bilgilendirme videosu yayınlayan Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av. Murat Erdoğan, yasa değişikliğiyle ilgili şu bilgileri verdi: “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin hasarlarının giderilmesi ve telafisi için 15 Temmuz 2023 tarihinde bir kanun tasarısı ortaya çıktı. Bu yasayla birlikte Afet Yasası’nın 26. Maddesi’nde bir kısım değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikle birlikte yerinde dönüşümle ilgili kararlar alındı. Öncelikle yerinde dönüşümle ilgili bir arsada birçok malik olduğu zaman kararlar 3/2 çoğunlukla alınıyordu. Yapılan değişiklikle bu sınır yüzde 50+1’e düşürüldü.”

DÖNÜŞÜME KATILMAYAN MALİKLER NE OLACAK?

Bu çok önemli bir gelişme çünkü vatandaşlar bir araya gelemiyordu. Peki yapılan değişiklikle karara katılmayanlar, işe girmeyenler ne olacak? Bunlarla ilgili de ilgili yasa da bir değişiklik yapıldı. Karara katılmayanların hisselerini devlet Hazine ve Maliye Bakanlığı adına alacak ve onların yerine de binaların yapılışını tamamlayacak. Daha sonra da bunların hissedarlarına satış yapacak. Bu şekilde çoğunluğu sağlamış olacak.

KURUMLAR DA DEVREDE OLACAK

Yine daha önce maliklerin bir araya gelip arsayla ilgili ifraz tevhid birleştirme gibi proje değişikliği ile ilgili kararlar alması gerekiyordu. Bununla ilgili de yasa değişikliğiyle beraber artık kararı veren kurum bu işleri yapacak. Onların talimatları ile bu işler yürütülmüş olacak. Dolayısıyla çok önemli olan bir husus rahatlığa kavuşturulmuş oldu.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Buradaki en önemli hususlardan bir diğeri ise başvuru sürelerinin hemen başlayacak olmasıdır. Başvuru süreleriyle ilgili tebligatlar da e-devlet üzerinden yapılacak. Sonuçlar da yine muhtarlıklar üzerinden idame edilecek. Ve bu da tebligat yasasına uygun olarak yapılmış olacak.

TÜZEL KİŞİLER DE FAYDALANACAK

Malum olduğu üzere bu depremlerden sadece gerçek kişiler fayda görüyordu.  Tüzel kişiler fayda göremiyordu. Bu yasa ile birlikte yerinde dönüşümle ilgili artık şirketler de tapu sahibi ise burada bir konut ya da işyeri için hibe ve destek alabilecekler.