Elazığ'ın Sanatçısı Çizemiyor

Elazığ halkının gün içerisinde muhakkak geçtiği halk arasında 'mecburiyet caddesi' olarak da bilinen Gazi caddesinde çizim yapan sanatçımız İbrahim Karatekin gelen yasaklardan dolayı artık sanatını icra edemiyor. Çizim için kullandığı malzemeleri kaldırım kenarında olması gerekirken, arabasının bagajında kullanılmayı bekliyor. Elazığ Hakimiyet Gazetesi muhabirlerimizden Hasret ATA'ya konuşan Karatekin'in düşüncelerini hep birlikte okuyalım.

Elazığ'ın Sanatçısı Çizemiyor

“İŞGALİYE BEDELİNİ ÖDERİM DEMEME RAĞMEN KABUL EDİLMEDİ”

Aslen Elazığlı olan İbrahim Karatekin:” 2018 yılında günün belirli saatlerinde gazi caddesine çıkıp sokakta resme yönelik çalışmalar yapıyordum. 1 yıldan fazladır çok severek yaptığım işimi yapamıyorum. Zabıta memurları tarafından sokakta çizim yapmam yasaklandı. Yaşanan durumdan sonra ilk zabıta müdürlüğüyle görüştüm beni belediyeye yönlendirdiler, belediye de beni zabıta müdürlüğüne yönlendir sürekli aralarında gidip geldim ve bir sonuca ulaşmadı. Belediye bana kaldırımı işgal ettiğimi söyledi ben gerekirse işgaliye bedelini öderim dememe rağmen kabul edilmedi ve benim sokağa çıkamam kesinleşti. İşin ilginç kısmı şu bu yasaklama durumu gerçekleşmeden birkaç ay önce birkaç kişi belirli zaman aralıklarıyla gelip bana ‘burada çizim yapmamam gerektiğini bunun günah olduğunu, sen burada çizim yaparak hayat verdiğini mi düşünüyorsun’ gibi ithamlarda bulundular. Sonrasında da sürekli yasaklar gelmeye başladı.  

Elazığ'ın Sanatçısı Çizemiyor

“BİR SANATÇI OLARAK KENDİ ŞEHRİMDE SANATIMI İCRA EDEMİYORUM BU DA HALİYLE BENİM AĞRIMA GİDİYOR”

Bir sanatçı olarak kendi şehrimde sanatımı icra edemiyorum bu da haliyle benim ağrıma gidiyor. Ben zaten sürekli sokakta oturup da çizim yapan biri değildim. Gazi caddesinde benim bir atölyem vardı, günün belirli saatlerinde sokağa çıkıp resim yapardım. Elazığ halkı yaptığım işe ile gösterdi, gelip çizim yaptıranlar oldu birlikte fotoğraf çektiğimizde oldu. 6 ay sokakta çizim yapmaya devam ettim başta TRT gelip benim belgeselimi yaptı daha sonrasın da Elazığ’ın yerel kanalları olsun gazeteleri olsun gelip benimle röportaj yatılar ve bir şekilde medyada yer aldım.

“BENİM EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN YÖNÜM SANATI SOKAĞA TAŞIMAMDI”

Özellikle öğrenciler tarafından çok olumlu geri dönüşler oldu ödev konusunda yardım ettiğim birçok kişi oldu. Benim en çok dikkat çeken yönüm sanatı sokağa taşımamdı. Doğuda sanatçıların çok nadir yaptığı bir durum benim yapmamda ilgi odağı oldu. Ben çizim yaparak aynı zamanda bir gelirde elde ediyordum, yasağın uygulanmış olması benim kazanç sağlamama da engel oldu.

Elazığ'ın Sanatçısı Çizemiyor

“NE YAZIK Kİ SANAT VE TARİH KOKAN ŞEHRİ EL-AZİZ’ DE SANATÇININ VE SANATIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR”

Elazığ’da sanat işine gönül vermiş arkadaşlarla daha önce birkaç kez bir araya geldik şehrimize yenilikler getirmek amaçlı biz sanatçılara ait bir sanat sokağı verilsin bizde eserlerimizi orada yapıp halkla iç içe olalım dedik ama maalesef ki bu fikir kabul edilemedi. Ne yazık ki sanat ve tarih kokan Şehri El-Aziz’ de sanatçının ve sanatın önüne geçiliyor.

Elazığ'ın Sanatçısı Çizemiyor
Elazığ'ın Sanatçısı Çizemiyor
Elazığ'ın Sanatçısı Çizemiyor