Elazığ 'Fırat' Tehlikesinden Döndü!

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması sonucu 9 işçiye ulaşma çalışmaları sürüyor. Madenden sızan siyanürün Fırat Nehrine karışmaması için önlemler alınırken Elazığ'ın da yer aldığı birçok il tehlikeden döndü. İşte detaylar..

Elazığ 'Fırat' Tehlikesinden Döndü!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzincan’ın İliç ilçesinde geçtiğimiz günlerde öğle saatlerinde maden sahasında toprak kayması meydana geldi.

9 işçi yaklaşık 800 metre kayan 10 milyon metreküp toprağın altında kaldı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Olayın ardından başlayan çalışmalar gece saatlerine kadar devam etti. Günün ilk ışıklarıyla birlikte çevre illerden de gelen arama kurtarma ekipleri adeta zamanla yarışıyor. Maden sahasında toprak altında kalan işçilere ulaşılmaya çalışılırken ailelerin ise umutlu bekleyişi gözyaşlarıyla sürüyor.

FIRAT NEHRİ İÇİN ÖNLEM        

Öte yandan madenden sızan siyanürün Fırat Nehrine ulaşmaması için önlemler alındı.

Konuyla ilgili Bakanlıktan yapılan açıklamada:

"Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve il müdürlüğümüz denetim ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz” denildi.

UZMANLAR UYARDI

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, bir kanala açıklama yaparak uyarıda bulundu. Pampal,"Kimyasalların Fırat'a karışması, bölgedeki tüm yaşamın sona ermesi anlamına gelir. Fırat'a ulaşmasının acilen önlenmesi gerekiyor; o vadinin önü kapatılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

FIRAT NEHRİ NERELERDEN GEÇİYOR?

Fırat nehri Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür.