Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde 872 Sismik İzolatör Var

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler bölgede büyük yıkıma neden olurken depreme dayanıklı yapıların önemi yeniden gözler önüne serildi.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde 872 Sismik İzolatör Var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Depreme karşı geliştirilen basit ancak bir o kadar da etkili bir sistem olan deprem izolatörleri ise  tüm yapıyı depremin yıkıcı etkisinden koruyor.

Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor.

Deprem anında yatay olarak hareket eden izolatöler, yumuşak ancak büyük salınım yaparak depremin sarsıntı gücünü emiyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor.

Sismik izolatörlere sahip Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, 2020 yılında Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremi de izolatörler sayesinde az hissetmişti.

Fethi Sekin Şehir Hastanesi İnşaat Mühendisi Sevtap Gülnaroğlu, hastanedeki izolatörlerin toplam 280 bin metre kareye hitap ettiğini söyleyerek hastanede 872 adet izolatör bulunduğunun altını çizdi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve sonrasında yaşanan 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası 10 ilde büyük yıkım meydana gelirken uzmanlar depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi yönünde uyarılarda bulunuyor.