Elazığ Ekonomisine 1 Milyar Liralık Dev Destek

Elazığ'a 587 yeni tesisin kazandırılmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirten TKDK Elazığ İl Koordinatörü İbrahim Sertaç YILMAZ ' 475 milyon TL verdiğimiz hibe desteğiyle toplamda 1 milyar 160 milyon liralık ilimize yatırım yapılmasını sağladık' dedi.

Elazığ Ekonomisine 1 Milyar Liralık Dev Destek

Elazığ’a 587 yeni tesisin  kazandırılmasının mutluluğunu yaşadıklarını  belirten  TKDK Elazığ İl Koordinatörü İbrahim Sertaç YILMAZ “ 475 milyon TL verdiğimiz hibe desteğiyle toplamda 1 milyar 160 milyon liralık ilimize  yatırım yapılmasını sağladık” dedi. 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekeleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörü İbrahim Sertaç YILMAZ kurumun Elazığ’da kuruluşunun 10. Yılında gazetemiz Hakimiyet’e özel açıklamalarda bulundu. 

TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAK İSTEYEN HERKESE KAPIMIZ AÇIK 

 2013 yılından beri vatandaşlara  proje karşılığında hizmet verdiklerini anımsatan YILMAZ  “ 16 tane ana kalemde desteğimiz var. Bu 16 farklı destek grubu alt sektörleriyle birlikte 73 kalem olarak karşımıza çıkıyor. Biz bu konuda bayağı iddialıyız. Elazığ’da yatırım yapmak isteyen taş üstüne taş koymak isteyen herkesi destek veremesekte en azından gelip bir çayımızı içmelerini bekliyoruz. Yatırım yapmak isteyip de  aklı karışık olan yatırımcıyı fikirlerimizle belki başka bir yöne kanalize ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

TKDK olarak hibe desteği verdikleri sektörlere  değinen YILMAZ “ Hayvancılık alanında besi, süt çiftliği ve kanatlı hayvan üreticilerine %50 ile %65 arasında hibe desteğimiz sektörlere göre değişiyor. Bütün sektörlerde hibeden ayrıca %18 KDV muafiyeti sağlıyoruz. Ülkemizde bu muafiyeti sağlayan tek kurum biziz. Bu hayvancık sektörlerinde Elazığ’mıza şu ana kadar çok ciddi desteklerimiz oldu. Büyükbaş’ta 500 bin euroya kanatlı sektöründe ise 250 bin euroya kadar bu yatırımlara %65 hibe desteği sağladık. Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ana başlığımız ve alt sektörlerine % 40 ile 50 arasında hibe desteği veriyoruz. Son ana başlığımız çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve iş geliştirme tedbirleri bu arada da 7 tane alt sektörümüz var. Bu sektörlerde hibe oranımız 500 bin euro üst limitli %55 standart  destek veriyoruz.  Bu alt sektörler bitkisel üretim, arıcılık faaliyetleri, yöresel ürünler, kırsal turizm destekleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları son olarak güneş enerjisine destek veriyoruz” diye konuştu. 

Elazığ Ekonomisine 1 Milyar Liralık Dev Destek

GÜNEŞ ENERJİSİNDE İDDİALIYIZ

Elazığ’ın GES projelerini kurumlarıyla aracılığıyla tanıdığını kaydeden YILMAZ  “Gerek destek verdiğimiz daha önce çiftliklerin üzerine gerekse OSB'de bulunan fabrikaların çatılarının üzerine çok ciddi güneş enerjisi desteği verdik ve desteğe devam ediyoruz.  bu ticari bir sektör yani yatırımcılarımız güneş enerjisinden üretilen elektriği satabiliyorlar. Bu yatırımlarla beraber sanayicimiz, çiftçilerimiz sektördeki diğer rakipleriyle bir rekabet aracı sağlamış oluyorlar. Enerji maliyetleri fazla olan işletmeler küçülme hatta kapanmaya kadar gittiler. Ancak yapılan yatırımlar üretilen enerji ile birlikte bir süre sonra kendini amorti ediyor ve ücretsiz enerji üretmeye başlıyor.  Bir de %55 hibe desteği le diğer illerde aynı sektördeki paydaşları ile rekabet edebilme haline geliyor.Ayrıca bu güneş enerjisine bizden diğer sektörlerde hibe desteğine başvuranlar kendi tesisine yetecek kadar elektrik üretimi için ayrıca başvurabilirler. Ben elektrik faturası ödemeyeyim kendi enerjimi üreteyim diyen her yatırımcıya destek veriyoruz. onu ayrı değerlendiriyoruz. Biz normalde örneğin tekstil ve madencilik sektörüne destek vermiyoruz.  Eğer başvuru sahibi mikro ve küçük işletme ise yatırımda kırsal alanda ise sektöre bakmaksızın gerekli izinleri aldıktan sonra güneş enerjisi projesine destek veriyoruz. bu dönemde Elazığ OSB'deki mermer  fabrikalarına , mobilya üretim yerlerine destek verdik” dedi. 

Elazığ Ekonomisine 1 Milyar Liralık Dev Destek

İLİMİZ EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLADIK 

2013 yılından bu yana TKDK’nın  Elazığ ekonomisine büyük ciddi bir katkısı olduğunun altını çizen YILMAZ “ Bu destek sadece Elazığ için değil Türkiye içinde çok büyük bir rakam. Bu destekle biz Türkiye'de en fazla hibe ödeyen 42 il içinde 4. sıradayız. Birçok büyük ve potansiyeli yüksek ili geride bırakarakElazığ'da TKDK markasını oluşturduk.  Herkese ulaşmaya bizden destek  isteyenlere destek vermeye çalıştık. Hibelerle birlikte Elazığ yaklaşık 1 milyar 160 milyon liralık yatırım gelmesini sağladık.  Bunlara ek olarak bu yıl içinde 120 milyon TL'lik yatırıma hibe desteği vereceğiz.  587 proje içerisinde 69 adet süt üretim tesisi, 55 besi çiftliği 175 adet kanatlı hayvan çiftliği, 9 tane süt işleme tesisi, 2 tane süt toplama merkezi, 11 tane kırmızı et işleme tesisi, 6 tane meyve sebze işleme tesisi, 7 tane bitkisel üretim tesisi, 28 tane arıcılık projesi, 22 tane zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 21 tane kırsal turizm tesisi, 30 tane su ürünleri alabalık yetiştiriciliği tesisi ve 149 tane de yenilenebilir enerji tesisi ilimize kazandırdık” diye belirtti. 

GENÇ VE KADIN YATIRIMCIYA POZİTİF AYRIMCILIK 

Kadın ve genç yatırımcılara pozitif ayrıcalık yaptıklarına dikkat çeken YILMAZ “Kadın yatırımcılara ekstradan puan vererek diğer yatırımcılardan daha önce incelenmesini desteklenmesini sağlıyoruz. Genç yatırımcılara da hibe oranında %5 bir katkı sağlıyoruz. Gençlerimizi ve kadınlarımızı iş gücüne katılmaları konusunda teşvik ediyoruz” dedi. 

ELAZIĞ İSTİHDAMINA BİNLERCE KİŞİLİK KATKI 

  Bu yatırımlarla şuan Elazığ'da direkt olarak 3 bin kişinin istihdam edilmesine öncülük ettiklerini ifade eden  YILMAZ “ Bunun yanı sıra TKDK sayesinde diğer meslek gruplarının çoğalmasını sağladık.  Örneğin; bizim desteklediğimiz inşaat sektöründe  projelerin %90'ından fazlası Elazığlı müteahhitler tarafından yapılıyor.  Yanında çalışanlar Elazığlı oluyor, malzeme tedariğini Elazığ'dan sağlıyorlar. Bir katma değer oluşturarak şehirde yayılan bir etki sağlıyorlar. Makine ekipman ilimizde üretilmiyor ancak; bu ekipmanları sağlayan firmalar Elazığ firmaları. 2013'te ilk başladığımızda 1 veya 2 firma varken şu an 10'un üzerinde firma sektöre hizmet veriyor. Bir danışmanlık sektörü oluştu. Artık meslek haline geldi. Yine tavuk yatırımlarının artmasıyla beraber ilimizde bir entegre tesisi kuruldu. Burada çok ciddi bir istihdam sağlanıyor.  Dolaylı olarak da binlerce kişinin istihdam edilmesine katkıda bulunduk”  

TKDK BAYRAĞININ DALGALANMADIĞI İLÇEMİZ YOK

En fazla yatırım olarak merkez ilçe ve köylerine yaptıklarını kaydeden YILMAZ “ ilçelerde ise en fazla yatırım 94 milyon TL ile Karakoçan oldu. 45 milyon TL'lik yatırımla Kovancılar ikinci sırada yer alıyor. TKDK olarak bayrağımızın dalgalanmadığı ilçemiz yok. Çok ciddi teveccühle karşılaşıyoruz. Bu bizi mutlu ediyor. İstiyoruz ki daha fazla yatırımcıya ulaşalım. Her çağrı döneminde Tarım ilçe müdürlükleri, kaymakamlıklar olsun çok ciddi desteklerini görüyoruz. STK'lar ile devamlı iletişim halindeyiz. Palu'nun en ücra köşesinde bir kişiye bile ulaşsak ben onu avantaj olarak görüyoruz. 

PAYDAŞ DEVLET KURUMLARINA ÖZEL TEŞEKKÜR 

Bu sadece kendilerine mal edilecek bir başarı olmadığını belirten YILMAZ “ Bürokratik engellerde önümüzü açmakta milletvekillerimiz öncü oluyorlar. Diğer paydaş kamu kurumlarımız DSİ, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım il müdürlüğümüz olsun her ne kadar farklı kurumlarda olsak devamlı iletişim halindeyiz. Örneğin; çiftçimiz bize bir proje vereceği zaman  yaptığı işe göre bir yapı ruhsatı istiyoruz. Bu ruhsatı veren kurum İl Özel İdaresi, normalde bu kurumumuz 11-12 tane kurumdan görüş alıyor. Bu paranın Elazığ'da kalmasını en az onlarda bizim kadar kalmasını istediği ve bizim evraklarımızda süreli evraklar olduğu için bizim taleplerimizi ön sıraya alıyorlar. Bürokratik işlemlere takılmaması için  elden takip ediyorlar. Sağ olsunlar kurumumuz vatandaşlara çok yardımcı oluyorlar. Burada İl Özel İdaresi çok ciddi sorumluluk alıyorlar. Bu vesile ile kamu kurumlarına da teşekkür ediyorum” diyerek açıklamasını sonlandırdı.