Elazığ-Malatya Arasına Hızlı Tren Geliyor

T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD), Elazığ-Malatya arasında toplam 139 km uzunluğunda Elektrifikasyon Sistemleri Yapım İşi için ihaleye çıktı.

Elazığ-Malatya Arasına Hızlı Tren Geliyor

Elazığ kamuoyunda yıllardır tartışılan konulardan biri olan hızlı tren müjdesini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti. Ancak geçtiğimiz aylarda Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan hedefler doğrultusunda hızlı tren sürecinin uzayacağı görülmüştü.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından iki şehri birbirine bağlayan hattın elektrikli sisteme dönüştürüleceği öğrenildi.

TCDD Genel Müdürlüğü Elazığ-Malatya arasında hizmet verecek olan elektrifikasyon sistemi kurulması için ihaleye çıktı.

07 Aralık tarihinde yapılan ihaleye teklif verme suresi şartnamedeki bazı eksikliklerin tamamlanması amacıyla 16 Aralık tarihine kadar uzatıldı. 

Detayların önümüzdeki günlerde belli olacağı ihalenin ardından sözleşme imzalanmasıyla 15 gün içerisinde başlayacak çalışmaların 3 yılda tamamlanması öngörülüyor.

ELAZIĞ’A NE KAZANDIRACAK

TCDD tarafından yapılacak ihale ile batı illerinden doğuya sefer yapan ve elektrik ile çalışan yük ve yolcu trenleri, Malatya’ya kadar geliyor, ardından Elazığ ve doğuya devam edecek yük ve yolcular dizelle çalışan trenlere aktarma yapıyordu.

Bu kesinti ve aktarma hem yük hem de yolcu taşımacılığında ilimizin kayıplar yaşamasına sebep oluyor ve yük taşımacılığının karayoluyla yapılmasını zorunlu hale getiriyor bu da maliyetlerin yükselmesine sebep oluyordu.

TCDD tarafından Malatya-Elazığ arasında yapılacak elektrifikasyon ihalesi ile elektrikli yolcu ve yük trenlerinin ilimize gelmesi sağlanarak hızlı trenle Malatya ve Ankara’ya seyahat etme imkanı sağlanacak.

HIZLI ELEKRİKLİ TREN ÜRETİMİ

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız bir TCDD yetkilisi elektrifikasyon sistemi hakkında Hakimiyet okuyucuları için önemli bilgiler verdi. 

Ulaştırma Bakanlığı’nın 2022 yılı sonunda TCDD’ye teslim etmesi beklenen yerli elektrikli trenlerin bu hat üzerinde de kullanılabileceğini söyledi.

2026 yılına kadar seri üretim süreci başlayacak olan ve 60’tan fazla üretilmesi beklenen yerli elektrikli trenin saatte 160 km hıza ulaştığı biliniyor. Sistem geliştirmeleriyle birlikte bu hızın ilerleyen süreçte saatte 225 km hıza çıkması bekleniyor.

Süreç tamamlandığında Elazığ’dan Malatya’ya ekonomik bir şekilde yaklaşık 25-30 dakikada gidilebileceği de diğer bilgiler arasında.