Elazığ Esnafından Bağ-Kur Müjdesine Yorum

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bağ-Kur'luları mutlu edecek bir karar açıklaması geldi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamada 'küçük esnaflarımız için pirim ödeme gün sayısını 7 bin 200' e indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnafımız yararlanacak' diyerek müjdeli haberi duyurdu.

Elazığ Esnafından Bağ-Kur Müjdesine Yorum

Hakimiyet Gazetesi olarak Elazığ esnafımızın bu konuyla ilgili fikir ve görüşlerini aldık. Bakalım çarşı esnafımızın bu kararla ilgili düşünceleri neler…

Elazığ Esnafından Bağ-Kur Müjdesine Yorum

"İYİ OLDU AMA YETERSİZ"

Çarşı esnaflarımızdan Ahmet bey: “Evet, cumhurbaşkanımız böyle bir karar alındığından bahsetti ama detaylı bir açıklama olmadı. Biz küçük esnaf olarak heyecanla beklemekteyiz. Eğer bahsedildiği gibi olursa esnaflar olarak bizler az da olsa bir nefes alabileceğiz. Ama şuan da bir belirsizlik olduğu için esnaf ne yapacağını bilmiyor. Şu anki ekonomik durum göz önünde bulundurulduğunda 7200 günlük bir prim sayısına düşmesi daha iyi oldu ama yetersiz olduğu düşüncesindeyim. EYT’liler adına çıkarılan karar çok iyiydi fakat hem şartlar konusunda vatandaşlar mağdur kaldı hem de hala daha maaşlarını alamayanlar var. Hal böyle olunca herkesin aklında bir takım soru işaretleri kalmış oluyor, acaba hayata geçecek mi, bu karardan faydalanabilecek miyiz? Alınan kararla birlikte sunulacak olan şartlar da biz esnaflar için çok fazla önem arz etmekte, şartlar neler olur herkes faydalanabilir mi hep birlikte bekleyip göreceğiz” dedi.

Elazığ Esnafından Bağ-Kur Müjdesine Yorum

"GEÇ ALINMIŞ KARAR AMA YİNE DE İYİ GELDİ"

30 yıldır esnaf olan Atilla Adıgüzel: “Ben bu kararın geç alınmış bir karar olduğunu ve yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu kararın yıllar önce alınması gerekiyordu. Girdiğimiz seçim sürecinden dolayı alınan bir karar. Biz küçük esnaflar olarak devletten birçok konuda iyileştirme yapmasını bekliyoruz. Özellikle deprem bölgesi olan illerde ekonomik olarak iyi durumda değiliz. Gerekli olan hibe, kredi gibi konularda destek beklemekteyiz. Esnaflar olarak alınan karar bizim için çok iyi oldu, bizler iş verenler olduğumuz için çalışanlarımızı da düşünmek zorunda kalıyoruz. En yakın örnek olarak kendi babamdan bahsedeyim kendi Bağ-Kur ödemesini yapan babam için çok faydalı oldu. Belirlenen 7200 prim gününü doldurduğu için gelen bu kararla birlikte emekli olabilecek. Cumhurbaşkanımıza buradan çok teşekkür ediyoruz başarılarının devamını diliyoruz” diyerek düşüncelerini bizimle paylaştı.

Elazığ Esnafından Bağ-Kur Müjdesine Yorum

"DAHA DA DÜŞMESİ LAZIMDI"

Elazığ’ımızın eski esnaflarından olan Hanifi Şahin: “40 senedir çarşı esnaflığı yapıyorum. 60 yaşındayım. 2015 yılında Bağ-Kur’dan 9010 günle ben emekli oldum. Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklama biz küçük esnafları sevindirecek bir karar oldu. Ben bu kararın destekçisi olup bu karara katılıyorum. Fakat bu karar yine de esnafımızı yoracaktır. Bugün dönüp baktığımız zaman Bağ-Kur prim ücreti 3000 liralık bir aylık ödemesi var. Kazanamayan esnaf için büyük bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. Hem Bağ-Kur ödemesi yapan hem de evini geçindirmeye çalışan esnaf arkadaşlarımız bulunmakta. Hele ki bir de üniversite öğrencisi okutan esnaflar için durum daha da zorlaşıyor. Prim gün sayısından beklentimiz 5200 gibi rakamlara düşürülmesi daha iyi olacaktır. Belki devletimiz için yüklü bir külfeti olabilir ama en azından biz vatandaşlar olarak daha faydalı olacaktır.  Ekonomik durumlar, hasatlıklar, depremler derken esnafımız artık eskisi gibi kazanamıyor. Ben hem emekliyim hem de hala daha çalışmaya devam ediyorum. Buna mecburum. Bakmak zorunda olduğum bir ailem ve üniversite okuyan iki tane çocuğum var” dedi.

Elazığ Esnafından Bağ-Kur Müjdesine Yorum

"EYT İLE İLGİLİ BAZI MAĞDURİYETLERİMİZ VAR"

Çarşı Mahallesi’nde çantacılık yapan esnafımız Abdulkadir Çelik: “Prim gün sayısının düşürülmüş olması güzel oldu ama EYT kararıyla esnafa çok büyük haksızlıklar oldu. Ben 2 aydan emeklilik hakkımı kaybettim. Askerlik yaptığım yılara denk geldiği için askerlik ödememi yapsam dahi yine de emekli olamadım. Gönüllü olarak yapmış olduğum askerlikten dolayı emekli olamamak benim çok ağrıma giden bir olay oldu. Yapılan kararın 99 yılının tamamının katılması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa dediğim gibi haksızlık oluyor. Ben esnaflığa neredeyse hayatımı vermiş bir adamım. Hiçbir sosyal aktivitem yok. Hafta sonları bile gelip burada dükkanımı açıyorum. Bir şeyler kazanıp ailemi geçindirebileyim diye. Bence 25 senesini doldurmuş her Bağ-Kurlu esnaf emekli olma hakkına sahip olmalı, zaten biz kendimiz bunun ödemesini aylık olarak yapıyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız olmalı. Ben EYT’den de olduğu gibi bu Bağ-Kur kararından da faydalanamıyorum.  Konuyla ilgili mahkemeye çıkmayı düşünüyorum, yasal yollarla haklarımı aramak istiyorum, avukat arkadaşlarla görüşüp bu konuyu halletme düşüncesi içindeyim. Ağır işlerde çalışanlar her yıl için emekliliklerine 60 ila 90 gün eklerken bazı meslekler ise 80 gün ekstra yıpranma hakkı kazanıyorken esnaflarda bu durum söz konusu değil. Benim devletimizden yapmasını istediğim beklentim bu yönde” dedi.