Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Çakmakçı O Aylara Dikkat Çekti!

Enflasyonun artmasıyla birlikte değişen altın ve döviz kurunda son durum ne?

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Çakmakçı O Aylara Dikkat Çekti!

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı artan turizm gelirleri ve gurbetçilerden gelen dövizler nedeniyle döviz kurunun durağanlaştığını eylül ve ekim aylarında kurda hızlı bir yükseliş beklediklerini ifade etti.

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Çakmakçı O Aylara Dikkat Çekti!

Haziran ve  Temmuz aylarında hızla yükselen döviz ve altın kurları içinde bulunduğumuz hafta içerisinde durağanlaşıp yatay bir şekilde seyrederken Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı piyasaların genel durumuyla ilgili gazetemize açıklamada bulundu. Çakmakçı “ Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ve sonrasında Çarşamba günü açıklanan Amerikan Merkez Bankası (FED)’nın açıklamamış olduğu faiz kararı ve altın ve döviz yönünden etkili oldu. Her iki bankada kendi parasının değer kaybetmemesi adına yapılmış hamlelerdir. Malumunuz enflasyon rakamları, enerji fiyatları bunun yanı sıra devam eden Ukrayna Rusya savaşı, fabrika siparişinden tutun tarım dışı istihdama kadar piyasalarda etkili oluyor. Her ay bu rakamlar açıklanır bu açıklanınca da piyasalar ona göre gardını alır.

"GURBETÇİLER VE TURİZM GELİRLERİ DÖVİZE FREN YAPTIRDI"

Kur fiyatlarındaki yatay seyrin temel nedenini turizm ve gurbetçi sezonu olduğu için ülkeye gelen dövizlere bağlayan Çakmakçı “ Turizm ülkemiz için çok çok önemli çünkü; ülkemize sıcak para geliyor.  Bunun akabinde eylül ekim aylarında okullar açılacak. Gurbetçiler dönecek ve turizm gelirlerimizde azalma meydana gelecek. Bunları düşündüğümüz zaman biz dolar ve altın fiyatlarında bir aşırı yükseliş bekliyoruz. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu pahalılığın had safhada olduğu bir ortamda altın ve döviz fiyatlarının düşmesinden kimse bahsedemez. Seçimler öncesi baskılanan döviz kurları Haziran ayı itibariyle adeta patladı. Eylül Ekimde beklediğimiz fiyatları Temmuz ayında yakaladık.  Hükümet yetkililerine de pek fazla bir şey diyemiyoruz. Asrın felaketi denilen bir felaket yaşadık. 4 şehrimiz neredeyse tamamen yıkıldı. Diğer 7 şehrimiz kısmen zarar gördü. 1 milyon adet konut yapılacağı söyleniyor. Bunlar devletimizin üzerine çok büyük bir olacak. İnanın çok iyimser bakamıyoruz. İnşallah biz yanılırız” ifadelerini kullandı.