Elazığ'ın Kitap Kurtları

Kütüphane haftası dolaysıyla Hakimiyet Gazetesi olarak Elazığ'da bulunan bir özel okulun kütüphanesini ziyaret ettik. Kütüphanede kitap okuyan öğrenciler kütüphane haftasının öneminden bahsettiler.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Elazığ'ın Kitap Kurtları

Kitap okumayı alışkanlık haline getiren ve herkesin kitap okuma alışkanlığını kazanması gerektiğini söyleyen öğrenciler, kütüphane haftası ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne konuştular.

***Kütüphane haftası ile ilgili neler söylemek istersin?
Fen Lisesi Öğrencisi Kağan Yıldız, kütüphane haftası ile ilgili konuştu. Yıldız, konuşmasında;

“Kütüphane haftası özellikle küçük çocuklar için çok önemli, okuma bilincini sağlamsı için çok önemli bir hafta aslında bu alanlar ile ilgili çalışmaların artması gerekiyor, gerekli yerlere duyurulması gerekiyor. Çocukların bu konuda bilinçlendirilmesi lazım bence çünkü okuma yaşı çok önemli. Kütüphane haftası ülkemiz için oldukça önemli bir hafta birey okudukça gelişir  ve bu yüzden de bol kitap okuması gerekir. Daha çok fantastik kitaplar okumayı tercih ediyorum  fantastik evrenler bana çok çekici geliyor aynı zamanda elimden geldiğince yerli edebiyatlardan da okumaya çalışıyorum. Haftada  da değil de ayda  iki üç kitap okuyorum bu sayıyı da artırmaya çalışıyorum okuldan ve sınavlardan arta kalan zamanlarda kendime vakit ayırmayı seviyorum” cümlelerine yer verdi.

***İnsanlara kitap okumayı sevdirmek için neler yapılmalı? 
İlkokul öğretmeni sayesinde kitap okumayı sevdiğini söyleyen Kağan Yıldız, konuşmasında;

“İnsanlara öncelikle sevdiği kitapları okutmak gerekiyor, kitapları dayatmamak lazım  illaki yerli eserleri okumaya gerek yok isteyen istediği kitabı okuyabilir. Çocuklarda da ilgi alanlarına göre yönlendirmemiz lazım ki ileride okuma alışkanlığı olan bir ülke olalım. Ben ilk okul öğretmenim sayesinde okumaya başladım  onun sayesinde kitap okuyorum öğretmenime de çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 Kütüphane haftası nedeni ile şehrimizde düzenlenen etkinliklere değinen Fen Lisesi Öğrencisi Abdullah Aktan ise şunları söyledi;

***Kütüphane haftasında düzenlenen etkinlikleri yeterli buluyor musunuz?
“Gençler bu etkinliklere katılsa  gerçekten yeterli buluyorum  ülkemizde de bu etkinlikler için çok iyi yerler var şehir kütüphanesi gibi güzel alanlarımız var gençlerimiz bunlara katılırsa güzel olabilir.”

***Sizce kitap okumanın insana faydası var mıdır?
“Kitap okuduğun zaman farklı dünyalara geçiş yapıyorsunuz ve bu insanın hayal gücünü geliştiriyor, düşünme olanaklarını geliştiriyor her zaman farklı biriymiş gibi insanı düşünmeye itiyor seni öyle düşündürüyor, empati kurmamızı sağlıyor, o zamanın toplumu nasıl düşünüyor onu daha iyi anlaya biliyorsun bu yönde insanlara ciddi yönde faydası oluyor.

Ben daha çok psikoloji türünde kitap okumayı seviyorum  çünkü karakterin o anki kafa yapısıyla empati yapmayı onun gibi düşünmeyi seviyorum o an neler düşündüğünü bilmek beni çok daha fazla mutlu ediyor bu yüzden genellikle psikoloji romanlarını okumayı seviyorum.

 Haftada en az bir kitap bitirmeye çalışıyorum derslerden ve sınavlardan vakit buldukça özellikle yatmadan önce kitap okumayı çok seviyorum.”

***İnsanlara kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için neler söylemek istersin?
Abdullah Aktan kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için ise şunları söyledi;
“Öncelikle kitap okumak insanları farklı dünyalara götürdüğü için zekasını ve okuma okuduğunu anlama becerisini geliştirir, konuşma becerisini geliştirir aslında sayılabilecek daha birçok güzel yönleri ve getirileri var kitap okumanın bu getiriler topluma güzel bir şekilde anlatılabilir kütüphane haftasında kütüphanelerde güzel etkinlikler düzenlenebilir. Düzenlenen etkinlikler şu anda fazla yeterli değil tüm okullarda öğrencilere okuma saatleri veya kitap yazmak gibi güzel etkinlikler yaptırılırsa daha iyi olabilir”