Elazığ'ın En Yorgun Mahalleleri!

Elazığ'da birçok binanın yıkılmasıyla ortaya çıkan görüntü kentsel ve yerinde dönüşümün gerekliliğini gün yüzüne çıkardı.

Elazığ'ın En Yorgun Mahalleleri!

Elazığ’da şehir merkezinin önemli caddelerinden Bosna Hersek Bulvarı üzerinde birçok ağırlı bina yıkılınca arka tarafında bulunan binaların defolarını adeta orta çıkardı. Dış görünüşüyle ağır hasarlı binalardan pek farkı olmayan yapılar için kentsel ve yerinde dönüşümün önemini bir kez daha gösterdi.  Özellikle şehrin eski mahallelerinden olan İcadiye, Rızaiye, İzzetpaşa, Yeni Mahalle, Çarşı, Sarayatik, Nailbey ve Akpınar mahallelerinde çok katlı ve yaşlı binaların bir hayli fazlalığı yakın zamanda 3 büyük deprem yaşamış olmaları olası Tunceli ve Bingöl merkezli beklenen büyük bir depremde binaların akıbeti düşündürüyor.

Elazığ'ın En Yorgun Mahalleleri!

KENTSEL VE YERİNDE DÖNÜŞÜM ŞART

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgelerinde başlatmış olduğu yerinde ve kentsel dönüşüm projesi yaşlı binalarda hak sahibi olan vatandaşlar için önemli bir şans olurken Elazığ’da yeterince başvuru yapılmamasının en büyük sebebinin başında komşular arasındaki anlaşmazlık olduğu dillendirilirken vatandaşların kendi haklarından taviz verip geri adım atmaması işleri daha da güçleştiriyor. Ekonomik kriz nedeniyle müteahhitlerde çok büyük kar getirisi görmediği binalara girmek istemezken yıkılan binaların şehre kazandırdığı tek ve en önemli fayda ise şehir merkezinde bir türlü çözüme kavuşamayan otopark sorununa geçici çözüm sunması olarak görülüyor.

Elazığ'ın En Yorgun Mahalleleri!

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE DEVLET DESTEĞİ DEVAM EDİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın  https://yerindedonusum.csb.gov.tr/ web adresindeki paylaşılan bilgilere göre yerinde dönüşüm modeliyle yerinde dönüştürülecek konutlara 750 BİN ₺ ve iş yerlerine 400 BİN ₺ hibe desteği veriliyor.  Konutlar için 750 BİN ₺, Ahırlı Köy Evleri için 1 MİLYON ₺ ve İş yerleri için 400 BİN ₺; 2 yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz kredi desteği sunulmaktadır” ifadeleri yer alıyor.

Elazığ'ın En Yorgun Mahalleleri!